ANKETA Tommy Mamić “krade” čije glasove? Najavu kandidature jedino “stari prijatelj” dočekao na nož…

Sve se više "zagrijava" splitska politička arena...


Ako se doista Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja, odluči kandidirati za gradonačelnika Splita, jedna takva značajna figura dosta bi toga poremetila na predstojećim lokalnim izborima. To je doduše jedan veliko ‘ako’, jer je sam Mamić ostavio dosta rezerve u pogledu svog budućeg političkog angažmana. Još uvijek se ništa službeno ne zna o njegovim političkim stavovima ili gospodarskim ciljevima koje bi zacrtao za Grad Split – tek s nekakvim koherentnim predstavljanjem programa ili nečeg sličnog mogu se donijeti zaključci kome bi Mamić ‘ukrao’ birače…


S obzirom na promjene u kandidaturama i njihovim najavama, donosimo vam novu anketu s uvaženim promjenama koje su se dogodile posljednjih dana (kandidati su poredani abecednim redom):

Na lokalnim izborima u Splitu glasat ću za:

 • ANTE ČIKOTIĆ (Most) : 101
 • BOJAN IVOŠEVIĆ (nezavisni) : 211
 • BRANKA RAMLJAK (nezavisna) : 98
 • GORAN KOTUR (SDP) : 194
 • HRVOJE MARUŠIĆ (Domovinski pokret) : 1218
 • IVICA PULJAK (Centar) : 132
 • JAKOV PRKIĆ (Pametno za Split i Dalmaciju) : 44
 • TOMISLAV MAMIĆ (nezavisni) : 573
 • VICE MIHANOVIĆ (HDZ) : 3587
 • ZDESLAV BENZON (HSLS) : 75
 • ŽELJKO KERUM (HGS) : 3540

Ukupno glasova 9773

Ako je suditi po dosadašnjim reakcijama, čini se da nitko od političkih oponenata nije protiv Mamićevog pojavljivanja. Dapače, osim nekoliko neutralnih komentara, ‘konkurencija’ je radosno dočekala ulazak vlasnika Tommyja u političku arenu. Svi, osim Željka Keruma. Možda Kerum smatra da će mu Mamić, obzirom da dolazi iz iste branše kao i on, te je nezavisni kandidat, oteti izbornu bazu njegovim argumentima. Pa je i samu najavu političke aktivacije ‘Tome Mamića’ dočekao skeptično i pomalo ‘na nož’, iako za njegove standarde komunikacije dosta oprezno.

Kako god bilo, ulazak Tomislava Mamića u utrku za gradonačelničku fotelju bi izbore učinio još zanimljivijim. Kako zasad stoje stvari, Vice Mihanović (HDZ) bi na krilima stranačke stege te vlastitih zasluga na Mejašima sigurno trebao u drugi krug. Kerumu se smiješi slična sudbina, populist u njemu se aktivirao u pravo vrijeme da podsjeti kako je on sagradio Zapadnu obalu (gradskim novcima i ispred tada vlastitog hotela) ili podigao križ na Marjanu.No, izbori u Splitu su i prije znali ponuditi svakakva iznenađenja, i bez iznenadnog ulaska Mamića na scenu. Tako da i ostali kandidati (neki već odavno poznati, neki još uvijek neodlučni) mogu tražiti uspjeh. Nezavisna Branka Ramljak ili prof. Ivica Puljak (Centar) kotiraju neloše, a račune mogu pomrsiti agilni gradski vijećnik Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju), nezavisni izuzetno glasni aktivist Bojan Ivošević, popularni Mostovac Ante Čikotić, prvi službeno poznati gradonačelnički kandidat dr. Zdeslav Benzon ispred HSLS-a ili još jedan poduzetnik na desnoj strani političkog spektra, Hrvoje Marušić (Domovinski pokret).

Svi oni međutim ne mogu računati na glasačku mašineriju poput ‘velikih’ stranaka pa će se tek vidjeti koliko će privući birača… SDP? Da, nekad najjača politička opcija u Splitu još nije našla svog kandidata. Nakon toliko spekulacija, postavlja se pitanje hoće li predsjednik gradske organizacije Goran Kotur po hijerarhijskoj liniji preuzeti odgovornost i pokušati pobijediti na izborima za prvog čovjeka grada. Protiv sebe ima ne samo za tu stranku nezadovoljavajući rejting partije u Splitu posljednjih godina, nego i disonantne tonove unutar samog članstva. Važno je naglasiti kako rezultati pojedinog kandidata za gradonačelnika ne moraju odgovarati rezultatu njegove stranke u borbi za Gradsko vijeće. Tako recimo SDP, Centar ili Most mogu ostvariti bolje rezultate kao stranke, nego njihovi kandidati, dok HGS lako može imati slabiji skor od svog šefa…U prvoj DD anketi gotovo 6 tisuća sudionika

Inače, u našoj anketi koja ne predstavlja statistički reprezentativni uzorak, glasovalo se nešto manje od šest tisuća puta od kada smo je objavili u nedjelju 31. siječnja, prije nepunih pet dana. Rezultati su prilično nedvosmisleni, pobjeđuje Vice Mihanović s nešto više od 1.800 glasova, dok se za drugo mjesto vodi ‘mrtva trka’ između Keruma (1.267) i Marušića (1.032), a ostale rezultate pogledajte ovdje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
9
Haha
9
Hagić
1
Hmmm
5
Plač
9
Grrr
8
Molim?
13

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime