Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE: Kako napraviti pravi dalmatinski paradižot?

"Recept je materin, a ona ga je naravno dobila od svoje matere. Jer tako to u nas ide. S “kolina na kolino” uz poneke dodatke koje donese svako novo vrijeme"
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album25. ožujka 2023. 00:28
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[N]isam kuharica po profesiji. Moje radno mjesto je na pozornici, ali zaluđenost gastronomijom odredile su dvije situacije: Dalmatinka sam, a one se rode s nervom za kuhanjem kako bi držale obitelj na okupu, oko stola.  Druga, jednako bitna stvar je poznanstvo s Mirom Bogdanovićem. Uvukao me u svoju SKMER priču prije gotovo dvadeset godina. Sve što sam mogla, upila sam od njega. Svakog dana provedem barem nekoliko sati u mojoj najdražoj prostoriji, a oni koji su kušali to što spremam, kažu da je dobro.

U ovom “Dalmatinskom neodricanju” podijelit ću s vama neka svoja otkrića, recepte koje sam iskreirala noseći “kulinarske pokušaje” svojim prijateljicama na test i neke stare recepte kojima sam dodala nešto svoje.

Budući da je jedna od prvih rečenica - "Dalmatinka sam" - nek' je takva i prva slastica. Prava, dalmatinska. Recept je materin, a ona ga je naravno dobila od svoje matere. Jer tako to u nas ide. S “kolina na kolino” uz poneke dodatke koje donese svako novo vrijeme. Vjerujem da mnogi od vas imaju “svoj najbolji recept”, ali ako imate vremena, probajte i ovaj. Dobar je.

PARADIŽOT

Sastojci:

  • 5 jaja

  • 800 ml mlijeka

  • 200 g Petit Beure keks

  • 5 žlica šećera

  • rum

  • 1 vanilin šećer

  • ribana čokolada

paradizot

Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U drugu posudu sa žumanjcima dodajte 5 žlica šećera i jednu žlicu vanilin šećera. Ili žlicu ekstrakta vanilije, paste, mahune…štogod imate ili volite. Izmiksajte.

U zdjelu posložite kekse Petit Beure poprskane rumom. Mlijeko zagrijte i kad je dovoljno vruće velikom žlicom uzimajte bjelanjke pa ih spuštajte u vruće mlijeko. Prokuhajte. Otprilike minutu i po. Ja ih polijevam mlijekom sa svih strana. Vadite ih rešetkastom žlicom i slažite po keksima.

Kad su svi “oblačci” posloženi, uzmite dvije “kacijole” (kutlače) tog vrućeg mlijeka i ulijte ih u izmiksane žumanjke. Nek se naviknu na toplinu. Nakon toga ih vratite u mlijeko i kuhajte do prvog vrenja. Čim uzavre sklonite s vatre i pažljivo uspite u zdjelu s keksima i bjelanjcima. Ja to polako, sa strane sipam.

Još vruć paradižot pospite sa dosta ribane čokolade i ostavite vani da se hladi. Ako volite, kad je dovoljno ohlađen, jedite. Ja ga tako mlakog spremim u hladnjak. Ledeni mi je najljepši. Naročito ljeti.

mirella meic 1

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
209
Haha
4
Nice
31
What?
6
Laž
3
Sad
5
Mad
6
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
47
min
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
55
min
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
1
sat
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
1
sat
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
2
sat
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.