Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

INTERVJU Gastro tražilica - najpopularniji gastro bloger regije poručuje dalmatinskim ugostiteljima: "Nudite dalmatinska jela, ne može se na jelovniku imati 100 stavki"

U velikom intervjuu za Dalmaciju Danas, među ostalim, dao je savjet - kako birati gdje jesti u nepoznatom kraju, ali i odgovorio koji su ćevapi u regiji najbolji
Tekst & foto: RADE POPADIĆ3. rujna 2025. 02:24
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Miroslav Mirković, poznatiji kao Gastro tražilica, devet je dana proveo na 14. Balkan Rallyju i preuzeo suorganizaciju gastro dijela rute. Defileom od benzinske postaje na Smokoviku do Pub kluba Plan B u Splitu i velikom bakljadom okončana je motoristička avantura koju će sudionici dugo pamtiti. Po prvi put rally je imao i “gastro” prefiks, jer je u support timu bio upravo Miroslav Mirković – najpoularniji gastro bloger u regiji. On je za sve dane rallyja unaprijed dogovorio lokacije ručkova i večera, vodeći ekipu kroz autentične specijalitete svake zemlje.

Miroslav ima publiku u cijeloj Hrvatskoj od čega rijeke pratitelja i obožavatelja u Dalmaciji. U Splitu će se zadržati kratko, potom kreće natrag u Zagreb.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Za Dalmaciju Danas otkriva kako je dospio na rally, koje su mu kuhinje na ruti bile favoriti, što domaći ugostitelji mogu naučiti — i na što gledati kad jedeš u nepoznatom kraju.

“Kako je došlo do toga da sudjeluješ na rallyju?”

– Priča je krenula simbolično iz Splita. Moj prijatelj i kamerman Stjepan Dolenec i ja odlučili smo podržati “bradatu aukciju”, a nakon toga upoznali smo Željana Rakelu. Odmah smo osjetili da je njegov posao kompatibilan s onim što radi Gastro tražilica. On putuje, ima zanimljive rute, posebno Balkan, a ja na svojoj platformi promoviram restorane, ljude, priče i hranu s Balkana. Spojilo se lijepo s lijepim i odlučili smo zajedno krenuti na ovaj put. Uključio sam se u suorganizaciju gastro dijela, – kaže Mirković.

gastro trazilica02
GALERIJA
Kliknite za pregled

“Tvoj doprinos bio je očit – prvi put rally dobiva ‘gastro’ prefiks.”

– To je bio najteži zadatak, pravi dvosjekli mač. Motoristi puno putuju, ne mogu usput jesti obilno, osim večere. Trebalo je odlučiti hoćemo li igrati na sigurno – roštilj – ili probati autentičnu kuhinju. Odabrali smo ovo drugo. To je uvijek zanimljivije i, po meni, druga dimenzija. Možda ne do kraja, ali dobrim dijelom uspjeli smo u svakoj zemlji istaknuti ono najbolje, tradicionalno i autentično. Naravno da se ne može sve svidjeti svima, ali nitko ne može reći da je bio u Albaniji, Grčkoj ili Crnoj Gori, a da jede nešto što može dobiti i u Hrvatskoj.

Rade Popadić i Miroslav Mirković u Ulcinju

“Jesi li dobio ono što si očekivao od svake zemlje? I možeš li izdvojiti top 3?”

– Krenuli smo iz Crne Gore, išli do Pljevalja, zatim Durmitora, preko Kosova do Skopja i Gevgelije. Crna Gora i Makedonija nisu podbacile. Makedonija nas je najviše oduševila – znao sam da će biti tako jer je njihova kuhinja ostala autentična, nisu pod pritiskom uvoza. Nude okuse kojih u Hrvatskoj sve manje ima. Crna Gora slijedi odmah iza – janjetina, sirevi, stari specijaliteti, sve fantastično.

Grčka nas je razočarala. Možda smo pogriješili jer smo išli u turističke Meteore. Od tri restorana, samo gyros i poneki meze bili su iznad prosjeka. Albanija je, pak, veliko iznenađenje. Omjer cijene i kvalitete je najbolji, sve što smo jeli bilo je tradicionalno i autentično.

Ako moram izdvojiti: prvo mjesto Makedonija, drugo Crna Gora, treće Albanija. Hrvatsku ne stavljam jer je to nezahvalno.

“Što je Makedoniju stavilo na prvo mjesto?”

– Njihova janjetina je možda i najbolja koju su motoristi probali, a znamo da Dalmatinci znaju što je dobra janjetina. Uz to – ajvar, pinđur, patlidžani, sirevi, meze i nevjerojatni sezonski paradajz. Naši paradajzi često nemaju okus, a tamo je to sasvim drugo iskustvo. Ono što je najvažnije: to nije bila nikakva “extra deluxe” ponuda za nas, već redovni meni restorana. Bilo je puno lokalnih ljudi koji su jeli isto što i mi.

Crna Gora je druga zbog pljevaljskog sira, domaćeg kajmaka, posebice ovčjeg koji sam prvi put probao u restoranu Breznik. Takvo što nisam našao ni u Srbiji ni u Hrvatskoj. Treće mjesto pripada Albaniji.

“A što je za tebe bilo posebno, a da nije hrana?”

– Ljudi i atmosfera. Rijetko se dogodi tako homogena ekipa, toliko emocija i spontanosti. Putovali smo zajedno u support caru, družili se i bilo je fantastično. Ruta je bila zanimljiva jer nismo išli samo glavnim cestama, već i manje poznatim mjestima koja sam sam teško mogao otkriti. Sve bih to ponovio – osim možda Grčke rutom kroz Meteore.

Tim Supprot trucka 14. Balkan Rallyja na crnogorskim Prokletijama

“Kakav je bio dojam o motoristima?”

– Nikada prije nisam putovao s bikerima. Oduševili su me. To nisu samo ljudi koji vole motore, nego uspješni i situirani ljudi koji motor koriste kao ventil i način da uživaju u životu. Pogotovo Dalmatinci – opušteniji su, prirodniji, neposredniji. To mi je osobno jako odgovaralo.

“Obišao si više od tisuću restorana. Što ti je najvažnije u restoranu?”

– Preko 1100–1200 restorana u pet godina. Hrana ne mora biti najbolja na svijetu. Ono što ostavlja dojam je toplina domaćina, obiteljska atmosfera, trud da ugode gostu. To podiže doživljaj čak i kada hrana nije vrhunska. Najveći problem naših ugostitelja je što previše šaraju. Ako si u Dalmaciji – drži se dalmatinskih specijaliteta. Ne nuditi stotinu jela, nego 10–12, sezonski rotirati i raditi ono po čemu si prepoznatljiv.

“Motoristi će pamtiti i albansko selo, odnosno tavernu Kardhashi.”

– Da, to je bilo na putu prema Vlori. Dočekala nas je obitelj, poslužili su tradicionalne meze, a onda je domaćica, majka obitelji, donijela svoju musaku – na dar. Ta gesta vrijedila je više od same hrane. To je ono što kupi gosta odmah. Nažalost, kod nas je takvih primjera malo, uglavnom u nekim manjim selima ili otocima.

“OPG u Pljevljima u Crnoj Gori je također bio originalan...”

– Da, bilo je to kod obitelji Ćirović u Pljevljima. Jeli smo uštipke, džem od šljiva, pite – sve od njihovog brašna i brašna iz vlastite vodenice. Pitao si zašto ne prodaju proizvode, a odgovor je jednostavan – proizvode onoliko koliko mogu i nude samo gostima na svom imanju. Da se šire, izgubili bi kvalitetu. To je ispravna politika.

“Može li se živjeti od gastro tražilice?”

– Platforma postoji šest godina. Radimo iz ljubavi, ali uspjeli smo to i kapitalizirati. Po definiciji jesam influencer, iako se tako ne doživljavam. Kada izreklamiram restoran, to ima utjecaj, ali i dalje sve radim prvenstveno iz ljubavi.

Tim Supprot trucka 14. Balkan Rallyja ispod grčkih Meteora

“Pokrenuo si i vlastitu liniju ćevapa?”

– Da, u suradnji s mesnicom Bašljan, danas Prime Cut, razvili smo recepturu ćevapa. To je premium proizvod za restorane s roštiljem na drveni ugljen. Nećemo ga nuditi u trgovačkim centrima, nego samo u provjerenim restoranima. Već smo dodali gurmansku pljeskavicu, a u planu su i novi proizvodi.

“Koji su najbolji ćevapi na Balkanu?”

– Teško pitanje, jer ovisi o ukusu. U BiH – “Hari” u Travniku i “Bešlić” u Zenici su top. U Crnoj Gori ćevabdžinica “Devetka” u Ulcinju. Pazar mi osobno ne leži, ali mnogi ga cijene. Hrvatska i Srbija imaju sličan klasični balkanski ćevap. Svoj neću spominjati, bilo bi glupo.

“Savjet čitateljima - kako odabrati gdje jesti i što jesti?”

– Kada idete jesti u nepoznatom mjestu, uvijek provjerite Google recenzije, ali gledajte i slike hrane. Ocjene ispod 4,2–4,3 obično nisu vrijedne posjeta. Recenzije su dobra smjernica, ali slike puno govore. I, naravno, najbolja preporuka uvijek dolazi od lokalnih ljudi.

 
Rade Popadić i Miroslav Mirković u Ulcinju

“Najluđa situacija s fanovima?”

Usputna anegdota koja govori o publici: jedan od fanova je kamiondžija s kojim je Miroslav otišao na devetodnevni put do Kapadokije — sa stokom u kamionu, kroz sve carine, čekanja i spavanja u kabini.

“Serijal je ‘pokidao’ — očekujem isto i od ovog s Balkan Rallyja.” A na pitanje o “najsmješnijoj situaciji” uz osmijeh kaže: “Vezan je uz rakiju. Ali što se dogodilo na Balkanu, ostaje na Balkanu”, zaključuje naš sugovornik.

U subotu možemo očekivati drugi, odnosno završni nastavak Balkan Gastro Rallyja na YouTube kanalu Gastro tražilica.

Pedeset ljudi se slaže - ovo je najbolja pašticada ikada. Svi su zaboravili na šest sati kolone i pola metra vode na cesti

Kako se noćna šetnja pretvorila u nešto sasvim neočekivano: Jedna noć u Ohridu

Makedonija je gastro kraljevina Balkana: Doživjeli smo pravo kulinarsko savršenstvo - od kvalitete do kvantitete hrane

U Albaniji se događa turistička "eksplozija", koliko smo svjesni toga? Cijene su vidno povoljnije od hrvatskih, a domaćini izrazito ljubazni

Nakon početnog oduševljenja cijenama hrane u Grčkoj uslijedio je hladni tuš. Meteore morate posjetiti, neopisivo su lijepi

Dalmatinska ili crnogorska janjetina? Sudionici rallyja iskušali rafting na Tari, divili se vrhovima Durmitora pa pokazali veliko srce - prikupljena sredstva za djecu

Šime Elez i sudionici Balkan Rallyja krenuli iz Splita po vrućini, stigli na kišu i jesenskih 13 stupnjeva: "Bilo je dobro, živ sam za divno čudo"

VIDEO Bakljada i spektakularan doček motorista u Splitu nakon prevaljenih 3.000 kilometara i šest država

INTERVJU Šime Elez nije mogao skriti emocije nakon povratka u Split: "To je moja nova familija"

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
11
Haha
0
Nice
0
What?
2
Laž
0
Sad
0
Mad
4
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Referendum kao način da građani kažu što misle o "Bačićevom" zakonu? "Možeimati dugoročno štetne posljedice po prostor kao javno dobro"
7
min
Referendum kao način da građani kažu što misle o "Bačićevom" zakonu? "Možeimati dugoročno štetne posljedice po prostor kao javno dobro"
Rijetko tko zna da je antička nekropola pronađena u ovom splitskom kvartu, a još manje po kojem je svecu dobio ime
37
min
Rijetko tko zna da je antička nekropola pronađena u ovom splitskom kvartu, a još manje po kojem je svecu dobio ime
Kako to da su "lijeni" Dalmatinci zapravo – najbolji sportaši na svijetu?
1
sat
Kako to da su "lijeni" Dalmatinci zapravo – najbolji sportaši na svijetu?
Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
2
sat
Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
2
sat
Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Načelnik o ubojstvu: "Radi se o obitelji koja je imala četvero djece. Vratio se iz Njemačke, kupio djeci namještaj i evo..."
    Načelnik o ubojstvu: "Radi se o obitelji koja je imala četvero djece. Vratio se iz Njemačke, kupio djeci namještaj i evo..."
    14. prosinca 2025. 11:50
  • Pronađena mrtva žena, osumnjičeni počinio samoubojstvo
    Pronađena mrtva žena, osumnjičeni počinio samoubojstvo
    14. prosinca 2025. 07:19
  • POTVRĐEN SLUČAJ GUBE U SPLITU Evo koji su simptomi, kako se prenosi i liječi...
    POTVRĐEN SLUČAJ GUBE U SPLITU Evo koji su simptomi, kako se prenosi i liječi...
    14. prosinca 2025. 09:33
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.