Fascinantni bunari Rajčice “poplavili”: Pogledajte kako sada izgleda ova znamenitost Dalmatinske zagore

Bunari na Rajčici odigrali su veliku ulogu u životu mještana ovog kraja. Iz njih se pojila stoka, ali i odnosila voda za kućanstva, a brojna djeca tu su po prvi put zaplivala. Legenda kaže i da nikad nisu presušili


Nedaleko Prugova, između sela Nisko i Matasi, skriva se prekrasna zelena dolina zvana Rajčica koju krasi deset bunara u suhozidu.


Je li dolina ime dobila po popularnom povrću ili pak jer je nekoga asocirala na raj, niti najstariji mještani ne znaju, a još se manje zna o podrijetlu misterioznih bunara.

Ovogodišnji studeni i prosinac bili su iznimno kišoviti u cijeloj Dalmaciji, uključujući ovaj dio Zagore. Primjerice, na ovom području u manje od 2 mjeseca palo je preko 500 litara kiše po kvadratnom metru, što su ekstremne količine oborina. Posljedica svega je prelijevanje bunara koje je bujična voda “spojila” u cjelinu.

Kako su prekrasni bunari Rajčice izgledali tijekom subote, pogledajte u fotogaleriji:

Nepoznata povijest

Prema pričama mještana, bunari su tu od doba Turaka, barem su im tako pričali djedovi i bake. U nekim se spisima navode i kao ‘rimski bunari’, što bi značilo da su stari i preko tisuću godina. Konkretnih dokumenata ili dokaza o njihovom podrijetlu još uvijek nema, jer bunari na Rajčici zasad nisu istraženi. Je li to zbog njihove skrovite lokacije ili općenito nezainteresiranosti nadležnih, ne znamo, ali sa sigurnošću možemo reći kako je ovaj biser Dalmatinske zagore nepravedno zapostavljen.

Kako nam kažu mještani, nakon što je početkom 2017. godine uređen vatrogasni put od Brštanova do Matasa koji olakšava pristup lokaciji, ima sve više izletnika, ali bunari i njihov okoliš se ne održavaju, u što smo se mogli i sami uvjeriti. Nema nikakvih putokaza ili drugih oznaka do lokaliteta, a iz suhozida i bunara nekontrolirano buja zelenilo.Nikad nisu presušili

Bunari na Rajčici odigrali su veliku ulogu u životu mještana ovog kraja. Iz njih se pojila stoka, ali i odnosila voda za kućanstva, a brojna djeca tu su po prvi put zaplivala. Legenda kaže i da nikad nisu presušili.

Deset skoro identičnih bunara izgrađeno je u savršeno posloženom suhozidu, a unutar svakog napravljene su i kamene skaline koje navode misliti da su namijenjeni ne samo kao izvor vode, već i kao kupalište. Kako bilo, ovi mistični bunari oduševljavaju svojom ljepotom, kako lokalce tako i turiste koji nabasaju na njih i prava je šteta da stoje ovako zapušteni.

Bunari na Rajčici u proljeće, Foto: Mario Španjić
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime