“DINARA BACK TO LIFE” Kreće 1,3 milijuna eura vrijedan projekt očuvanja travnjaka na Dinari: Provodit će se od Knina do Trilja

"Dinara back to LIFE" počinje u siječnju 2020. godine, s ukupnim budžetom od 1.296.509 eura, od čega EU sufinancira 777.903 eura. Sve aktivnosti za očuvanje će se provoditi na područjima gradova Sinja, Vrlike, Trilja i Knina, te općina Otok,  Hrvace i Kijevo

Dinara se „vraća u život“ kroz projekt zaštite prirode i bioraznolikosti  travnjaka, koji je odobren za financiranje iz EU fondova. Agronomi, šumari  i biolozi iz nekoliko institucija će kroz projekt vrijedan 1.296.509 eura raditi  na njihovom očuvanju, a priliku za uključivanje i rad uz stručni tim dobit će i mladi iz Cetinskog kraja.


Nekadašnji travnjaci s područja Dinare koji su se od davnih vremena koristili  za ispašu stoke, danas su u najvećoj mjeri zapušteni. Zbog napuštanja stočarstva  i tradicionalnog načina života, travnjaci svakim danom sve više zarastaju u  neprohodno raslinje, a Dinara gubi svoj značaj za prirodu i bioraznolikost.

Ideja za projekt kojim bi se radilo na očuvanju dinarskih travnjaka i  poticanju njihovog održivog korištenja nastala je u suradnji Udruge Biom i Lokalne  akcijske grupe “Cetinska krajina”, a projektnom partnerstvu pridružili su se i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te Hrvatske šume. Projekt naziva “Dinara back to LIFE” je uspješno prijavljen na natječaj programa LIFE Europske unije, koji omogućava sufinanciranje projekata na području zaštite okoliša, prirode i klimatskih aktivnosti, te je u dvije faze evaluacije odabran za sufinanciranje.

“Dinara back to LIFE” počinje u siječnju 2020. godine, s ukupnim budžetom od 1.296.509 eura, od čega EU sufinancira 777.903 eura. Sve aktivnosti za očuvanje će se provoditi na područjima gradova Sinja, Vrlike, Trilja i Knina, te općina Otok,  Hrvace i Kijevo.

Osnovni cilj projekta je restauracija i održivo korištenje zaraslih travnjaka dinarskog područja, koje će se provoditi direktnim mjerama očuvanja kao što su ručno uklanjanje zarasle vegetacije i provođenje ispaše na travnjacima, ali i izradom smjernica za održivim upravljanjem travnjacima, u čijoj izradi će sudjelovati nacionalne i međunarodne institucije i suradnici. Obnovom dinarskih travnjaka čuvamo sve dobrobiti koje priroda pruža ljudima, a ujedno čuvamo i bioraznolikost dinarskog područja, koje je kao dio ekološke mreže Natura 2000 značajno ne samo u nacionalnom, nego i u europskom kontekstu.

Poseban naglasak u zaštiti prirode ima uključenost lokalne zajednice i održivo korištenje resursa koju očuvana priroda donosi za sve nas. Dio zaraslih travnjaka vratit će se u povoljno stanje, obnovit će se dio nekadašnjih suhozida i bunara, a stočarima s projektnog područja otvorit će se mogućnost za najam stada kupljenog kroz projekt za ispašu, kao i izrada poslovnih planova za one koji svoj posao žele temeljiti na konceptu održivosti. Projektom će započeti malen ali bitan korak u poticanju održivog korištenja prirode i njegovanju dobrobiti koju Dinara ima za sve.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime