Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Fritule na dva načina, ovako su se radile u Velom Varošu

[RECEPT] "Moja je mater iz Velog Varoša i tamo su žene uvijek dosta vremena trošile na pripremu fritula..."
Tekst & foto: MIRELLA MEIĆ24. prosinca 2025. 01:44
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U Dalmaciji nema Badnjaka, a ni mnogih drugih slavlja bez fritula. Ja ih dugo uopće nisam voljela, pogotovo te starinske koje su se radile u Splitu. Moja je mater iz Velog Varoša i tamo su žene uvijek dosta vremena trošile na pripremu fritula. I prvi recept koji ću vam napisati je upravo takav. S krumpirom.

FRITULE VAROŠKE

SASTOJCI:

  • 1/ 2 kg kumpira
  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 2 jaja
  • Kockica svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanillin šećer
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica rakije
  • Naribana korica od limuna i naranče
  • Naribana jedna jabuka

PRIPREMA:

Krumpir operite, skuhajte i vrućeg ga ogulite pa ga protisnite kroz prešu za krumpir. U protisnuti, malo ohlađeni krumpir dodajte  jaja, šećer, rum, naribanu koricu limuna i naranče, rakiju, vanilin šećer. Izmiješajte i dodajte brašno s uzdignutim kvascem, grožđice koje ste namočili u rumu i malo posolite.

Potom tijesto dobro lupajte kuhačom da postane glatko i sjajno. Ostavite ga na toplom mjestu oko sat vremena.

Peku se u dubljoj posudi, žličicom se spuštaju loptice u vruće ulje, vade rešetkastom grabilicom, cijede na papirnatom ubrusu i tople posipaju šećerom.

Danas su vremena znatno brža pa se i fritule rade na neki drugačiji način. Moja malena obitelj voli najviše ovakve u kojima je glavna baza - jogurt.

FRITULE NA DRUGI NAČIN

SASTOJCI:

  • 1/2 kg brašna
  • 3 jaja
  • 2 jogurta
  • 1 vanillin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 75 grama šećera
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica rakije
  • Prstohvat soli
  • Korica limuna

Izmiješajte suhe, a potom im dodajte mokre sastojke. Istucite smjesu mikserom sa nastavcima za tijesto. U vruće ulje pržite loptice koje stavljate sa malenom žličicom. Cijedite ih na papirnatom ubrusu, a nakon toga posipajte šećerom u prahu. Na kraju napominjem da i u ovu smjesu možete dodati šaku grožđica, ako više volite takve fritule. Moj brat umjesto grožđica stavlja suhe brusnice. Kad sam ih radila u Irskoj nisam imala običnog jogurta ni rakije. Ubacila sam grčki jogurt i viski i bile su odlične.  Isprobajte I sve što vam se čini zanimljivim!

DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso

DALMATINSKO NEODRICANJE Ove slastice mogu trajati dugo, linzeri su idalni za to. "Ljude više obraduje tanjur domaćih kolača nego darovi..."

DALMATINSKO NEODRICANJE Starinska pita od oraha: "Nezaobilazna na svečanim trpezama"

DALMATINSKO NEODRICANJE Recept za mesne okruglice u toću od poma za "polizat' prste": Vješte kuharice su ovim jelom mogle najesti mnogo članova obitelji

DALMATINSKO NEODRICANJE Dosadili su vam klasične cimet role ili slatka peciva? Ovaj recept s kiselim jabukama će vas oduševiti

DALMATINSKO NEODRICANJE Ova torta od limuna savršena je za vruće ljetne dane: "Kćerka mi je rekla da zapišem kako sam je napravila"

DALMATINSKO NEODRICANJE Juneći smotuljci u umaku (braciole con sugo) na talijansko-dalmatinski način

https://www.dalmacijadanas.hr/dalmatinsko-neodricanje-napravite-savrsene-domace-sladolede-bez-upotrebe-aparata-trebaju-vam-tri-osnovna-sastojka/ 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
DALMATINSKO NEODRICANJE Fritule na dva načina, ovako su se radile u Velom Varošu
3
sat
DALMATINSKO NEODRICANJE Fritule na dva načina, ovako su se radile u Velom Varošu
Domaća riba umjesto bakalara? Zašto ne! Ovako se suši riba u Dalmaciji - blagdanski stol uz zdravije, ukusnije, ali i jeftinije namirnice
4
sat
Domaća riba umjesto bakalara? Zašto ne! Ovako se suši riba u Dalmaciji - blagdanski stol uz zdravije, ukusnije, ali i jeftinije namirnice
Pepeo dogorijelog badnjaka posipao bi se po vinogradima, poljima i voćnjacima
4
sat
Pepeo dogorijelog badnjaka posipao bi se po vinogradima, poljima i voćnjacima
Zašto se na bočnom retrovizoru automobila nalazi isprekidana linija?
6
sat
Zašto se na bočnom retrovizoru automobila nalazi isprekidana linija?
Tour de force u Ghetto klubu u Splitu
6
sat
Tour de force u Ghetto klubu u Splitu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Nestalo novca za božićnice umirovljenicima i nezaposlenima u jednoj općini
    Nestalo novca za božićnice umirovljenicima i nezaposlenima u jednoj općini
    23. prosinca 2025. 16:29
  • Kerum iz izdvojenog dijela zatvora na Bilicama: 'Počasti sve pečenim!'
    Kerum iz izdvojenog dijela zatvora na Bilicama: 'Počasti sve pečenim!'
    23. prosinca 2025. 16:45
  • JUTARNJI KRŠ I LOM Sudar na ulazu u Split, stvaraju se kolone
    JUTARNJI KRŠ I LOM Sudar na ulazu u Split, stvaraju se kolone
    23. prosinca 2025. 07:30
  • Budući pomorci, pripremite se: Jadrolinija i Pomorski fakultet udružili se za karijere na moru
    Budući pomorci, pripremite se: Jadrolinija i Pomorski fakultet udružili se za karijere na moru
    23. prosinca 2025. 11:51
  • Božićni kaos u splitskim ulicama. Ako ne morate, ne sjedajte u auto...
    Božićni kaos u splitskim ulicama. Ako ne morate, ne sjedajte u auto...
    23. prosinca 2025. 13:01
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.