Ne znam događa li se i kod vas, ali kako starim tako mi se potpuno mijenjaju navike u prehrani. Uvijek pojašnjavam da sam kao horoskopska lavica predodređena biti mesožderom koji voli sve vrste mesa, no u posljednje vrijeme imam neke neobične porive. Radije bih nešto morsko, ako imam mogućnost biranja! Moja familja se tome načuditi ne može jer iako sam po svim precima rođenima tik uz more trebala voljeti ribu, u mojoj mladosti bilo je sasvim suprotno. Čak i puno kasnije. Zapravo tek posljednjih godina obožavam i spremati, a i jesti sve što je plivalo. I zbog toga imam problem kad trebam odabrati nekakvo meso za ručak. Moram sve više eksperimentirati pa sam tako tražeći što pametno s junetinom, naletjela na ove smotuljke koje na jugu Italije pune na jedan način, u ostatku te zemlje na drugi, a u našim krajevima stavlljaju opet nešto sasvim treće.
U osamdesetim godinama kod nas su bile popularne “Španske ptice” i bile su vrlo poželjno jelo na trpezama u nekim posebnijim danima. Dugo nisam čula da uopće itko ikad više radi te “ptice”, ali kod Talijana se njihovo autohtono starinsko jelo koje se zove “Braciole” zadržalo do današnjih dana. Kombinirala sam malo sastojke i došla do nekog svog načina.
SASTOJCI:
- 8 manjih odrezaka junetine (JUNEĆA LOPATICA - jeftinija i sočnija od junećeg buta)
- 750 ml pasate
- 8 tankih feta pancete
- 100 g ribanog parmezana
- 30 g pancete na kockice
- 1 mrkva
- 1 luk
- 1stabljika celera
- Petrusimul
- dvadesetak kapara
- Bijelo vino
- 1 list lovora
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
PRIPREMA:
Batom istucite juneće odreske, posolite i popaprite, te namažite smjesom od parmezana, petrusimula i par kapi maslinovog ulja. Otkrila sam da je juneća lopatica jeftinija, a puno sočnija od buta koji je krt i presuh. Jednako tako doživljavam i juneći frikando kojin se koristi za pašticadu, al o tome neki drugi put.
U sredinu odreska stavite par kapara i prekrijte fetom pancete, te zarolajte u smotuljak. Učvrstite čačkalicom.
U posudu u kojoj ćete kuhati, na maslinovom ulju prepržite kratko smotuljke pa ih izvadite i odložite sa strane. Na toj masnoći popržite kockice mrkve, luka i celera. Dodajte kockice pancete pa nakon toga podlijte vinom. Ulijte nakon toga cijelu pasatu, a nakon što je odlijete napunite je još do pola vodom pa izlijte i tu tekućinu u posudu. Vratite smotuljke I nastavite kuhati dva sata na laganoj vatri. Posolite I popaprite po želji. Ja ubacim u umak i jedan do dva peperoncina jer volim da je umak malo jači. Servirajte uz:
- Palenta u kojoj ste kad je skuhate dodali komad maslaca i ribanog parmezana (sjever Italije)
- Tjestenina, najbolje orecchiette (jug Italije)
- Njoki - Dalmacija
Dobar tek!