– Prije nekoliko dana prolazim pored osnovne škole Trstenik i naiđem na dijete, nekih 7-8 godina. Mali stoji sam pored škole i plače. Pitam ga zašto plače i treba li mu pomoć, a on da su mu druga djeca govorila protiv mame – započinje priču poznanik kad smo se počeli raspitivati o dotičnoj školi.

Spomenuti poznanik dječaka je upitao zašto nije na nastavi, na što je dječak odgovorio da učiteljica nije u razredu, a školski kolege koji govore ružno o njegovoj majci, jesu. Kakva to učiteljica ostavlja razred prvašića na toliko dugo da jedan učenik bez ikakvog problema napusti učionicu i izađe na ulicu, zapitao se naš poznanik. Razmišljao je ući i razgovarati s ravnateljicom, ali ipak je samo dječaka poslao u zgradu škole. Jer, dobro je razmišljao, sljedeća odrasla osoba koja nađe uplakanog prvašića na ulici bez ičijeg nadzora, možda i neće biti tako dobronamjerna.

Ovo je tek jedna od brojnih priča koje nam u posljednje vrijeme raznim kanalima stižu o Osnovnoj školi Trstenik. A čini se da je napuštanje učionice od strane učitelja tijekom nastave sitnica u usporedbi s ostalim dogodovštinama. Jednom kad smo se počeli raspitivati, klupko ne da se razmotalo, razletjelo se.

Na djecu se istresaju frustracije, kući često stižu uplakana

Od nekoliko učenika i roditelja doznajemo da neki nastavnici tijekom nastave cijeli sat ‘vise’ na mobilnim telefonima i ne obraćaju pažnju na djecu. Na djecu se urla, istresa frustracije i prijeti ocjenama. Da bi položili određene predmete moraju redovito plaćati repeticije, pa tako  većina osmaša plaća repeticije iz matematike. Na upit od strane roditelja zašto je tako, jedan nastavnik odgovara da će on svejedno zaraditi plaću, kako god da podučavao, pa čemu se truditi. Djeca se doma vraćaju uplakana jer ih neki djelatnici škole pri svakom susretu vrijeđaju i ponižavaju… I to nisu izdvojeni slučajevi, brojna djeca ponavljaju sličnu priču.

Bez obzira na stalne prijave ravnateljici, ništa se ne mijenja, isti djelatnici i dalje nastavljaju raditi svoj posao, tvrde naši izvori.

Ali, da krenemo ispočetka, pa će možda sve ove nevjerojatne priče dobiti nekakav smisao.

Znate ono kad netko kaže da mu na radnom mjestu vlada obiteljska atmosfera? E pa, kad to kažu djelatnici Osnovne škole Trstenik, misle doslovno.

Naši izvori, koji iz shvatljivog razloga kriju svoj identitet, obratili su nam pažnju na cijeli niz rodijačkih i prijateljskih veza među zaposlenicima, zbog kojih, kažu, pate i učenici. Otkad je ravnateljsku stolicu 2011. godine preuzela ravnateljica Antonela Petrić, tvrde, zavladao je nepotizam, a radna atmosfera postala nepodnošljiva.

Letimičnim pogledom na popis djelatnika objavljen na stranicama škole nikad ne bi pomislili da se unutar zgrade događa išta neobično. Ali kad zagrebete malo ispod površine, polagano se počinju otkrivati zanimljive veze.

U konkurenciji od više stotina kandidata, posao dobila ravnateljičina kći

Krajem 2018. godine na stranicama škole objavljen je natječaj za voditelja računovodstva. Prema tvrdnji jednog od naših izvora, na natječaj se prijavilo oko 200 osoba, a velik dio njih je itekako udovoljavao uvjetima. Posao je dobila kći ravnateljice škole, Anđela Ćosić.

Anđela Ćosić diplomirala je Turizam na Ekonomskom fakultetu u Splitu 2017. godine na temu “Aktualno stanje i potencijali ronilačkog turizma u Republici Hrvatskoj”. Ona nije dijelila sudbinu brojnih fakultetskih kolega koji dan danas traže posao. Već godinu dana nakon diplome dobila je ugovor na neodređeno u ‘maminoj školi’ kao voditeljica računovodstva. A svi znamo da je za računovodstvo osnovne škole najbitnije razumijevanje ronilačkog turizma.

Anđela Ćosić je u ožujku 2018. godine u školi Trstenik prvo započela stručno osposobljavanje za računovođu. Natječaj je od kandidata tražio VSS i završen Ekonomski fakultet, ne navodeći koji smjer se traži (što je čudno s obzirom da na Ekonomiji postoji diplomski studij Računovodstvo i revizija). Nedugo zatim tadašnja voditeljica računovodstva je preminula, a na stranicama škole je objavljen natječaj za popunu njezinog radnog mjesta na neodređeno. Posao je, kako smo spomenuli, dobila Ćosić.

>> Ako i vaše dijete ide u OŠ Trstenik i imate slično iskustvo ili znate za sličan slučaj u nekoj drugoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, javite nam se na email info@dalmacijadanas.hr

Na stranicama škole nije navedeno vjenčano prezime nastavnice

Neven Silić je diplomirao na Pravnom fakultetu, nakon čega je povremeno radio na zamjeni kao tajnik u Osnovnoj školi Trstenik. Prije tri godine, odlaskom prethodnog tajnika, dobio je stalno zaposlenje.

Na popisu djelatnika na stranicama škole stanovita Ivana Vukas predaje engleski i hrvatski jezik i tu ne bi bilo ništa neobično da onaj tko je popunjavao popis djelatnika nije ispustio njezino vjenčano prezime – Silić.

Ivana Vukas Silić je naime, supruga tajnika škole, Nevena Silića. Zaposlenje u školi na nedoređeno vrijeme stiglo je 2016. godine, taman prije nego su izrekli sudbonosno da.

No ni to nije sve.

Među zaposlenicama škole našle su se i dvije sestre – Tea Simunić i Anđela Erkić. Tea Simunić je i u Školskom odboru kao predstavnica Radnog vijeća, a Školski odbor, uz ravnatelja, odlučuje o zapošljavanju novih djelatnika.

Ovo je tek dio poveznica među zaposlenicima OŠ Trstenik. U kvalifikacije dotičnih nastavnika nismo ulazili, vjerovat ćemo da imaju sve uvjete da rade posao koji rade, ali problem je, napominju naši izvori, što kvaliteta rada s djecom zadnjih godina opada, a unatoč brojnim prigovorima ništa se ne mijenja, jer se obitelji i prijatelji, kako to već biva, drže skupa. Napominju da loš stav prema poslu i djeci imaju samo neki djelatnici, dok su drugi, pa među njima i neki “zaposleni preko veze” kvalitetni nastavnici, ali štiteći jedni druge pridonose lošoj atmosferi u cijeloj školi.

Djeca u zadnjim godinama školovanja prelaze u druge škole

Da nešto ne štima u školi Trstenik govore i tvrdnje roditelja da je već 5-6 učenika viših razreda osnovno školovanje odlučilo završiti u Osnovnoj školi Žnjan-Pazdigrad. Neka djeca su otišla i usred školske godine, a brojni roditelji su mlađu djecu odlučili upisati u OŠ Žnjan-Pazdigrad, iako im je škola Trstenik bliža kući.

– I ja sam razmišljala prebaciti malog, jer se ovako više ne može. Muka mi je da školu neće završiti s prijateljima s kojima dijeli klupe od prvog razreda, ali vidim koliki mu je ovo stres i ne mogu dopustiti da mi se dijete tako muči – povjerila nam se jedna od majki učenika višeg razreda OŠ Trstenik. Tvrdi da je iz njegove generacije već nekoliko učenika otišlo iz škole isključivo zbog problema s djelatnicima na koje nitko ne reagira.

U razgovoru s ravnateljem OŠ Žnjan Pazdigrad Živkom Jurinom doznajemo da je oko 450 od ukupno 470 djece, u novoizgrađenu školu prešlo iz OŠ Trstenik i OŠ Mertojak, jer kaže on, jednostavno im je bliže kućama. Saznanja da prelaze u njegovu školu iz nekog posebnog razloga, nema.

Kontaktirali smo ravnateljicu Antonelu Petrić na njezin broj mobitela, ali kad je čula o čemu želimo razgovarati kazala je da sva pitanja uputimo putem službenog emaila škole. Pitanja smo poslali, a kad stigne, odgovor ćemo objaviti.

Poslali smo i email Ministarstvu obrazovanja i znanosti da nam razjasne radi li se u ovim slučajevima o nepotizmu, te da se očituju hoće li u OŠ Trstenik pokrenuti inspekcijski nadzor.

Povezani sadržaj5 KOMENTARI

  1. Dobro, nepotizam je činjenica jer ima se veze s HDZ-om. Ja sam malo desno orjentiran pa da znate da nisam protiv HDZ-a jer sam ljevičar. No stvari su tu očite kad malo dublje začeprkate.
    Ono što je mene brinulo i što je i dalje zabrinjavajuće je odnos prema djeci, i zbog čega se ispisuju. To je istina.
    Ja sam osobno niz puta intervenirao u školi jer se djeca vrijeđaju, prijavljivao inspekciji nepravilno ocjenjivanje i zaključivanje ocjena. Razgovarao sam u više navrata s ravnateljicom i, normalno, ništa se nije promijenilo. Omalovažavanje djece u najgrubljim oblicima je stalno prisutno i to se zna. Neki roditelji reagiraju, no mnoge je strah. Uglavnom, na školi se nalazi natpis da je to škola u kojoj se ne trpi nasilje. U školi Trstenik se vrši nasilje nad najslabijima!

  2. Troje djece mi je prošlo kroz tu školu, i mogu reći da veliki dio nastavnika u toj školi se nebi smio baviti tim poslom. Uvijek mi je bio bitniji pedagoški pristup, a u ovoj školi toga najmanje ima (čast iznimkama). Mogao bi malu knigu napisati o toj školi, koliko negativnog smo tamo doživjeli. Od toga da je jednoj nastavnici kćer ispravljala kontrolne kod kuće, onda nastavnica iz Hrvatskog koja se spominje u ovom tekstu, koliko mi je dijete samo puta oplakalo zbog nje. I na kraju ravnateljica sa svojim bahatim ponašanjem, koja je u stanju napraviti sve kako bi zaštitila svoje pulene… navedene u ovom tekstu. Nikom nebi preporučio da svoje djete šalje u ovu školu.

  3. Pretresite malo liste zaposlenih i u ostalim skolama, nepotizma na sve strane. Najinteresantnije bi bilo istraziti kako se stvarao ‘legalan’ put da se ti zaposle i osobe koje su oštećene zbog toga. To su price za Best seller psiho krimiće

  4. Sva zapošljavanja u školama su trenutno isključivo pod nadzorom osnivača, a to je u ovome slučaju Splitsko-dalmatinska županija, odnosno HDZ. Nikakva pravda, nikakva sposobnost, nego samo politička podobnost ili telefonski poziv. Bez suglasnosit iz Županije nema zaposlenja, a bez suglasnosti politike ne postaješ ni ravnateljica. Još jedna priča iz banana države.

  5. Puno bi mogla napisat na tu temu ali necu. Samo ću rec da je Trstenik nekad bila medu najboljim skolama s profesorima Busicem, Bulat, Bubic. Ko zaposljava kadar i kako zakljucite sami.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime