Šolta, Rijeka, Kolan na Pagu, Mljet, Kaštela, redom mediteranski gradovi i općine, u svojim novim Odlukama o komunalnom redu, donesenima kako bi se uskladili sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu iz prošle godine, unijeli su odredbe o zabrani tiramola, popularnog načina sušenja robe na otvorenom na otocima i obali, piše Index.hr.

Tako se, primjerice, prema novom komunalnom redu koji je objavljen u Službenom glasniku otoka Šolte u srpnju ove godine, oni koji ne budu poštovali ovu odluku mogu kazniti iznosom od 2000 kuna.

Šolta kažnjava tiramole okrenute s vanjske strane zgrade

“Na prozorima i vratima, balkonima, ogradama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema javno prometnoj površini nije dozvoljeno vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove, krpe i druge predmete kojima se nagrđuje vanjski izgled zgrade”, piše u članku 12. Odluke o komunalnom redu objavljene u Službenom glasniku Šolte.

Odluke provode i Rijeka, Kaštela, Mljet, Kolan na Pagu

Odredbu sličnog sadržaja donio je i Grad Rijeka u ožujku ove godine, a predviđena kazna također iznosi 2000 kuna za one koji je ne budu poštovali. I U Kaštelima su u lipnju ove godine odlučili stati na kraj tiramolima, a predviđena kazna za one koji se ne budu pridržavali ovog pravila isto tako iznosi 2000 kuna. Na Mljetu su pak odluku donijeli u travnju ove godine, a kazna koju su namijenili onima koji robu budu sušili na prozorima i balkonima iznosi također 2000 kuna. Kolan na Pagu sličnu je odluku donio krajem prošle godine.

Hrvatski turizam, koji uvelike počiva na prodaji mediteranskog narativa i tradicije, u nekim gradovima tako će ostati zakinut za jednu autentičnu sliku, odnosno simbol mediteranskog načina života, a građani koji odluče nastaviti njegovati stare prakse bit će penalizirani.
7 KOMENTARI

  1. Oni koji su donijeli ovakve odluke su jadnici koji se nisu maknuli iz svojih mjesta.
    Zamislite da se ovakva odluka donese npr. U Napulju. Naravno da to ne možete zamisliti.

  2. Idiotizam! Pa to daje čar primorskim mjestima.Ljudi su to oduvijek radili. Sram vas bilo što donosite tako glupe odluke!

  3. Ovi nasi poluidioti da uzmu par miliona eura od e unije za promicanje tradicijskog susenja mudanata prijete kaznama za isto..jadni bedaci a i to je na neki nacin opstruiranje prava na koristenje vjetra i sunca u vlastitom domu i za vlastite potrebe za sto se vecina nas koji smo krvarili u domovinskom ratu zasigurno nije borila..

Comments are closed.