Na jučer održanoj sjednici Vlade RH u Hvaru bilo je prisutni čak 11 župana hrvatskih županija, a među njima je bio i splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban.

– U jednoj godini dvije sjednice Vlade su se održale u Splitsko-dalmatinskoj županiji i stoga moramo biti zadovoljni. Uz onu u Splitu i ovu na Hvaru koja se ticala otoka, pokrenuto je puno projekata.

Na otocima je najizraženiji problem života u zimskim mjesecima. Zato sam u uvodnom dijelu sjednice, a bilo nazočno čak 11 župana, naglasio da postoje 2 glavna problema. Prvo, svi se trebamo potruditi da otok bude mjesto ugodnog življenja, a ne pokora. Preduvjeti za to su bolja međuotočna povezanost i povezanost s kopnom u zimskom razdoblju. Ljeti je povezanost dobra. Drugi problem je da broj stanovnika u ljetnom i zimskom razdoblju jako razlikuje. Imamo primjer da se negdje broj stanovnika udeseterostruči. Zato u zakonske okvira moramo ugraditi da primarna zdravstvena usluga bude poboljšana i u priobalju i na otocima – kazao nam je župan.

Osvrnuo se potom na novosti koje donosi novi Zakon o otocima.

– Nadam se da će se u drugom čitanju novog Zakona o otocima još više percipirati zahtjeva čelnika gradova i općina s naših otoka. Vesele me brojni potpisani ugovori nakon sjednice Vlade, no moramo dodatno raditi da se na otocima ugodno živi svih 12 godina – kazao nam je župan.

Potom se osvrnuo na demografsku obnovni u županiji, s naglaskom na otoke.

– Vis i Supetar imaju pozitivan prirast stanovništva, što znači da kada vlada dobra sinergija od nacionalnog do lokalnog nivoa, postižu se dobri rezultati na tom polju. Isto tako, moram kazati da se još puno toga mora unaprijediti i na regionalnom i nacionalnom nivou kako bi mladi ljudi poželjeli ostati u svom kraju.

Upitali smo župana koliko je jedinicama regionalne samouprave bitno da inicijative za projekte stižu iz jedinica lokalne samouprave.

– To je od izuzetne važnosti. Prošla su vremena kada je nešto moglo proći na “lijepu riječ”. Teško je odbiti kvalitetno pripremljen projekt, osobito onaj razvojni.

Na kraju smo pitali župana misli li da su otoci na sjevernom Jadranu po infrastrukturi i organiziranosti vidno ispred onih dalmatinskih.

– Ne mislim da je to tako. Pogledajte Hvar ovih dana, puno je turista, vremenske prilike na otocima Dalmacije često su puno pitomije nego na sjevernom Jadranu. Što se tiče samih otoka u Dalmaciji, ne gledajući političku pripadnost, činjenica je da baš kao i svugdje, na otocima ima načelnika i gradonačelnika koji se više trude za dobrobit svoje sredine i onih drugih. Naglašavam da nema političke podjele u komunalnim problemima bilo koje lokalne zajednice. Svima su bitni škola, vrtić, prometnica, kanalizacija – zaključio je župan.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime