Povezani sadržaj

Nakon snimanja velike regate na jezeru Inle, danas obilazimo gradić Nyaung Shwe u kojem se još dva dana odvija slavlje povodom festivala pagoda Oo. Da ponovim, festival traje 18 dana i u svakom važnijem mjestu oko jezera Inle se zadržava par dana, ovisi koliko je privezan zlatni brod kod domaćina. U Nyaung Shweu je tri dana, tako da je danas drugi dan po redu, a to znači da se cijeli gradić od desetak tisuća stanovnika pretvori u jedan veliki sajam. Da ne kažem cirkus. Glazba udara sa zvučnika i raznoraznih instrumenata, a trgovci vam uvaljuju koješta.

  1. Nyaung Shwe se sastoji od jedne glavne prometnice s brojnim sporednim ulicama i nekoliko paralelnih cesta, tako da je inače nije problem upamtiti, ali za vrijeme festivala je ovdje kaos. Ono što možete diljem Myanmara primijetiti su i brojne pagode i stupe. Gotovo na svakom koraku. Pagode su budističke bogomolje nalik na hram ili piramidu, a stupe svete građevine stožastog oblika, kojem je namjena molitva i divljenje vjernika. Ovo putovanje sam i nazvao “U zemlji pagoda”, baš zbog toga što su sveprisutne. Prilikom ulaska u pagode, obavezno je izuvanje cipela i pokrivanje ramena i koljena. Možete to i prekršiti, svećenici će vas samo poprijeko pogledati jer im vjera brani ikakvu agresiju. Naravno da smo to i poštovali, ali samo napominjem.

Još jedan običaj mi je fascinantan kod budista. Ispred pagoda možete kupiti jako tanke papiriće na kojima se nalazi zlatni prah. Cijena oko 7 USD po komadu. I njima vjernici trljaju relikvije po pagodama od slika do kipova. Na svoje oči smo se uvjerili kako od malog kipa Buddhe, cca veličine 20 cm, nakon par desetaka godina mazanja zlatom nastane duplo veći oblik, dakako puno vrjedniji. Na ovom mjestu gdje smo snimali ovaj prilog, zlatnu relikviju je snimalo preko 30 kamera i čuvao vod policajaca s dugim cijevima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime