Zakon o komunalnom redu primorao je gradove i općine da svoje Odluke o komunalnom redu prilagode stavkama novog zakona i da u njima definiraju pitanje tiramola.

Šolta, Rijeka, Kolan na Pagu, Mljet, Kaštela neke su od jedinica lokalne samouprave koje će kažnjavati tiramole okrenute prema javno prometnim površinama, a kazne sežu do 2 tisuće kuna. Ova je tema posljednja dva dana bila prilično zastupljena, kako u medijima, tako i na društvenim mrežama.

Ako postoji grad kojem je tiramola jedan od zaštitnih znakova, onda je to Split. Vijest o zabranama tiramola u drugim gradovima prilično je zabrinula Splićane, pa smo odlučili provjeriti jesu li ti strahovi utemeljeni.

VEZANI SADRŽAJ:

Prema onom što nam je rekao splitski gradonačelnik, razloga za zabrinutost te vrste – nema!

– Temeljem Zakona o komunalnom redu mnogi gradovi su onemogućili tiramole u točno opisanim situacijama. Međutim, Split to nije tako propisao. U prijedlogu nove Odluke o komunalnom redu naveli smo iznimke. Zabrane se odnose na već ustaljene pravce koje ni do sada nisu imale tiramole.

Primjerice to su Ban Mladenova, Bana Jelačića, Matošićeva, Ujevićeva poljana, Ilićev prolaz, Marmontova, Sinjska, Porinova, Trg Gaje Bulata, Manuška poljana, Zagrebačka, Šubićeva, Marulićeva, Dioklecijanova… Točka 7 sadrži te iznimke. Kad ste tamo vidjeli tiramole? Nikada! Komunalni red do sada nije imao potrebu to regulirati. Po novom Zakonu mi ovo područje moramo regulirati, a regulirat ćemo ga po – dosadašnjoj praksi. Praksa je bila da se preko Marmontove, Zagrebačke, Poljane Tina Ujevića, Zagrebačke nije vješalo rublje iz prometnih, sigurnosnih i inih razloga. Ljudima to nije padalo na pamet niti je to bilo dopušteno od pamtivijeka. Samo smo naveli ono što je dugo stajalo u konzervatorskim smjernicama.

“Jamstvo života su điran, mačka i tiramola”

Sve drugo, poput dvora, pjaceta, ulica, naravno to ostaje kako je bilo. U Dominisovoj, Velom Varošu, na Manušu, Lučcu i starim, životopisnim splitskim mistima tiramole su ne samo dopuštene, nego ih osobno volim vidit kao i većina sugrađana. One su potvrda postojanja života, baš kao što su ilustracija života mačke koje čeprkaju po kantama koje stanari a ne turisti pune ili điran koji netko brižno zalijeva. Najesen prošle godine nekoliko sam puta kazao su potvrda života u našem centru grada điran, mačka i tiramola.

Tiramola je simbol mediteranskog načina života, životopisna slika našeg grada. Ne da ih kažnjavamo i sprječavamo, nego ih potičemo – kazao nam je Andro Krstulović Opara.

Popovič: Splićani, dajte primjedbe na predloženu Odluku o komunalnom redu

Dalibor Popovič (GIST) apelira na građane da sudjeluju u savjetovanju Odluke o komunalnom redu jer tvrdi da je to važan dokument koji određuje stanje u gradu.

– Nama svima je draže prigovarati i gunđati nego nešto predlagati i graditi. Ovom prilikom molim sve one građane Splita koji su “Splićani” u duši, bez obzira na porijeklo, da svoje primjedbe i prijedloge ostave na stranicama Grada.

Ako vam se prijedlog i ne prihvati, ostaje jedan ugodan osjećaj u srcu da ste nešto pokušali – ističe Popovič zaključivši riječima: “Biti Splićanin znači pokazati stav, a ne vlasnički list”.