Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Zaboravite na komplicirana pravila: Vrtlarenje je jednostavnije nego što mislite

Dragi ljudi, samo krenite, igrajte se, vaš vrt, bio on samo jedan pitar, terasa, okućnica ili imanje, treba biti izvor radosti i zdrave hrane, a ne muka
MARIJA PARO / Foto: Privatni album29. prosinca 2024. 18:12
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Najvažniji razlog zbog kojeg sam prihvatila pisanje kolumne jesu početnici, oni koji će tek “zaroniti” u zelenilo, jer budućim vrtlarima želim objasniti da vrtlar može biti svatko, jer je to baš, ali baš, lako. I zdravo I lijepo.

Najvažnije pitanje i pitanje svih pitanja, pitanje svih početnika, jest kako započeti, odakle krenuti… jer početak je najvažniji, tu se ili ohrabrimo ili odustanemo… Evo, dakle, nekoliko prijedloga:

1) Za početak, za prvo sijanje, ne birajte spororastuće povrće. Poriluk je divno povrće, kao i matovilac, ali su oba sporiši. Birajte brziše, a rikula je jedna od njih - sjeme niče, ako je toplo i ako svakodnevno prskate površinu zemlje da bude vlažna, u roku od samo 2-3 dana, a već za dvadesetak dana možete rezati prve listiće. Koja radost. Poticaj.

2) Drugi moj prijedlog za vrtlare početnike koji ne bi odmah sijali, oni bi nešto lakše… Prošetajte se do vrtlarija, kupite gotove presadnice povrća koje volite (važno je da ga baš vi volite) i posadite. Baš tako! Kupite samo jedan pitar i zemlju za povrće i posadite, zalijevajte i promatrajte što se događa s biljkom, jer ćete od vlastita promatranja najviše naučiti.

3) Nedavno mi je poznanica, također početnica, rekla da je bila u vrtlariji i da nemaju sadnice blitve, a ona bi baš probala, za početak, s blitvom, jer nju voli i ništa drugo ne bi. Uputila sam je da prošeta pazarom i kupi blitvu s korijenom, uzme nekoliko najmanjih iz maca, skrati malo korijen i lišće (njega pojede) i posadi, zalije i promatra. Nema izgovora! Uvijek postoji način! Bitna je želja, a ako je dovoljno jaka i Svemir će se potruditi da nam pomogne.

4) A najlakši mogući način da se započne jest da uzmete već proklijalu kapulu iz svoje, mamine, bakine ili nečije kuhinje i utisnete je 2-3 cm u zemlju, u neki pitar s cvijećem, dakle, za takav početak, ništa ne kupujte. Probajte. I opet promatrajte kako iz stare kapule raste mlada kapulica, zdrava i sočna. Biljke ne grizu, samo strpljivo čekaju vašu prisutnost, vaš poticaj da krenu. Kako znam? Znam, jer se počeci ne zaboravljaju, makar bili prije ravno 15 godina.

Usput rečeno, da samo znate koliko sam ja griješila, odnosno, kako mi u Dalmaciji kažemo, “štrapala” u svojim počecima.

Dragi ljudi, samo krenite, igrajte se, vaš vrt, bio on samo jedan pitar, terasa, okućnica ili imanje, treba biti izvor radosti i zdrave hrane, a ne muka.

Zima nam služi da zastanemo i razmislimo, jer proljeće samo što nije…

Morate imati vrt da biste imali svoje biljke, voće i povrće? Varate se. Ova Splićanka je pokazala da se sve može uz malo mašte. Marija Paro je nova kolumnistica Dalmacije Danas

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
78
Haha
2
Nice
10
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
4
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
4
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.