Zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ističe kako nemaju dovoljno podataka da su simptomi drugačiji od ostalih varijanti koronavirusa.

Tako se među simptomima spominju groznica ili temperatura, kašalj i upaljeno grlo, glavobolja, umor, bolovi u tijelu i mišićima.

Naši imunolozi i virolozi u svjetskim istraživanjima primjećuju i izraženiju malaksalost u odnosu na druge sojeve.

Moguća j... Nastavi čitati

Tatjana Nemeth-Blažić iz HZJZ-a komentirala je za N1 novi soj koronavirusa koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici.

“Prije tri dana je detektirana najnovija varijatna, izaziva zabrinutost jer ima najveći broj mutacija od dosad detektiranih što povećava rizik da će biti promijenjena u nekim zanačajkama – zaraznosti ili kliničke slike”, rekla je Tat... Nastavi čitati

“Pa zapravo ne volim ljudima govoriti što da rade”, rekao je Don Schaffner, profesor na odjelu za znanost o hrani na Sveučilištu Rutgers. “Volim pričati ljudima o znanosti i pustiti ih da sami odluče. Svakako, ako nešto ispustiš na tlo, može doći u kontakt s klicama, a ako te klice pojedeš, možeš se razboljeti.”

Pitanje je li pravilo pet sekundi istinito je jako kompleksno, a stručnjaci kažu da... Nastavi čitati

Završetak petog vala epidemije koronavirusa u Japanu iznenadio je stručnjake, a pojavila se i zanimljiva nova teorija o virusu
Japan je nedavno zahvatio i peti Covid val, a završio je odjednom, na potpuno neočekivan način i time zbunio znanstvenike. Jedan tim znanstvenika sugerira da je visokozarazna delta varijanta novog koronavirusa mutirala samu sebe u izumiranje u toj otočkoj naciji.

Sredi... Nastavi čitati

Prečesto uzimanje antibiotika može ozbiljno narušiti ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevima i prouzročiti nove zdravstvene tegobe, stoga s primjenom antibiotika treba biti iznimno oprezan.

Problem neodgovorne i nekontrolirane uporabe antibiotika svake je godine sve izraženiji. Stoga je Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima prilika da još jednom naglasimo njihovu važnost u očuvanju ... Nastavi čitati

Bliže se blagdani pa je sigurnost hrane od velike važnosti. Mnogi se pitaju treba li sirovo pileće meso oprati prije kuhanja? Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da ne treba.

Daske za rezanje, pribor, posuđe i radne ploče treba oprati vrućom vodom i sapunom nakon pripreme piletine.

Ostatke piletine treba ohladiti ili staviti u zamrzivač u roku od dva sata ili unutar jednog ... Nastavi čitati

S novim valom koronavirusa u brojnim zemljama ponovno se uvode strože mjere, a jedna od njih su i covid potvrde. Takve su potvrde, odnosno dokaz o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu, u Hrvatskoj ovaj tjedan postale obvezne i za ulazak i u javne i državne ustanove.

Ono što je problematično s takvim potvrdama jest što, kako su pokazala istraživanja, ali i iskustvo, osobe koje su cijepl... Nastavi čitati

a bi san bio kvalitetan, trebalo bi paziti da ne unosimo kofein nekoliko sati prije odlaska u krevet, da ne jedemo tešku i masnu hranu, ali i da neke stvari u prostoriji budu posložene.

Osim što bi, kako kažu stručnjaci, prostorija u kojoj spavamo trebala biti uredna i bez puno stvari, treba paziti i na temperaturu u njoj. Koliko god vam hladno bilo prije odlaska u krevet, paljenje grijanja nij... Nastavi čitati

Ovaj virus može postati samo još jedan endemski virus u našim zajednicama i ovaj virus možda nikada neće nestati - rekao je Michael Ryan, izvršni direktor WHO-ovog Programa za hitne slučajeve u zdravstvu, prenose 24 sata.

Treći val zaraze koronavirusom u Hrvatskoj uzeo je maha. Na dane brojimo na tisuće zaraženih, a srušili smo crni rekord te se pope... Nastavi čitati

Ella Dvornik otkrila je da je već neko vrijeme predana zdravom životu, a sada je podijelila usporedbu dvije fotografije

Influencerica svakodnevno na društvenim mrežama dijeli detalje iz života, a u posljednje vrijeme počela je dijeliti recepte i plan vježbanja.

Jedna fotografija prikazuje njezino tijelo u srpnju a druga je snimljenu nedavno. Promjena je itekako vidljiva, a objašnjenje je pon... Nastavi čitati

Nova vrsta testa Galleri može otkriti više od 50 vrsta karcinoma jednim vađenjem krvi i prije nego što se pojave prvi simptomi.

Ovaj test istovremeno može pokazati gdje se karcinom nalazi i predstavlja nadu za rano otkrivanje bolesti.

Prije sedam godina, znanstvenici iz Illumine, kompanije za sekvenciranje DNK u San Diegu, vodili su istraživanje tražeći fragmente DNK u krvi trudnica koji bi ... Nastavi čitati

Bolest zvana donovanoza se manifestira kroz formiranje čireva na genitalijama. To se može dogoditi i kod muškaraca i kod žena, ali kod muškaraca se bolest pojavljuje dva puta češće nego kod žena. Donovanoza je poznata i kao "Granuloma inguinale" (ingvinalni granulom), to je spolno prenosiva bolest, ona može rezultirati destrukcijom inficiranog tkiva ako se nakon upale ne provede odgovarajuća terap... Nastavi čitati

Popularni slatkiš za kojim luduju gotovo sva djeca može biti itekako opasan. Jedna majka podijelila je mučnu fotografiju svoje kćerkice s jako opečenim jezikom kako bi upozorila druge roditelje da djeci ne daju kisele lizalice.

Djevojčici je u ruke dospjela kisela lizalica njenog brata, a priča je završila s neugodnim posljedicama, piše Index.

"Do... Nastavi čitati

Žana Pavlović, magistra psihologije s 20-godišnjim iskustvom rada s djecom i mladima, jedna je od onih nekoliko stotina koji su se javili na javni poziv gradonačelnika Ivice Puljka za izbor članova nadzornih odbora/upravnih vijeća javnih ustanova i trgovačkih društava Grada Splita. Osim petogodišnje edukacije iz analitičke psihoterapije stekla je i zvanje Konzultanta za zaštitu mentalnog zdravlja ... Nastavi čitati

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2018. godini u Hrvatskoj je bilo više od 3500 slučajeva karcinoma kolorektalnog karcinoma, tumora koji nastaje u debelom i završnom crijevu najčešće iza 60. godine života. Tako su 15-20 posto oboljelih osobe ispod 50. godine života, 15% je familijarnih i 5% nasljednih tumora.

- Otkad je probir krenuo, odaziv je vrlo slab. Ciljani odaziv je 65-70 pos... Nastavi čitati

Gotovo svatko od nas unosi najmanje dvostruko više soli nego što je našem organizmu potrebno, ne znajući da previše soli vodi do moždanog udara, srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevnu konzumaciju soli manje od pet grama, što je nešto manje od čajne žličice, a našem je organizmu potrebno svega dva grama soli dnevno, ili nešto više od prstohva... Nastavi čitati

Rendgenski snimci otkrivaju veliku razliku između pluća onih koji su primili cjepivo protiv Covida i onih koji nisu. Skeniranje pokazuje šokantan utjecaj Covida na unutarnje organe ljudi, a liječnici kažu da su necijepljeni ljudi ti koji "stvarno obolijevaju", piše Mirror.

Dr. Sam Durrani, šef osoblja Medicinskog centra Deer Valley, rekao je: "Jedini... Nastavi čitati

Novi mutirani oblik koronavirusa koji je dobio ime "delta plus" mogao bi se širiti lakše od "obične delte", smatraju stručnjaci.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) premjestila ga je u kategoriju "varijante koja se istražuje". No, još nema dokaza da uzrokuje teže oblike oboljenja od obične delte, piše BBC, prenosi RTL.
... Nastavi čitati

Konobaru iz Velike Britanije šef je u tri sata ujutro poslao poruku i rekao mu kako mora doći raditi na svoj slobodan dan od 11 do 22 sata, a odgovor konobara postao je hit na internetu.

U screenshotovima koje je konobar objavio na Redditu može se vidjeti kako je šef konobaru rekao da imaju događaj i samo jednog konobara.

"Trebaš biti timski igrač. Ne vrti se sve oko tebe", poručio mu je, na... Nastavi čitati

Povratkom u školske klupe i završetkom bezbrižnog odmora, redovna tjelesna aktivnost djece dolazi u prvi plan. Projekt Aktivna Hrvatska i Kineziološki fakultet iz Zagreba savjetuju roditelje. Generalni partner projekta je HEP.

[foogallery id="488965"]

„Tjelesna aktivnost je dobra  za svakoga, ali je osobito važna za djecu. Ona omogućuje zdrav rast i razvoj, održavanje zdrave tjelesne težine ... Nastavi čitati