Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

KOLUMNA S MIRISOM Umami – peta vrsta okusa zaslužna za slasno: Izbjegnite umjetne pojačivače okusa. Ove namirnice prirodno obiluju njima!

Dvije ili više dobro spojenih namirnica daju do devet puta jači okus! Neki od zanimljivih spojeva su i: školjke i povrće, meso i gljive, šparoge i sir, povrće i sir, rajčice i meso, rajčice i sir...
IVONA BOSANČIĆ LASIĆ / Foto: Privatni album, Pixabay19. svibnja 2023. 11:17
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[P]itali ste se zašto je pizza većini ljudi jedno od najdražih jela, ili zašto baš svi vole 'manistru na pome'? Još uvijek niste čuli da su otkriveni okusni pupoljci za peti okus i mislite da osjećamo samo slatko, gorko, kiselo i slano? Vrijeme da upoznate umami, jer je baš on zaslužan zašto je neka hrana specifično ukusna.

 

Što je umami?

Najjednostavnije rečeno, umami bi bio okus za slasno, harmonično s hranom, sočno, tečno, mesnato, odnosno – jako ukusno. To je onaj okus koji nam izaziva 'mmmmmm' pri degustaciji neke hrane i omogućava kompletan užitak u njoj. Ali, za kompletan efekt važni su harmonija i balans s ostala četiri bazna okusa. Spoznaja o umamiju može pomoći u razvijanju jela intenzivnijih aroma i nove razine okusnih iskustava.

manistra pome

Da bismo shvatili umami, krenimo od ostala četiri osnovna okusa. Kad osjećamo slatko, to našim receptorima za slatko podražaj daju saharoza, glukoza i fruktoza. Za slanost, receptori nam reagiraju na natrijev klorid, za kiselost na octenu, limunsku i mlječnu kiselinu, dok za gorko reagiraju na kofein, alkaloide i momordicin. Što podražava receptore za umami? To su glutamat, inozinat i gvanilat. Sukladno toj spoznaji, imamo odgovor kako implementirati znanje o umamiju – tragamo za namirnicama koje obiluju tim spojevima.

 

Namirnice pune umamija

Ako čitate deklaracije na hrani, vjerojatno ste čuli za ova dva spoja, a u industrijskoj hrani se koriste kao umjetni pojačivači okusa. Međutim, neke namirnice prirodno obiluju njima i iz tog razloga su među najukusnijima. To su: rajčice, parmezan, cheddar sir, ementaler, gljive, kombu alge, kukuruz šećerac, govedina, svinjetina, soja umak, crne masline, šparoge, kiseli kupus, slane srdele, grašak, brokula, sušene gljive i rajčice, škampi, kamenice, školjke, inćuni, lignje.

skampi Da biste okusili umami, potrebno je osloboditi glutaminsku kiselinu iz namirnica, a to se čini termičkom obradom, dozrijevanjem, sušenjem ili fermentiranjem namirnice. Međutim, također je važno pametno kombinirati namirnice koje imaju glutamate s onima koje imaju inozinate i gvanilat, jer se tek ispravnim balansom može postići pojačanje okusa i do devet puta. Tako na primjer inozinate sadrže namirnice životinjskog porijekla, a gvanilat je u namirnicama biljnog porijekla.

kamenice

Kada se oslobođeni glutamat iz hrane spoji s inozinatom ili gvanilatom koji su nukleotidi, stvara se prava rapsodija. Također, što se hrana sporije kuha, oslobađa se više okusa. Zaključno, nisu potrebne samo namirnice bogate navedenim spojevima, nego njihova sinergija i balans.

salata 2

Umami kombinacije

Vjerojatno niste ni svjesni, ali mnoga jela koja već spremate su dobar spoj umamija, što je razlog zašto ih mnogi vole: kiseli kupus i sušena svinjetina, pizza, bolognese, lazanje, slanina i jaja, rižoti, tjestenina s rajčicama.... Cilj kombiniranja je na principu 1+1=9, što znači da dobro spojene dvije (ili više) namirnica daju do devet puta jači okus. Neki od zanimljivih spojeva su i: školjke i povrće, meso i gljive, šparoge i sir, povrće i sir, rajčice i meso, rajčice i sir... Sve je to razlog zašto se ljube odrezak i umak od gljiva, riba i soja umak, rajčica i riba u brujetu... Pa kako sve ovo implementirati u vašu kuhinju?

svinjetina

Krenite jednostavno, gljive dodajte mesnom pečenju, ili kao prilog uz odreske, ne zaboravite u rižote na kraju dodati parmezan, probajte napraviti njoke sa šalšom i mozzarelom koje ćete posuti parmezanom i zapeći u pećnici, u lazanje obavezno naribajte puno parmezana, a u kajganu od jaja dodajte naribani cheddar sir ili napravite omlet sa šparogama i mladim sirom. U paštete koje radite dodajte malo slanih inćuna, a od njih možete napraviti i začinski maslac za odreske. Bruskete od sušenih rajčica, crnih maslina, inćuna i sira bit će prava rapsodija, a krem juha od brokule i škampi ili kozica će vam postati omiljena.

crne masline

Pizza – ogledni primjer umamija

Mnogi su se zapitali zašto je baš 'grešna' pizza jelo koje svi obožavaju. Pogledajmo njene sastojke – umak od rajčica, svinjeća šunka ili panceta, sirevi, gljive, kukuruz, škampi ili kozice – sve su to sastojci koji se mogu naći na pizzi u različitim kombinacijama, a svi obiluju glutamatom i/ili nukleotidima koje smo poviše naveli. Isto je sa lazanjama – meso, umak od rajčica, mozzarela, parmezan... O manistri na pome sve što se može reći jest – rajčica – jedna od najsnažnijih umami namirnica. Napokon imamo odgovor na to vječno pitanje – zašto baš ta hrana izaziva zazubice.

pizza 3007395 1280

Ne zaboravite – balans je najvažniji

Za kraj, naglasak je na balansu svih okusa i sastojaka, jer tek tada je moguće postići umami. Bitno je dobro upariti umami namirnice, te ih izbalansirati i sa slatkim, slanim, gorkim i slatkim. Igrajte se, istražujte, eksperimentirajte i pronađite svoje najdraže kombinacije na tragu ovih osnovnih smjernica, a na internetu možete pronaći razne recepte s ovim kombinacijama, sada kad ste ih osvjestili. Rapsodija okusa – zagarantirana! I zapamtite, važnije je razumijeti zašto, i na tom tragu razvijati vlastitu intuiciju u kuhanju, nego se slijepo držati recepata. Vjerujem da vam je ova rubrika donijela još jedan odgovor na još jedno zašto, i da ćete na tom tragu razvijati vlastitu kreativnost u vašoj kuhinji!

KOLUMNA S MIRISOM Temeljci – tajna ukusnih jela: Nakon ovoga prestat ćete koristiti kupovne baze za temeljce

OPERNA PJEVAČICA RASTURA U KUHINJI Splitska mezzosporanistica kuhat će pod palicom kulinarske zvijezde Hrvoja Zirojevića, a pokreće radionicu artisan pekarstva: „Ljudi o kruhu tako malo znaju“

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
3
Haha
0
Nice
2
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
47
min
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
55
min
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
1
sat
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
1
sat
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
2
sat
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.