Otoci

Unatoč situaciji s koronom Komižani i njihovi gosti će i ove godine proslaviti Dan grada. U skladu s tradicijom starom nekoliko stotina godina, paljenjem broda obilježit će blagdan Svetog Nikole.

Ovaj svetac zaštitnik je ribara, pomoraca i putnika. Kolone vjernika oko 10 sati uputit će se prema crkvi sv. Nikole, a obred spaljivanja broda obavlja se na Musteru, lokaciji udaljenoj dvadesetak meta... Nastavi čitati

U Starom Gradu na Hvaru se svake godine uoči Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika i djece, održava stara tradicija paljenja broda, odnosno ognja svetog Mikule.

Ovom stoljetnom tradicijom se prinosi žrtva svetom Nikoli, kako bi mu se odala počast i zahvalnost za spas brodova i pomoraca diljem svijeta.

Tijekom godina na ovaj način je “skončalo” na stotine brodova.

 ... Nastavi čitati

U petak 3. prosinca 2021. u 16h u hotelu Cornaro u Splitu, udruga Hvarski vinari organizirala je prvo poslovno  predstavljanje i kušanje hvarskih vina za predstavnike HORECA sektora po nazivom "Najboje od Hvara“. Ovaj je događaj osmišljen kao nastavak dobre suradnje udruge Hvarski vinari i projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde, koji, uz podršku TZ općine Jelsa već treću godinu organizira veliko ot... Nastavi čitati

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, tehnički koordinator Nino Vela i voditelj službe građenja Hrvoje Balić, obišli su zajedno gradilište na budućoj prometnici od Pučišća do Povlja na otoku Braču.

Riječ je o najvećem EU projektu Županijske uprave za ceste Split na kojem su u tijeku radovi na završetku prve faze ceste od Pučišća do uvale Luke.

Projekt je vrijedan 60.79... Nastavi čitati

Kao i svake godine u ovo predbožićno vrijeme  u Blatu se planiraju različita događanja u organizaciji mnogobrojnih udruga i ustanova. To su prave svečanosti koje okupljaju oko sebe i mještane i razne udruge, rekla nam je Ivana Sardelić iz Blatskih fižula.

- Za ovu priliku izdvajamo jedan novi koncept koji programski potpisuju Turistička zajednica općine Blato i Blatski fižuli ustanova u kulturi... Nastavi čitati

Nedostatak zdravstvenog i medicinskog kadra na dalmatinskim otocima velik je problem otočkog stanovništva. Uparvo je to bila tema jučerašnjeg sastanka (grao)načelnika s otoka u zgradi Splitsko-dalmatinske županije.

O tome je danas izvijestila supetarska gradonačelnica Ivana Marković.

"Jučer sam prisustvovala sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji na temu zdravstva na otocima. Sastanak sam... Nastavi čitati

Narodna knjižnica Sutivan u partnerstvu sa Udrugom za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „MALA FILOZOFIJA”iz Zadra pokrenula je projekt Meditaranski armerun – broške letere i litrati, kao nadogradnju izvornog izdavačkog projekta spomenute udruge pod nazivom MEDITERANSKI ARMERUN.

Nakon što su autori Bruno Ćurko i Stipe Surać 2019. objavili vrlo zapaženu ... Nastavi čitati

Snijeg nije zaobišao ni otok Brač. Nakon što je prvi snježni pokrivač ove zime zabilježen u dijelu Dalmatinske zagore, ali i svim obalnim planinama, kiša je tijekom dana prešla u snijeg i na Vidovoj gori.

U početku je padala susnježica, a tijekom večeri počeo je padati snijeg pri temperaturi zraka od 0°C.

Dok po vrhovima Brača pada snijeg, hladno je i u gradovima uz more. Bol tako mjeri 6°C,... Nastavi čitati

Neobičnu intervenciju imali su supetarski vatrogasci u subotu ujutro u centru grada.

Naime, curici je u igri mažoretska palica zapela u krošnji bora.

- Stvarno trebate imati izuzetan peh da vam u igri pri povratku s treninga večer prije važnog nastupa u Splitu mažoretska palica zapne u krošnji najvećeg i najvišeg bora na rivi - poručili su i dodali:

"Kako se radilo o hitnoj i ozbiljnoj st... Nastavi čitati

Nakon prošlogodišnje pauze Grad Hvar ponovno ove godine organizira božićno-novogodišnji program koji započinje danas, 27. studenoga, paljenjem 1. adventske svijeće na hvarskoj Pjaci uz prigodnu svečanost.

Adventske kućice bit će postavljene na glavnom gradskom trgu ispred Lođe gdje će se održavati najveći dio programa, a bit će otvorene od 4. prosinca do 2. siječnja.

Program u organizaci... Nastavi čitati

Supetarski vatrogasci su podijelili nevjerojatnu priču.

Objavu prenosimo u cijelosti i autentično:

"Najlipše vatrogasne priče su one ljudske a jedna od najlipših priča u našoj postrojbi je ona o "zatvoreniku iz Alcatraza"...

Hrvoje je u našu postrojbu došao prije jedno desetak godina po kazni, upućen od suda da istu odradi radom za opće dobro.

Postrojba ko postrojba, nema milosti ni pr... Nastavi čitati

U Gradski muzej Korčula 23. 11. 2021. stižu obrađeni fosilni ostaci zuba ribe iz reda Pycnodontiformes, koji su izvađeni iz Borovčeve jame u Postrani u Žrnovu. U ožujku 2021. izvadili su ih speleolozi Damir Basara, Branko Jalžić i Milan Vojinović.

Fosilni ostaci značajni su za proučavanje geološke prošlosti Korčule. Stručno su obrađeni u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, a tim za obrad... Nastavi čitati

Kako je i najavljeno, ponedjeljak je donio promjenu vremena i to zbog približavanja sredozemne ciklone čiji se centar nalazi nad zapadnim Sredozemljem. Od protekle noći se jače naoblačilo, tako da jutros prevladava oblačno, ponegdje uz kišu, pljuskove i grmljavinu.

Najviše kiše do 10 sati palo je na šibenskom području, ponegdje po 20 litara po kvadratnom metru. Grmljavinski oblaci između 9 i 10... Nastavi čitati

Preminuo je brački liječnik Milan Glavaški. Bio je obiteljski liječnik, voditelj Ispostave Doma zdravlja Brač SDŽ, predavač na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Od njega se danas opraštaju prijatelji.

"Adio, Mika!

Napustio nas je naš Dr. Milan Glavaški obiteljski liječnik, voditelj Ispostave Doma zdravlja Brač SDŽ, predavač na Katedri obiteljske medicine Medicinskog fakulteta u Splitu.

Č... Nastavi čitati

Saborska zastupnica Marijana Puljak poziva Bračane na kavu u ponedjeljak.

- Drage Bračanke i Bračani, dođite u ponedjeljak, 22. studenog, od 10 h u caffe bar Tope, Supetar, i uz kavu podijelite s nama svoje prijedloge, ideje ili probleme za koje smatrate da se trebaju više zastupati u Saboru - poručila im je u objavi na Facebooku.

Istaknula je kako se mogu javiti u komentarima ili doći direk... Nastavi čitati

Proteklog su tjedna na otoku Hvaru održane dvije besplatne edukacije na temu energetske tranzicije.

Prva od njih održana je u sklopu ”Turneje dobre energije” Zelene energetske zadruge, a organizatori tog događanja su bili Grad Hvar, Pokreta Otoka i Zelena energetska zadruga. Dan nakon održana je edukacija ”Otoci predvodnici energetske tranzicije” u Jelsi, u organizaciji Pokreta Otoka, Općine Je... Nastavi čitati

Nekoliko dana nakon snimke opasnog penjanja na otok Jabuku, iz iste kužine prijatelja iz Trogira, stiže snimka Palagruže iz zraka.

– Ne, nije nastavak puta s Jabuke – kaže Ante koji je snimio novu avanturu s drugim Antom i Gajom na palagruškim klisurama za Morski.hr.
– To smo išli 2 dana u ribolov, ali ni... Nastavi čitati

Umjereno jak potres u ponoć i 19 minuta zatresao je srednji Jadran.

Prema podacima EMSC-a, magnituda potresa je iznosila 4.1 prema Richteru, a epicentar je bio 70 kilometara južno od Visa.

Dubina potresa se procjenjuje na 2 kilometra.

"Čuo se zvuk sličan grmljavini, a onda se osjetila lagana trešnja",

"Police u sobi su mi se počeke tresti, dovoljno da me probudi", neki su od komentara ... Nastavi čitati

Proteklog su tjedna na otoku Hvaru održane dvije besplatne edukacije na temu energetske tranzicije.

Prva od njih održana je u sklopu Turneje dobre energije Zelene energetske zadruge, a organizatori tog događanja su bili Grad Hvar, Pokret Otoka i Zelena energetska zadruga. Dan nakon održana je edukacija “Otoci predvodnici energetske tranzicije” u Jelsi, u organizaciji Pokreta Otoka, Općine Jelsa... Nastavi čitati

Bila je bura i nevera. Jedne davne, prohladne noći, priješke lavandijere prekrilo je more. Tragediju od prije 130 godina i danas prepričavaju mještani Ugljana. Novinarki Ani Dobrović za HTV-ovu emisiju "More" objasnili su tko su lavandijere.

Kobne noći brodom se prevozilo sedam muškaraca i 24 žene. Vilma Jozić, predsjednica Udruge žena "Luzor" iz Preka s otoka Ugljana kazala je da je tada strad... Nastavi čitati