Vijađ

Kulturni centar u Zrenjaninu okupio je prošle subote na desetke zainteresiranih koji su uživali u promociji knjiga moto avantura. Publici su svoje avanture predstavili motoristi Miša Hromčik i Željan Rakela. Atmosfera je bila dinamična, a promociju su pratile slike dalekih predijela koje su njih dvojica posjetili i opisali.

Gosti su se uvodno obratili publici, potom se pjesmom predstavila klapa... Nastavi čitati

Splićanka Andrea Dajak ovih dana živi svoj san. Oduvijek je željela posjetiti Južnu Ameriku, a sada to radi u velikom stilu. Svoje putovanje počela je još u prosincu, a u Latinskoj Americi bit će još oko mjesec dana.

Do sada je posjetila države poput Argentine, Bolivije, Čilea, Perua, a trenutno se nalazi u Ekvadoru. Volontirat će u bolnici na sjeveru Kolumbije, a onda se vraća u svoj Split.

... Nastavi čitati

U sklopu godišnjih aktivnosti Skautski klub 'Marjan' organizirao je devetodnevno zimovanje za 50 svojih članova u dalekim Češkim Herolticama na planini Orlovice Hory gdje već dvanaest godina grade čvrste mostove prijateljstva.

Splitski izviđači svoje zimske aktivnosti provode s češkim skautima - Hledačima iz malog mjesta Štity koje godinama uspješno vodi načelnik Luboš Skacel. Njihov most povez... Nastavi čitati

I ove godine BMW MK DALMACIJA organizirao je Balkan rally. Deveti po redu memorijalni rally u sjećanje na pokojnog člana kluba Željka Vidakovića. Ovaj događaj uspješno traje od 2011. godine, tijekom kojeg sudionici upoznaju kulturu, običaje i specijalitete na području bivše Jugoslavije, a u svakom ih gradu dočekuju razni moto klubovi koji im prezentiraju svoj kraj u najboljem izdanju.

Organ... Nastavi čitati

Naš suradnik, svjetski putnik, priznati fotograf i suradnik časopisa Meridijani, Jurica Galić Juka posjetio je najizoliranije mjesto na svijetu; Uskršnji otok ili na jeziku starojedilaca - Rapa Nui.

Pogledajte ovaj fascinantni video i uživajte u prizorima prirode i mističnom otoku prepunom tajanstvenih kipova Moaija, po kojima je i poznat.

s://www.youtube.com/watch?v=m2fEteqWRSo[/embed]

P... Nastavi čitati

Tatjana Bračanov, članica HGSS stanice Šibenik, danas je završila turu Via Dinarica, stazu koja se proteže Dinaridima, od Slovenije do Albanije i time postala prva Hrvatica koja je prošla stazu u cijelosti.

Ukupno je prešla 1.300 kilometara preko pet država, sa oko 200 dinarskih vrhova, od kojih je najviši Maja e Jezerces 2694 metara.

– Osim što je pokazala nevjerojatnu kondicijsku spremnost... Nastavi čitati

"Kada provučete glavu kroz otvor svog šatora i shvatite da ste noćili u špilji toliko velikoj da se u njoj, bez problema, može okretati Londonsko oko, smjestiti osrednji olimpijski stadion ili parkirati Boeing 747, tada možete reći da ste uistinu sretan čovjek. Vijetnamska krška špilja Hang En je, u glavnoj dvorani, visoka 130 i dugačka 138 metara. Ovo je priča o njoj" - tim je riječima splitski p... Nastavi čitati

Kroz radionice, pjesme, igre, skečeve i izlete, 110 mladih izviđača iz Skautskog kluba Marjan, Udruga izviđača iz Omiša i iz Dugog Rata proveli su nezaboravnih deset dana u splitskom skautskom centru "Rakov jarak" u Fužinama.

Ni olujno nevrijeme praćeno tučom nije omelo izviđače u provođenju njihovih svakodnevnih aktivnosti.

Ljetnim logorovanjem splitski skautii završavaju svoju izviđačku go... Nastavi čitati

Pustolov Vedran Bađun prije mjesec dana boravio je u džungli u Kolumbiji. Tamo je snimio nekoliko video zapisa, a nije ni slutio da će jedan od njih zabilježiti nešto krajnje neobično.

Svoje viđenje stvari Bađun je iznio u svom posljednjem statusu koji prenosimo autentično:

"Ne znam virujte li u nadnaravno, ali snimija san duha. Sasha, čovik koji prati moj kanal je uočio ovu pojavu na mo... Nastavi čitati

Premužićeva staza. Velebit. Planina sa stijenama starim milijune godina, s divovskim točilima nastalim djelovanjima vode, leda, vjetra. Sa stablima razderanih gromom, s dubokim ponorima i dvjestotinjak metara dubokim vrtačama. O, kako smo sitni i skromni pred ovom Planinom. I svatko, tko nije teški ignorant, mora osjetiti isto. U surovoj ljepoti opjevanog Velebita, dva dana bez pitke vode i struje... Nastavi čitati

Dok mantan po fureštom svitu kontan kako mi svit uopće furešt nije. Odi daleko o moje lipe Dalmacije judi više vole stvari koje dajen nego tamo negdi priko bare di me znaju.

Eto, tako san odi u Kolumbiji odradija seminar brazilske vještine Kolumbijcima. Budući da san u Splitu dava satove besplatno, a opet niko nije trenirat tija, odi nisan očekiva nikakav odziv, al san se dobro privarija.

Od... Nastavi čitati

Čim smo posjetili dječji vrtić u Vlasotincu i donirali djeci slatkiše i televizor, pozdravili smo se sa našim domaćinima te oko 11:00 krenuli za Skopje.

Do granice s Makedonijom ima dosta radova na cesti, pa i dosta vozimo po makadamu, testna Honda X ADV bez problema se nosi s makadamom, a gume Pirelli STR odrađuju odlično svoju ulogu po makadamskim putu.

Bez većih problema prelazimo graničn... Nastavi čitati

Na našem portalu smo u dva navrata objavljivali reportažu splitskih pustolova i avanturista iz udruge The Mladichi, koji su 2017. godine otišli u Ukrajinu na područje gdje se dogodila nuklearna katastrofa vezana uz nuklearnu elektranu Černobil.

Grupa splitskih avanturista pokazala je svu surovost onoga što se dogodilo u okolici Černobila, a osobito u gradu Pripyatu, koji je prije katastrofe bro... Nastavi čitati

Nakon "Igre prijestolja", nova je HBO-ova TV serija zaludjela svijet - "Černobil". Od početka emitiranja izazvala je pažnju zbog nevjerojatno sablasne atmosfere, no privukla je i one koji su u detalje popisali koliko je serija faktografski točna.

Danas je Černobil turističko odredište, mjesto na kojemu radijacija još pokazuje jačinu eksplozije nuklearnog reaktora od 26. travnja 1986. Isprva je ... Nastavi čitati