U vrijeme kada se sladoled nije prodavao cijele godine, najvažniji trenutak bio je Praznik rada. Tog bi se dana u trgovinama pojavila čuvena “Snjeguljica” i onaj najslasniji kornet od čokolade koji je bio posut mrvicama lješnjaka. Ta moja sjećanja uvijek ožive kad se uhvatim kućne pripreme sladoleda, a posljednjh godina ne znam nikoga tko se u tome nije okušao. Ja ću danas ponoviti recept koji je odavno već preplavio internet, a radi se bez upotrebe aparata za sladoled i trebaju vam tri osnovna sastojka. Naravno, napisat ću vam i neke meni omiljene dodatke. Na fotografiji je sladoled od kave, moj najdraži.
I odmah da pojasnim, kondenzirano mlijeko možete pronaći u limenkama ili u tubama, na policama gdje stoji mlijeko, u svakoj većoj trgovini. Jako je slatko, ali nužno za kremoznost sladoleda. Zato ja više volim kombinaciju nekih manje slatkih dodataka da mi ubije slatkoću, ali vi po svome.
SASTOJCI ZA BAZNI SLADOLED OD VANILIJE:
- 400 ml slatkog vrhnja
- 300 ml kondenziranog mlijeka
- Ekstrakt vanilije
Sladoled od kave:
- Tri žlice jake kave (espresso)
Ferrero sladoled:
- 2 šake zdrobljenih lješnjaka
- 100 g šećera
- Žlica kakao praha
Sladoled od malina (borovnica)
- 150 g malina ili borovnica (smrznute)
- 2 žlice söka od naranče
- 1 žlica šećera u prahu
PRIPREMA:
Mutite slatko vrhnje, kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije dok ne dobijete mekši šlag. Pazite da ne pretučete previše. U zamrzivaču neka ostane barem četiri sata. Ovom sladoledu možete dodavati štogod volite Evo nekih primjera.
Ukoliko želite sladoled od kave, umiješajte u bazu špatulom tri žlice skuhane kave. Za Ferrero sladoled prvo u tavi otopite šećer i dodajte lješnjake. Izlijte na masni papir i pustite da se dobro ohladi. Smrvite na veće i manje komade. Ubacite u bazu prvo kakao i promiješajte špatulom, a onda dodajte onaj krokant od lješnjaka. Ovdje se možete igrati pa napraviti kombinaciju sa orašastim plodovima koje vi volite.
Za sladoled od malina, izblendajte smrznute maline ili borovnice sa žlicom šećera u prahu. Dodajte sok od naranče i nastavite blendati dok ne dobijete fini pire od voća. Umiješajte ga špatulom u bazu sladoleda i zamrznite.