Nakon objave da će se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, Zoran Milanović obratio se javnosti. ”Želim postati predsjednik jedne moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske. S obzirom da sam bio uvjeren visokim i strogim standardima, sada u ovu životnu priču i avanturu ulazim rasterećeniji. Svjestan sam da ovog puta sve ovisi o meni, koliko će mi ljudi vjerovati, koliko će me kritizirati kako bi zaključili koliko mi mogu vjerovati da bih bio, ne na čelu države, ne volim te pretenciozne riječi, nego samo predsjednik”, rekao je Zoran Milanović, piše Dnevnik.hr.

”Moje mišljenje je da su do sada prečesto ljudi, koji su došli na tu funkciju na demokratski način, smatrali tu dužnost većom od sebe i sebe većima od svega, pa je to dovelo do megalomanije. Zato mislim da taj sustav treba biti drugačiji”, odgovorio je Milanović novinaru nakon što ga je upitao za ranije kritike načina na koji se biraju predsjednici u Hrvatskoj.

Na pitanje koga smatra ozbiljnijim protivnikom, Kolindu Grabar-Kitarović ili Miroslava Škoru, Milanović odgovara da zna da utrka neće biti jednostavna. ”Tu sam pred vama da govorim o sebi. Znam da neće biti jednostavno i da se ne možeš praviti da protukandidata nema, ali teško ćete me dobiti na taj led. Ovog puta nemam odgovornost prema stranci koja mi je puno toga dala, ali je sada sve na meni”, odgovorio je Milanović.

”Prvi puta ne idem u utrku kao anketni favorit, a to utrku čini još slađom”, rekao je.

Novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac Milanovića je pitala na koga sve računa da će mu pružiti podršku u borbi za Pantovčak. ”S mnogima sam razgovarao. Podrška je dobrodošla. Zvučat će kao fraza, ali je istina. Kažu da sam kandidat ljevice. Malo smo duboko uronjeni u 21. stoljeće. Sebe vidim kao nekog predvodnika moderne Hrvatske koja se ne boji i koja je progresivna, koja se ne boji drugačijeg i koja se ne ograđuje bodljikavom žicom. Za to sam se zalagao i na takvu podršku računam”, odgovorio je Milanović.

Na pitanje novinara da ocijeni dosadašnji mandat predsjednice Grabar-Kitarović, Milanović nije želio komentirati, javlja Dnevnik.hr.