SPLITSKI CVIT Jasna Malec Utrobičić “Još sam se kao curica zaljubila u glumu. Ljubav moje publike uvijek me ispunjavala”

Predstavljamo četvrtu laticu Splitskog cvita. Jasna Malec Utrobičić poznata glumica iz Splita koja je odigrala niz filmskih, televizijskih i kazališnih predstava. Najveći trag je ipak ostavila u splitskom HNK u kojem je igrala preko tri desetljeća


Jasna Malec Utrobičić četvrta je latica ovogodišnjeg Splitskog cvita, manifestacije koja se održava već devetu godinu zaredom. Da podsjetimo, riječ je o manifestaciji koju je pokrenula udruga Naš kvart s Milenom Mratinić na čelu, a koja u prvi plan stavlja sve vrijedne žene koje su svojim trudom i zalaganjem učinile mnogo za ljude oko sebe.


DEVETO IZDANJE SPLITSKOG CVITA Milena Mratinić: “Uskoro ćemo predstaviti žene i djevojke koje svojim radom inspiriraju ljude oko sebe”

Jedna od ovogodišnjih latica je poznata glumica iz Splita koja je odigrala niz filmskih, televizijskih i kazališnih predstava. Najveći trag je ipak ostavila u splitskom HNK u kojem je igrala preko tri desetljeća, a veliku popularnost je stekla u glumeći ulogu Dragice Odak u poznatoj dalmatinskoj seriji „Ruža vjetrova“.

Iako je rođena Zagrepčanka, ova 76-godišnja glumica svoje najljepše trenutke provela je u Splitu, a tu i danas živi.Kako vas je životni put odveo iz rodnog Zagreba u Split?

Svoju ljubav i životnog suputnika pronašla sam dok sam pohađala Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Moj odabranik bio je i moj razredni kolega. Muž je bio Dalmatinac i otvorila mu se prilika za posao u Splitu. Tako smo došli živjeti u Split. Svaka Zagrepčanka, pa tako i ja, zaljubljena je u more, tako da mi nije teško pao život u Splitu. Nikad nisam patila za rodnim Zagrebom. Još sam kao studentica Akademije dramskih umjetnosti radila na Ljetnim igrama u Dubrovniku. Tako da sam oduvijek bila zaljubljena u ljepote Dubrovnika i Splita.Kada je počela ljubav prema glumi?

Od djetinjstva rekla bih. Ali da budem potpuno iskrena, kazala bih da je sve počelo u Zagrebačkom pionirskom kazalištu gdje sam od svoje osme godine glumila i plesala balet.

Na pozornicu sam prvi put stala u predstavi baleta Orašar, te 1952. godine plesala sam pahuljicu. Jednostavno rečeno, od djetinjstva sam znala koji je moj put. Nakon završene Klasične gimnazije upisala sam glumu na zagrebačkoj akademiji.  Te godine primljeno nas je samo troje, Mustafa Nadarević i Vinko Viskić, koji je rodom iz Splita, ali ga je životni put odveo u francuski Toulouse, bili su mi kolege.

U bogatoj kazališnoj karijeri koje uloge biste posebno izdvojili?

Provela sam 33 godine u splitskom teatru. Mogla bih izdvojiti svoju ulogu u prekrasnoj komičnoj priči „Ljepotice i zvijeri“. Nakon te predstave četiri mjeseca sam putovala po Italiji i gostovala sam na najljepšim teatrima. Dobivala sam divne kritike od talijanskih medija. To je bilo 1984. godine. Tih godina kultura u Italiji je bila na vrhuncu i oni su nas obožavali. Predivna su to sjećanja, ali i značajna iskustva u karijeri.

Vaši najbolji prijatelji iz svijeta glume?

Baš u tim vremenima imala sam krasne prijateljice uz sebe, među njima su bile Zdravka Krstulović i Neva Bulić. Osim njih u Split su dolazili važni režiseri i kulturu smo obogaćivali krasnim i bitnim predstavama. To su divna sjećanja koja nikad neću zaboraviti.

Postali ste iznimno popularni nakon dalmatinske serije „Ruža vjetrova“. Kako ste prihvatili ulogu Dragice Odak?

Oduvijek sam imala odličnu komunikaciju sa cijelom Dalmacijom. To je presudilo da dobijem ulogu u dalmatinskoj seriji „Ruža vjetrova“. To iskustvo isto nikad neću zaboraviti. Igrala sam staru vlajinu babu Dragicu Odak. Bila je to jedna vrlo lijepa uloga. Dragica je stroga, ali i poštena u toj svojoj strogoći, uloga je imala pravu dušu i potpunu iskrenost. Publika me iznimno voljela nakon toga. Istina, postala sam popularna nakon uloge u ovoj seriji.

Osim toga dosta sam uloga igrala i u režijama Antuna Vrdoljaka. Mnogo toga je bilo i sve mi uloge bude sjećanja lijepih i toplih trenutaka glumačkog života.

Jeste li zadovoljni svojom karijerom?

Definitivno. Glumila sam u filmovima, serijama, a i u kazalištu. Sve je bilo lijepo zaokruženo i mogu biti sretna i ponosna na postignuto.

Kako ste reagirali na negativne kritike i komentare?

Kada volite svoj posao ništa vas ne dira. Ja sam oduvijek bila zaljubljena u svoj „zanat“, najveću sreću doživljavala sam na glumačkoj sceni. Mene negativne kritike nisu puno zamarale. Samo mi je bila važna ljubav moje publike.

Dolaze nove generacije glumaca. Što biste mogli poručiti novim splitskim talentima scene?

U gotovo svakom segmentu je Split grad talenata, pa tako i ovdje ima odličnih mladih glumaca. U ovaj posao se ide samo iz ljubavi, to vam je jedan poziv. Međutim, moram reći da današnji mladi glumci nisu krivi što je u našoj zemlji kultura zapostavljena. Treba biti strpljiv, sigurno će za sve nas doći bolji dani.

 

Jesu li mladi previše zapostavili kulturu?

To se često spominje u javnosti, ali ja još uvijek vidim brojne mlade ljude koji vole čitati i odlaziti u kazališta. Živimo u takvom svijetu da je svugdje sličan trend u kojem je možda na određeni način kultura zapostavljena, ali kažem vam, ima jako puno mladih zaljubljenika u ljepote kulture, glume, kazališta i književnosti… Takve svaki dan mogu vidjeti. To me raduje.

Jedna ste od latica, je li vas iznenadila nominacija za Splitski cvit?

Ovo je meni uistinu velika čast i sreća. Zapravo, moj cijeli život u Splitu je prožet srećom, tako da i ovo smatram jednim novim postignućem. Presretna sam što sam jedna od latica.

Kako proživljavate ovo teško vrijeme u kojem se nalazimo?

U svom dinamičnom životu puno sam putovala, prošla sam cijelu Hrvatsku i veliki dio europskog kontinenta. Sada s ljudima uglavnom komuniciram virtualno, ne izlazim previše iz svog stana zbog cijele situacije u kojoj se nalazimo. Ne fale mi druženja niti odlasci u kazalište jer sve to imam kući, tu sam ispunjena i sretna.

SPLITSKI CVIT Miranda Barac: “Nastojite da i vaši učenici budu sretni, da se dobro osjećaju s vama u učionici, kad osjetite to – znate da ste napravili dobar posao”

SPLITSKI CVIT Mihaela Pfeifer “Ja živim taj poziv i meni je to nešto prekrasno – kad sudjelujete u liječenju, kad osjećate da ste nešto dobro učinili”

SPLITSKI CVIT Ana Marija Botteri: “Umjetnost je ključni začin koji ovaj svijet čini mirisnijim i ukusnijim”

Moja reakcija na članak je...
Vau
21
Haha
0
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime