Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Savršen korizmeni ručak koji nije skup: Muzgavci, slanutak i orzo

Kako su nam lignje i hobotnice sve nedostižnije ne samo radi cijene, nego i zbog izlovljenosti, skuhala sam nešto baš na žlicu i to s prilično zapostavljenim muzgavcima. Spojila sam ih s meni omiljenim slanutkom i još omiljenijim, orzom
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album1. travnja 2023. 01:34
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[V]jerujem da su mnogi od vas u djetinjstvu izbjegavali “spizu na žlicu”, a juhe su bile moja najveća kazna. Danas više nije tako. Barem jednom dnevno, servirala bih upravo takav obrok. U korizmenom periodu češće no inače, padaju mi napamet neke neobičnije, riblje kombinacije. Tako sam prije par godina, primijetivši da su nam lignje i hobotnice sve nedostižnije ne samo radi cijene, nego i zbog izlovljenosti, skuhala nešto baš na žlicu i to s prilično zapostavljenim muzgavcima. Njih su naime, najčešće kuhali i servirali na salatu, a ja sam ih eto spojila s meni omiljenim slanutkom i još omiljenijim, orzom (ječmom).

I prije nego vam otkrijem recept, nekoliko preporuka. Ne morate se slijepo držati recepta, neke sastojke možda manje volite (peperončine, kapare, sušene rajčice) pa ih slobodno eliminirajte. Ja sam imala ribljeg temeljca jer njega uvijek nekako skuham u većim količinama pa ga zamrznem u vrećicama, ali ako ga nemate, nije važno.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Možete dodati umjesto njega vodu u kojoj ste prethodno kuhali muzgavce ili pak običnu vodu. Ja nisam htjela stavljati rajčice, ali ako ih vi volite, dodajte. Pasatu ili konšervu. No, da ne duljim:

SASTOJCI:

  • 1 kg muzgavaca
  • 1 šalica skuhanog slanutka
  • Pola šalice orza (ječma)
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2-3 šušene rajčice
  • 5-6 kapara
  • 2 fileta slanih inćuna
  • pola stabljike celera
  • 1 dl bijelog vina
  • peršin
  • 1 peperončin
  • sol, papar
  • 3/4 - 1 l vode ili temeljca
  • maslinovo ulje
  • lovor

PRIPREMA:

Muzgavce je potrebno prethodno dobro očistiti, skuhati u slanoj vodi s jednim listom lovora i ohladiti. Narežite ih na komade. Popržite luk na maslinovom ulju, dodajte češnjak, celer, sušene rajčice i inćune, te ubacite narezane muzgavce. Podlijte s bijelim vinom. Kad vino ispari, ulijte temeljac ili vodu, otprilike 3/4 litre, dodajte kapare, orzo, peprončin i kuhajte 15 minuta.

muzgavci2

Dodajte skuhani slanutak, začinite solju i paprom po vašem guštu, dodajte peršin i neka lagano kuha još nekih pet minuta. Pokapajte maslinovim uljem na kraju i eto ga! Treba vam samo finog kruha i čaša vina. Naravno, ovo je neka moja verzija.

Možda ne volite slanutak. Ni orzo. Ima toliko vrsta graha kojim ih možete zamijeniti. Možete koristiti i leću, štogod vam padne napamet.

U slast!

mirella meic 1

DALMATINSKO NEODRICANJE: Kako napraviti pravi dalmatinski paradižot?

 

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
5
Haha
0
Nice
2
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
6
min
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
12
min
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
27
min
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
36
min
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
49
min
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
  • Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    14. prosinca 2025. 22:30
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    14. prosinca 2025. 22:46
  • Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    14. prosinca 2025. 19:50
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.