Nedaleko Prugova, između sela Nisko i Matasi, skriva se prekrasna zelena dolina zvana Rajčica koju krasi deset bunara u suhozidu.

Bunari su posljednjih godina vrlo sporo dobivali na popularnosti, ali čini se da je medijska kampanja uslijed koronakrize učinila svoje i da je lokacija posljednjih nekoliko tjedana postala apsolutni hit.

Ipak, popularnost je donijela i neželjenu nuspojavu. O čemu se radi, otkrio nam je stanovnik sela Nisko.

POVEZANI SADRŽAJ:

– Ovim putem u ime svojih sumještana iz sela Nisko vam se zahvaljujem na objavama o našem skrivenom biseru.

Šaljemo vam ove fotografije te vas molimo da iste objavite i da zamolite sve koji su posjetili naš skriveni biser i ostavili ovoliku količinu smeća, kamenja u bunaru i nereda da više ne dolaze – požalio se razočarani čitatelj.

Da je u pravu, možete se uvjeriti na fotografijama, a ovakvo ponašanje pojedinaca koji ne poštuju ekologiju ni ljude iz ovog kraja je za svaku osudu i zaista nisu dobrodošli bilo gdje u prirodi.

Je li dolina Rajčice ime dobila po popularnom povrću ili pak jer je nekoga asocirala na raj, niti najstariji mještani ne znaju, a još se manje zna o podrijetlu misterioznih bunara. Kako nam kažu mještani, nakon što je početkom 2017. godine uređen vatrogasni put od Brštanova do Matasa koji olakšava pristup lokaciji, ima sve više izletnika, ali bunari i njihov okoliš se ne održavaju, u što smo se mogli i sami uvjeriti. Nema nikakvih putokaza ili drugih oznaka do lokaliteta, a iz suhozida i bunara nekontrolirano buja zelenilo.

POVEZANI SADRŽAJ:

Bunari na Rajčici odigrali su veliku ulogu u životu mještana ovog kraja. Iz njih se pojila stoka, ali i odnosila voda za kućanstva, a brojna djeca tu su po prvi put zaplivala. Legenda kaže i da nikad nisu presušili.

Deset skoro identičnih bunara izgrađeno je u savršeno posloženom suhozidu, a unutar svakog napravljene su i kamene skaline koje navode misliti da su namijenjeni ne samo kao izvor vode, već i kao kupalište. Kako bilo, ovi mistični bunari oduševljavaju svojom ljepotom, kako lokalce tako i turiste koji nabasaju na njih i prava je šteta da stoje ovako zapušteni.1 KOMENTAR

  1. Srami te se, primitivni nekulturni ”građani”! Nemojte im zamagljivati lica, neka svijet vidi koji kreteni i idioti napučuju gradove! Dno dna.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime