NIKAD NEIZVJESNIJI IZBORI U SPLITU Koga Splićani žele za novog gradonačelnika? Čak četvero kandidata izjednačeno

Tri i pol mjeseca prije lokalnih izbora četiri imena glavni su favoriti za splitskoga gradonačelnika. Kako je razlika među njima tijesna


Jedna stvar se čini prilično sigurnom: izbori za gradonačelnika Splita bit će vrlo zanimljivi i do samoga kraja potpuno neizvjesni. Jedni od najneizvjesnijih u čitavoj državi.


Prema istraživanju koje je u siječnju među građanima Splita provela agencija Ipsos Puls, na startu izborne utrke četiri su kandidata praktički potpuno izjednačena, piše Slobodna Dalmacija.

Na lokalnim izborima u Splitu glasat ću za:

  • ŽELJKO KERUM (HGS) : 1290
  • VICE MIHANOVIĆ (HDZ) : 1875
  • BRANKA RAMLJAK (nezavisna) : 191
  • IVICA PULJAK (Centar) : 261
  • TONĆI STIPIĆ (SDP) : 147
  • ANTE ČIKOTIĆ (Most) : 187
  • JAKOV PRKIĆ (Pametno za Split i Dalmaciju) : 246
  • BOJAN IVOŠEVIĆ (nezavisni) : 521
  • ZDESLAV BENZON (HSLS) : 372
  • HRVOJE MARUŠIĆ (Domovinski pokret) : 1058

Ukupno glasova 6148

Bivši gradonačelnik i predsjednik Hrvatske građanske stranke Željko Kerum u odabiru Splićana je na prvom mjestu, s 14,9 posto. Odmah iza njega slijedi predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović, s 14,5 posto. Za nezavisnu kandidatkinju Branku Ramljak, profesoricu na splitskoj Ekonomiji i bivšu predsjednicu Nadzornog odbora Hajduka, glasalo bi 13,1 posto ispitanika, dok bi poznatoga splitskog znanstvenika Ivicu Puljka iz stranke Centar biralo 12,2 posto Splićana.

Tri i pol mjeseca prije lokalnih izbora ta četiri imena glavni su favoriti za splitskoga gradonačelnika. Kako je razlika među njima tijesna, imaju i podjednake šanse ući u drugi krug.Tri desna, jedan lijevi

Među njima tri su kandidata svjetonazorski smještena od centra prema desno (Kerum, Mihanović, Ramljak), dok je u prostoru od centra prema ljevici samo jedan kandidat (Puljak).

Ipsos Puls je testirao i potencijalne kandidate ostalih stranaka, one koji su se posljednjih mjeseci spominjali kao mogući takmaci u splitskoj izbornoj utrci. Ugledni dermatolog dr. Tonći Stipić iz SDP-a prema ovom bi istraživanju dobio 7,8 posto glasova, mostovac Ante Čikotić 6,9 posto, Jakov Prkić iz pokreta Pametno za Split i Dalmaciju 6 posto, nezavisni Bojan Ivošević, splitski aktivist i glasnogovornik Dnevne doze splitskog nereda 5,3 posto, HSLS-ovac Zdeslav Benzon 5,2, a Hrvoje Marušić iz Domovinskog pokreta 4 posto.Ovo je prvo testiranje među splitskim biračima, i ono u ovom trenutku ocrtava startne pozicije kandidata – ili mogućih kandidata – za splitskog poteštata. Pred Splićanima je žestoka predizborna kampanja u kojoj će ovaj redoslijed definitivno biti podložan promjenama, javlja Slobodna Dalmacija.

HDZ-ova mašinerija nastojat će smanjiti broj glasova koji se u ovome trenutku iz desnog bazena prelijevaju prema Kerumu i Branki Ramljak.

Ova nezavisna kandidatkinja nastojat će se, pak, na izborima profilirati kao “catch all” političarka koja će glasove tražiti i zdesna i slijeva. Ako se odluči kandidirati na izborima, Ivica Puljak pokušat će na svoju stranu pridobiti što veći broj glasova na centru i na ljevici, svjestan da mu oni mogu osigurati prolaz u drugi krug.

U SDP-u, pak, znaju da ne smiju ponoviti katastrofu s prošlih izbora, pa će takav plan pokušati osujetiti, a svojega kandidata u izbornoj utakmici pozicionirati što bolje.

Istraživanje Ipsos Pulsa testiralo je i opći dojam kandidata među biračima. Rezultati su prilično zanimljivi.

Iako je Kerum u ovome trenutku prvoplasirani u utrci za gradonačelnika, o njemu negativan dojam ima čak 62 posto ispitanika, što je podatak koji ozbiljno dovodi u pitanje njegove šanse da pobijedi na svibanjskim izborima. O njemu pozitivan stav ima 36 posto ispitanika. No s obzirom da je on splitskoj publici potpuno poznat (tek jedan posto ispitanika izjasnilo se da nije čulo za Keruma, a šest posto da ne zna kakav dojam imaju o njemu), šanse da on promijeni taj negativni omjer ravne su nuli.

Problem je što su nepoznati

S druge pak strane, Ivica Puljak od svih deset testiranih imena ima najbolji skor. Njega 45 posto ispitanika ocjenjuje pozitivnim, za 22 posto on je negativan, 20 posto za njega nije čulo, a 13 posto ne zna je li riječ o pozitivnom ili negativnom političaru.

Drugim riječima, Puljak stoji jako dobro, ima još dosta prostora za napredak i svakom protukandidatu u drugom krugu bio bi opasan takmac.

I pozicija Branke Ramljak vrlo je solidna. Nju pozitivno ocjenjuje 36 posto ispitanika, a negativno samo devet. Određeni hendikep može predstavljati činjenica da za nju nije čula gotovo polovina ispitanika (čak 41 posto), piše Slobodna Dalmacija.

Zato će je u kampanji njezin tim nastojati predstaviti u najboljem svjetlu, kako bi Splićani koji do sada nisu za nju čuli o njoj stekli što pozitivniji dojam. Sličan cilj postavit će i SDP, za čijeg Tonćija Stipića nije čulo 84 posto ispitanika, a pozitivnim ga ocjenjuje tek sedam posto, ali i ostali kandidati koji se pred splitskom publikom tek trebaju afirmirati.

Agencija Ipsos Puls ovo je istraživanje provela na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika CATI metodom za potrebe stranke Centar.

KAKO U ‘GORNJI DOM‘?

Dr. TONĆI STIPIĆ (SDP) – 7,8 posto
ANTE ČIKOTIĆ (Most) – 6,9 posto
JAKOV PRKIĆ (Pametno za Split i Dalmaciju) – 6 posto
BOJAN IVOŠEVIĆ (nezavisni) – 5,3 posto
Dr. ZDESLAV BENZON (HSLS) – 5,2 posto
HRVOJE MARUŠIĆ (Domovinski pokret) – 4 posto

Kandidati koje birači tek trebaju upoznati

Benzona pozitivnim drži 18 posto, ali je nepoznat za čak 64 posto ispitanika, Ivošević je nepoznanica za 62 posto, a pozitivan za 18 posto građana, Čikotića pozitivnim drži 24 posto, a nepoznat je za 54 posto, Marušiću prst gore drži 23 posto, ali ga polovica građana uopće ne poznaje, dok Prkić izaziva pozitivan stav kod 17 posto anketiranih, ali 66 posto ih za Prkića ne zna.

Moja reakcija na članak je...
Vau
8
Haha
6
Hagić
10
Hmmm
10
Plač
7
Grrr
10
Molim?
6

2 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime