Bunari na Rajčici, jedan od najljepših prirodnih fenomena Kliške zagore, nedovoljno je poznat javnosti kako zbog svoje nedostupnosti tako i zbog mističnosti i činjenice kako nisu dovoljno istraženi. Općina Klis je sredstvima financiranim iz Europske unije svojedobno rekonstruirala traktorski put na šumskoj cesti koja spaja Brštanovo, Nisko i Matase u Lećevici i time učinila dostupnijim ovaj komadić raja svekolikom pučanstvu.

Tako je 10 prirodnih bunara okruženih suhozidima, koji su nematerijalna hrvatska kulturna baština, postalo nezaobilazna turistička atrakcija i uz uređenja staza, odmorišta i vidikovaca Klis, Solin, Kaštela, Lećevica i Klis zaokružilo biciklističku rutu u Splitsko – dalmatinskoj županiji.

Jako malo se zna o bunarima Rajčice, legenda kaže kako su bunari bili tu i prije dolaska Rimljana, te da nikada nisu presušili. Kako god bilo bunari su tu, intrigrantni su i potrebno je temeljito istražiti cijelu povijest i priču oko bunara. No ovo vrelo života u jednom od najsušnijih dijelova Dalmatinske zagore, svakako ima svoju priču koju treba zaštititi, očuvati i ispričati.

 Kako doći do burana Rajčice?

Općina Klis je još jedan pozitivan primjer kako se uz razne potpore i programe može postići jako puno na razvoju turizma. A drugi neka i dalje samo kukaju, tako će više novaca i prostora ostati onima koji žele raditi i razvijati se.

Ako još niste bili na bunarima Rajčice, bit će vam jasno zašto bi upravo ovaj lokalitet mogao postati novi biser kulturnog turizma Zagore. Autor fotografija je Mario Španjić, a više njegovih uradaka možete pogledati na njegovoj fotografskoj Facebook stranici i Instagramu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime