Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

U Albaniji se događa turistička "eksplozija", koliko smo svjesni toga? Cijene su vidno povoljnije od hrvatskih, a domaćini izrazito ljubazni

[FOTO + VIDEO] Šestog dana Balkan Rallyja sudionici su boravili u Albaniji. Teško je opisati pozitivne promjene koje se događaju u ovoj zemlji posljednjih godina. Uvjerili smo se što znači albansko gostoprimstvo
Tekst & foto: RADE POPADIĆ28. kolovoza 2025. 18:55
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Dva dana proveli smo u Grčkoj, očarani zadivljujućim Meteorima, a u srijedu ujutro došlo je vrijeme da napustimo Europsku uniju. Uputili smo se na 363 kilometra dugu dionicu od Meteora do albanskog grada Vlore. Put je trajao oko sedam sati. No, sredinom dana zastali smo u Gjirokastru, u restoranu Taverna tradicionale Kardashi.

Nakon početnog oduševljenja cijenama hrane u Grčkoj uslijedio je hladni tuš. Meteore morate posjetiti, neopisivo su lijepi

Ova taverna zapravo je preuređena obiteljska kuća u kojoj ugostiteljstvom živi cijela obitelj. Dočekali su nas iznimno srdačno uz piće dobrodošlice. Majka, njezina sestra, djeca i ostali članovi obitelji učinili su sve da se osjećamo ugodno. Kako su nam kazali, restoran su otvorili 2019. godine, a nakon “korone” turizam je ondje počeo naglo rasti. Nekoliko snažnih recenzija na internetu dovelo je prve strane goste, a od tada ih je iz godine u godinu sve više.

Taverna tradicionale Kardashi

Na tom primjeru jasno se vidi da je albanski turizam u fazi snažne ekspanzije. To i ne čudi – cijene su im povoljnije od konkurenata poput Grčke, Crne Gore ili Hrvatske. Iako su u sezoni krcati, ovdje možete obilato i kvaltietno ručati za 15-ak aura. Entuzijazam naših domaćina pokazivao je da tek ulaze u svoju turističku renesansu. Ugađali su nam oko glazbe, razgovarali s nama, lijepili naljepnice moto-kluba na stakla restorana i ponudili ono najljepše što imaju – iskrenost, ljudskost i osmijeh. Nažalost, to su vrijednosti koje su neki naši ljudi u turizmu odavno zaboravili.

Mlađa generacija sporazumijevala se s nama na engleskom, a naučili su i pokoju osnovnu riječ na hrvatskom. U razgovoru sa sinom vlasnice restorana doznali smo da su im najčešći gosti Španjolci i Talijani.

– Nekada je bilo više Poljaka, sada ih ima manje. Grci su nam česti gosti, osobito oni na motorima – kaže naš domaćin.

Na pitanje dolaze li im turisti iz Hrvatske ili jugoistočne Europe, dao je odgovor koji nas je iznenadio:

– Hrvata kod nas nema puno, vjerojatno ih je više uz more. Srba također ima malo, mislim da je to zbog politike. Neki ljudi stalno spominju ratove. Čemu to? Kada umremo, ništa sa sobom ne možemo ponijeti, svi se pretvaramo u prah. Živim svoj život najbolje što mogu, poštujući svakoga – otvoreno je kazao mladi domaćin.

Ovo mjesto možda nije otmjeno, ali ostavlja snažan dojam – zbog ljubaznosti domaćina i autentične domaće hrane koju smo kušali.

Naša tura nastavila se prema konačnom odredištu – Vlori. Taj grad najbliža je točka albanskog kopna prema Italiji, svojevrsni “peti prst” talijanske čizme, nasuprot gradu Lecceu. Upravo otprilike u Vlori počinje krajnja južna točka Jadranskog mora.

balkan rally dan 6 albanija vlora1
GALERIJA
Kliknite za pregled

U kasnim popodnevnim satima stigli smo u hotel Bologna, hotel s četiri zvjezdice, smješten tik uz more.

Hotel Bologna

Odmah smo primijetili da kategorizacija hotela u Grčkoj i Albaniji jednostavno ne slijedi iste kriterije kao u Hrvatskoj ili zapadnijoj Europi. Smještaj nije bio loš, ali u brojnim detaljima mogla se primijetiti traljavost. Nakon odmora, odvezli smo se desetak minuta do restorana Taverna e Miqësisë – “taverna prijateljstva”.

Taverna e Miqësisë – “taverna prijateljstva”

Ovoga puta večera je bila s ribljeg menija, iako je već u predjelu, odnosno mezi, bilo i mesnih proizvoda. Kušali smo kotlete s pohanim rakom, frigane inćune, burek, kruh sa zeljem i koprom. Glavno jelo bio je lešani brancin u “starinskoj” šalši. Pili smo izvrsna albanska bijela vina i uživali u večeri koja je, nakon lošeg iskustva u Grčkoj, bila prava “likarija”. Bez sumnje, spada u top tri večere našeg putovanja – odmah iza nenadmašnih Makedonaca.

Uslijedila je večernja šetnja rivom u Vlori. Krenuli smo oko 22:30 i ostali iznenađeni – sve je vrvjelo od života, dominantno lokalnog. Turista ima, ali domaći ljudi ispunili su šetnice, rivu, kafiće i restorane. Turizam ubrzano mijenja ovaj grad.

Čak i oko ponoći - Vlora vrvi od života

Na friško popločanoj rivi uočili smo niz gotovo identičnih kućica, nalik onima oko kojih se posljednjih mjeseci vodi spor na splitskoj Rivi. Albanska mladost plesala je tradicionalne plesove, a život je prštao na svakom kantunu. Sjeli smo na čašu vina u jednom od brojnih kafića uz obalu.

Turistička eksplozija

Cijene su nas ugodno iznenadile – espresso 0,80 eura, macchiato 1 euro, čaša kvalitetnog bijelog vina nešto više od 4 eura. Svi smo zaključili da Vlora, svojom ljepotom i atraktivnim cijenama, postaje destinacija u kojoj bismo se lako mogli zamisliti na nekom budućem godišnjem odmoru. U dva dana, koliko smo približno proveli u Albaniji, vidi se golem napredak u svakom dijelu zemlje. Kao planinar obišao sam planinarski dio Albanije, radnije sam bio u Tirani, a sada sam prvi put na jugoistočnom obalnom području. Koliko se izgradilo cesta i autocesta u pet godina, teško je opisati. Albanija, barem u turističkom smislu, grabi ogromnim koracima naprijed. Ogroman broj zapadnoeuropskih tablica na vozilima svjedoči da se ova zemlja sve uspješnije pozicionira u turističkoj Europi. Naravno da još mnoge stvari u Albaniji kaskaju za Hrvatskom i sličnim tržištima, no brzina promjena koja se događa u ovoj zemlji vjerojatno je većini u Hrvatskoj nedovoljno poznata. 

Kava u restoranu na rivi u turističkoj Vlori košta 80 albanskih lekija, odnosno 80 centi

Nakon uživanja u ugodnoj vlorskoj noći, otpišli smo u hotel na spavanac. Sutra na čekaju Makedonija i čarobni Ohrid.

 

Makedonija je gastro kraljevina Balkana: Doživjeli smo pravo kulinarsko savršenstvo - od kvalitete do kvantitete hrane

Dalmatinska ili crnogorska janjetina? Sudionici rallyja iskušali rafting na Tari, divili se vrhovima Durmitora pa pokazali veliko srce - prikupljena sredstva za djecu

VIDEO Šime Elez na Balkan rallyju: Doživio nenadan problem s motorom, ali avantura se nastavlja

"Gospodin Savršeni" zamalo zaglavio u Grčkoj: Kolege s rallyja stali uz njega, rješenje stiglo - iz Indije

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
19
Haha
2
Nice
2
What?
0
Laž
3
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
4
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
4
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
5
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
5
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
5
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.