NAKON VIŠEGODIŠNJIH NAPORA: Dinara ovaj tjedan postaje Park prirode, zaštićuju se predivni lokaliteti, a stižu i nova radna mjesta

"Ovo je velika stvar za lokalno stanovništvo, ali i za hrvatski turizam. Moramo biti sretni i ponosni. Svi ćemo od ovoga dobiti puno, razvit će se turizam, otvorit će se nova radna mjesta", kazao je za Dalmacija Danas ravnatelj JU "More i krš"


Velika vijest je da će nakon više od deset godina velikih nastojanja i napora Park prirode Dinara ovaj tjedan biti formalno i pravno proglašen kao takav u Hrvatskom saboru.


Podsjetimo, još je tijekom prošle godine Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode „Dinara“ na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću putem portala e-Savjetovanje.

DESETGODIŠNJI NAPORI URODILI PLODOM Dinara postaje Park prirode, a u Dalmaciju stižu radna mjesta i milijuni iz EU fondova

Iako je prvo čitanje Prijedloga prošlo proceduru Hrvatskog sabora, u narednim danima očekuje se (konačno) drugo čitanje nakon kojeg se može sa sigurnošću reći da je Park prirode Dinara nakon desetogodišnjih napora postala hrvatski prirodni biser, ali ovaj put sa zasluženim pečatom parka prirode.

Dinara je posebna po mnogočemu

Masiv Dinare (Dinara, dio Troglava i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu, potrebno je proglasiti parkom prirode te tim režimom zaštite sačuvati iznimne i višestruke prirodne vrijednosti s vrijednim ekološkim obilježjima, naglašenim krajobraznim i kulturno-povijesnim vrijednostima, uz dopuštanje obavljanja određenih djelatnosti i radnji, u mjeri u kojoj se neće ugroziti njegova bitna obilježja i uloga ovoga prostora.O ovoj temi i konačnoj odluci opsežno smo porazgovarali s ravnateljem Javne ustanove „More i krš“ Domagojem Lažetom.

U početku nam je kazao kako željno iščekuje proglašenje, jer naglašava da je to velika vijest za lokalno stanovništvo, avanturiste, planinare, ali i za cijeli financijski i društveni razvitak kako Dalmacije, tako i cijele Republike Hrvatske.– Prije desetak godina proglašavanje parka prirode išlo je puno lakše jer je cijela dokumentacija bila puno manjeg obujma. Postupak proglašenja se znatno odužio, danas je znatno kompliciranije i teže je dobiti zeleno svjetlo za proglašenje nekog lokaliteta parkom prirode – pojašnjava za Dalmacija Danas Lažeta.

Kazao nam je da je Dinara posebna po mnogočemu.

– Ovaj masiv ima krajobrazne i biološke značajke raznolikosti. Kad pričamo o krajobrazima, tu je potrebno napomenuti litice stijena i pašnjake koji su nastali ljudskim djelovanjem. Oni su produkt višestoljetne tradicije ljudskog korištenja prostora. Istodobno se daje značaj i tradicijskim djelatnostima, kao što je stočarstvo. To je bit Dinare – suživot čovjeka s prirodom. Lokalno stanovništvo bi moglo puno profitirati od ovoga. Štitit će se njihov način života, ali što je još važnije, i poticat će se – kazuje nam.

Nadalje, nije krio sreću i ponos što će uskoro lokalitet Dinare postati park prirode. Naime, prvo čitanje za proglašenje zakona bilo je u listopadu prošle godine, drugo čitanje trebalo je biti u prosincu, ali je odgođeno za mjesec dana, tako da se proglašenje može očekivati uskoro.

POVEZANI SADRŽAJI

Avanturisti, planinari i lokalni stanovnici mnogo dobivaju

Kazao nam je da se za stanovnike tog kraja, ali i za planinare i avanturiste neće ništa promijeniti na gore, dapače, ovom odlukom puno će svi profitirati, kako čovjek, tako i priroda.

– Za planinare i avanturiste se neće ništa posebno promijeniti, dapače svaka ova promjena njima će ići u korist. Osim toga, nakon što prođu svi potrebni zakonski uvjeti za proglašenje, dobit će se neke nove vrijednosti, a posebno neke nove mogućnosti. Parkom prirode žele se zaštititi dinarski pašnjaci koji su nastali višestoljetnim utjecajem čovjeka i lokalnog stanovništva. U budućnosti bi se to trebalo poticati, a samim time lokalno stanovništvo ne bi imalo ograničenja – kazuje Lažeta te nam u nastavku pojašnjava što ovo zapravo znači.

– Želio bih vas ovom prilikom obavijestiti o novom projektu koji provodi naša Javna ustanova. Naime radi se o jednoj planinarskoj stazi koja se proteže od Peručkog jezera prema Velikoj Duvjakuši. Taj projekt je vrijedan 700 tisuća kuna i uskoro će se potpisivati ugovor.

Zaštita vrijednih lokaliteta i otvaranje novih radnih mjesta

Takve staze će se u vremenu kada profunkcionira park prirode bolje i adekvatnije održavati. Tu će uvijek biti prisutan nadzor čuvara prirode, samim time otvaraju se i nova radna mjesta – objašnjava nam.

Nakon drugog čitanja, park prirode neće odmah profunkcionirati, napominje nam u razgovoru ravnatelj JU „More i krš“.

– Vjerujem da će cijeli postupak biti gotov kroz mjesec dana, a nakon što se isti proglasi, mora proći određeno razdoblje. Nakon izglasavanja i svih birokratskih obaveza, potrebno je ustrojiti javnu ustanovu koja se proglašava uredbom Vlade RH u roku od godine dana od proglašenja. Nakon toga će Park prirode Dinara profunkcionirati u njegovom pravom obujmu – ističe Lažeta.

– Ovo je velika stvar za lokalno stanovništvo, ali i za hrvatski turizam. Moramo biti sretni i ponosni. Svi ćemo od ovoga dobiti puno, razvit će se turizam, otvorit će se nova radna mjesta – zaključuje Domagoj Lažeta.

Moja reakcija na članak je...
Vau
42
Haha
2
Hagić
10
Hmmm
2
Plač
1
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime