Hrvatska znanstvenica Jadranka Šepić (37) iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu dobila je grant ERC težak 806.250 eura (oko 6 milijuna kuna), za petogodišnji projekt u kojem će razviti analizu ekstremnih razina mora duž europskih obala u svijetu koji se zagrijava.

Jadranka Šepić je jedina ovogodišnja hrvatska dobitnica ERC-a koji se dodjeljuje najboljim mladim znanstvenicima na početku razvoja samostalne karijere. Grant se često naziva i europskim znanstvenim Oscarom, a posebno je zanimljivo to što je u objavi Europskog istraživačkog vijeća njezin projekt izdvojen kao jedan od devet primjera pobjedničkih projekata.

Splitska znanstvenica, koja je nedavno postala majka treći put, za Index je rekla da je cilj njezinog projekta službenog naziva SHExtreme procjena doprinosa visoko-frekventnih oscilacija razine mora ekstremnim razinama mora duž europskih obala, kako u sadašnjoj tako i u budućoj klimi.

„Predviđa se da će se do kraja 21. stoljeća srednja razina mora u svijetu povećati za 40 do 60 cm. Podizanje srednje razine podrazumijeva da će se povećavati rizik od poplavljivanja povezan s ekstremnim razinama mora. Primjerice, acqua alta (visoka voda) u Veneciji, uragani na Atlantiku, meteotsunamiji u srednjem Jadranu, sve će te poplave biti više i destruktivnije, ako je polazna razina mora viša. Ove procese važno je proučiti kako bi se društvo moglo bolje pripremiti na njih, među ostalim, povisivanjem obale, građenjem zaštitnih brana itd“, objasnila je Šepić.

Na projektu će zaposliti mladi tim

Projekt SHExtreme započet će 1. rujna 2020. godine, a na njemu će se zaposliti više ljudi.

„U projektnom timu će, uz mene, biti jedan doktorand, odnosno doktorandica te još jedan poslijedoktorand, odnosno poslijedoktorandica koji će se zaposliti na projektu, kao i domaći i strani znanstvenici koji se bave ovom tematikom“, kaže Šepić za Index.Izdvojena kao primjer među više od 400 projekata

Europsko istraživačko vijeće ove je godine dodijelilo 408 ERC grantova, za što je u sklopu programa Horizon 2020 izdvojen 621 milijun eura.

Carlos Moedas, europski povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, ovom je prigodom istaknuo da istraživači trebaju slobodu i podršku kako bi slijedili svoju znanstvenu znatiželju, ako želimo pronaći odgovore na najteže izazove našeg doba i budućnosti.

„To je snaga koju pružaju grantovi što ih daje EU kroz Europsko istraživačko vijeće: prilika za izuzetne znanstvenike da slijede svoje najodvažnije ideje“, rekao je.

U posebnom priopćenju Vijeća kao primjer istaknuto je devet nagrađenih tema iz devet važnih područja istraživanja.

„Uspješna istraživanja kandidata pokrivaju različite teme, uključujući proučavanje mogućnosti da hrana iz šuma riješi problem gladi u svijetu; procjenjivanje intenziteta, učestalosti i raspodjele ekstremnih razina mora u Europi; istraživanje kako tehnološke kompanije mogu prodavati svoje proizvode i tražiti povjerenje kupaca, otkrivanje vještina preživljavanja jednostaničnih organizama. Pogledajte svih devet primjera istraživanja odabranih za financiranje u Hrvatskoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji“, stoji u priopćenju Vijeća.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime