Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je inspekcijski nadzor u Osnovnoj školi Trstenik i, kako kažu, utvrđeni su propusti u radu ravnateljice, a tek slijedi stručno-pedagoški nadzor Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

Povezani sadržaj

Podsjećamo, nakon što smo s više strana dobili informacije o brojnim zapošljavanjima rodbine, ali i lošem odnosu pojedinih nastavnika prema djeci te nedostatku reakcije sa strane ravnateljice Antonele Petrić, o istome smo izvjestili Ministarstvo obrazovanja koje je pokrenulo inspekcijski nadzor.

Njihov izvještaj prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

u prethodnim nadzorima vezanima za zapošljavanje utvrđivano je stanje u okviru nadležnosti prosvjetne inspekcije. U jednom slučaju utvrđeno je da je u postupku zapošljavanja povrijeđen zakon te je naređeno ispravljanje nepravilnosti, odnosno zabrana obavljanja poslova ugovorenih po nezakonito provedenom natječaju, dok je u drugom slučaju zapošljavanje bilo sukladno propisima.

Napominjemo kako, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, o zasnivanju radnog odnosa odlučuje ravnatelj uz suglasnost školskog odbora, a zakon ne zabranjuje da u jednoj školskoj ustanovi rade osobe koje su u srodstvu. Samo utvrđivanje nepotizma nije u ingerenciji prosvjetne inspekcije. Ukoliko bi netko sumnjao na nepotizam, odnosno kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, u mogućnosti je podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu, koje može odlučiti o eventualnom pokretanju postupka.

Također napominjemo kako je izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju iz srpnja prošle godine dodatno reguliran način i postupak zapošljavanja, i to obvezom školskih ustanova da donesu pravilnik o zapošljavanju kojim se svim kandidatima za zapošljavanje u školskim ustanovama osigurava jednaka dostupnost javnim službama pod jednakim uvjetima i vrednovanje kandidata prijavljenih na natječaj.

Vezano uz navode o neprimjerenom odnosu pojedinih učitelja prema učenicima, osim zatraženog stručno-pedagoškog nadzora Agencije za odgoj i obrazovanje, u provedenom inspekcijskom nadzoru utvrđeni su propusti u radu ravnateljice te je izdana mjera kojom se naređuje obavljanje uvida u nastavu, analiza rada nastavnika i postupanje stručnog i poslovodnog voditelja po utvrđenom stanju.

S poštovanjem,
Ministarstvo znanosti i obrazovanja”Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime