Uvjeti korištenja portala Dalmacija Danas
Dobrodošli!

Dalmacija Danas d.o.o. vam omogućuju korištenje usluga i sadržaja portala Dalmacija Danas koje je regulirano ovim uvjetima korištenja. Korištenjem portala i svih pridruženih stranica i servisa koji pripadaju dalmacijadanas.com domeni (dalje u tekstu: DD) smatra se da su korisnici u svakom trenutku upoznati s ovim uvjetima korištenja, te da ih u potpunosti razumiju i prihvaćaju.

Sadržaj i usluge Dalmacija Danas te njihove promjene

Dalmacija Danas svojim korisnicima pruža pristup različitim internetskim servisima i izvorima sadržaja. Prihvaćanjem ovih uvjeta korištenja korisnik se slaže da će usluge DD-a uključivati reklame, obavijesti, poruke administratora i slične poruke za normalno funkcioniranje svih usluga i sadržaja DD. Dalmacija Danas d.o.o. se u potpunosti odriče svake odgovornosti koja na bilo koji način može nastati iz, ili je na bilo koji način vezana za korištenje D.D.-a za bilo koje radnje korisnika/posjetitelja uporabom ili zlouporabom sadržaja na DD, te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku/posjetitelju ili bilo kojoj trećojstrani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja sadržaja DD-a.

Obveze korisnika pri korištenju Dalmacija Danas

Korisnicima D.D.-a nije dopušteno:
  • objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaj koji je uvredljiv, vulgaran, pornografski, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način,
  • objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima,
  • lažno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe,
  • manipuliranje informacijama u svrhu skrivanja porijekla sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga D.D.-a,
  • objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom,
  • objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja,
  • svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme,
  • korištenje, na bilo koji način, DD za slanje odnosno poticanje širenja netraženih komercijalnih priopćenja (tzv. spamanje), I) prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika.
Zadržavamo pravo ukloniti sadržaj koji smatra nepodobnim ili ne odgovara ovim uvjetima korištenja kao i automatski ukinuti korisnički račun registriranog korisnika bez prethodne najave u slučaju nedopuštenog korištenja odnosno kršenja ovih uvjeta korištenja.

Autorska prava

Sadržaj na DD zaštićen je autorskim pravima. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na DD ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka Dalmacija Danas d.o.o. ili na bilo koji način koji može uzrokovati štetu firmi ili bilo kojoj trećoj strani. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na DD mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika i na njihovu vlastitu odgovornost uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava te prava trećih osoba.

Zaštita privatnosti i tajnost podataka

Dalmacija Danas d.o.o. se obvezuje poštivati anonimnost i privatnost svojih korisnika i posjetitelja DD. Dalmacija Danas d.o.o. će prikupljati osobne podatke korisnika/posjetitelja samo uz odgovarajuću suglasnost, odnosno u skladu s važećim propisima. Navedeni podaci će se ovisno o suglasnosti korisnika/posjetitelja DD koristiti primjerice u svrhu informiranja korisnika o uslugama i sadržajima DD, boljeg uvida i razumijevanja potreba i zahtjeva korisnika D.D.-a kao i razvijanja mogućnosti što kvalitetnijeg pružanja sadržaja i usluga DD. D.D. koristi tzv. kolačiće (eng. ‘cookies’) kako bi bio u mogućnosti besplatno pružiti uslugu korisnicima s potpunim funkcionalnostima i što kvalitetnijim sadržajem. Kolačići predstavljaju skup podataka koje generira poslužitelj web stranica i koje web preglednik sprema na disk korisnika u obliku male tekstualne datoteke. Sesijski kolačić postavlja se na računalo korisnika usluge D.D.-a samo za vrijeme trajanja njegovog posjeta DD, omogućuje mu da se učinkovitije služi D.D.-om i automatski istječe kada zatvori svoj preglednik. Osim toga, DD prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužne informacije o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica na tržištu i pritom koristi uslugu treće strane. DD također koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih usluga i proizvoda te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika usluge DD mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku usluge DD dostavlja DD ili partner omogućuje se putem kolačića koje DD, odnosno treća strana može postaviti u web-preglednik korisnika. Korištenjem D.D.-a smatra se da su korisnici i/ili posjetitelji u svakom trenutku upoznati i suglasni s ovim uvjetima korištenja, uključujući s odredbama o obradi podataka u vezi s kolačićima i mogućnostima glede iste.

Linkovi na druge web stranice i sadržaji dobiveni od korisnika

DD sadrži i dokumente, podatke, informacije kao i veze do drugih Internet stranica kreiranih od strane trećih osoba (linkovi) koje će se, kad god je to moguće, kao takve označavati. Dalmacija Danas d.o.o.nema nadzor nad navedenim dokumentima, podacima, informacijama ili drugim Internet stranicama te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane uz sadržaj na Internet stranicama kreiranim od strane trećih osoba. Dalmacija Danas d.o.o. nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača na D.D.-u te ni za kakvu štetu nastalu reklamiranjem na D.D.-u. Poslovni odnos između oglašivača i korisnika na DD i izvan njega isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te Dalmacija Danas d.o.o. nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa. Dalmacija Danas d.o.o. ne kontrolira sadržaj koji razmjenjuju korisnici te ne može garantirati točnost, porijeklo ili kvalitetu takvog sadržaja. U slučaju saznanja da neki sadržaj krši pravne propise RH ili narušava ugled D.D.-a kao medija, Dalmacija Danas d.o.o. zadržava pravo uklanjanja takvog sadržaja s D.D.-a bez prethodne obavijesti. Dalmacija Danas d.o.o. neće ni na koji način biti odgovoran za sadržaj ili gubitak i oštećenje sadržaja koje je nastalo zbog korištenja D.D.-a. Dalmacija Danas d.o.o. zadržava pravo da sadržaj koji objavljuju ili razmjenjuju korisnici D.D.-a koristi u promotivne svrhe.

Prenošenje sadržaja s Dalmacija Danas u drugim medijima

Tiskani i elektronički mediji mogu prenositi autorska djela s DD, pod slijedećim uvjetima: ukoliko autor nije izričito zabranio reproduciranje, distribuiranje te priopćavanje javnosti svojeg djela te ukoliko se autorsko djelo koristi u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izvještavanja; obvezno je prilikom reproduciranja, distribuiranja i/ili priopćavanje javnosti prenesenog autorskog djela u zaglavlju naznačiti izvor i autorstvo djela (dalmacijadanas.com), obvezno je u tijelu teksta prenesenog autorskog djela naznačiti oznaku web stranice na kojoj se nalazi izvorni članak odnosno autorsko djelo koji se prenosi, prilikom prenošenja autorskog djela nije dozvoljeno mijenjanje smisla, kao ni slobodna interpretacija teksta, za objavljivanje odnosno reproduciranje, distribuiranje i/ili priopćavanje javnosti fotografije ili video zapisa izvorno postavljenih na D.D.-u u drugim tiskanim i/ili elektroničkim medijima ili na drugim platformama potrebno je pravovremeno zatražiti pisanu suglasnost uredništva D.D-a.