Zlonamjerni kažu da vlada kaos. Mnogi su ljudima dijelili novac, samo sam ja imao peh da me snime

Tomislava Debeljaka, vlasnika DIV Grupe u čijem je sastavu najveća europska tvornica vijaka u Kninu i Brodosplit, smatraju izuzetno tvrdoglavim i upornim poduzetnikom. Voli se primati “nemogućih misija”. Otkako se zatresla Banovina, on tamo boravi svakodnevno


Samoborca Tomislava Debeljaka, vlasnika DIV Grupe u čijem je sastavu najveća europska tvornica vijaka u Kninu i Brodosplit, smatraju izuzetno tvrdoglavim i upornim poduzetnikom. Voli se primati “nemogućih misija”. Otkako se zatresla Banovina, on tamo boravi svakodnevno, kao i skupina njegovih zaposlenika s 40-ak strojeva koji inače rade na gradnji željezničkih pruga u RH, a iz brodogradilišta čak je stigla i velika dizalica koja je bila prijeko potrebna na terenu.


Nakon potresa reagirali ste odmah, što je vas motiviralo da se sa strojevima i radnicima DIV-a odmah uključite u pomoć – poziv Vlade, osobna emotivna inicijativa kao čovjeka koji i sam ima veliku obitelj, devetero djece, ili zato što možete?

Motiviralo me sve što ste rekli i više od toga, ali nema potrebe nabrajati. Bio sam u Splitu kada je objavljeno da je Banovinu opet pogodio potres jačine 6,4 po Richteru. Budući da se osjetio i u Splitu, bilo mi je jasno da se gore dogodila nepogoda ogromnih razmjera. Odmah sam nazvao svog specijalca u građevinskom sektoru Miralema Đogića da šalje sve strojeve u Petrinju. Sjeo je u auto i krenuo prema Petrinji. Kontaktirao sam odgovorne u Vladi RH i obavijestio ih o namjeri da s teškom mehanizacijom pružimo pomoć. Čuo sam se Petrom Karinom, vlasnikom tvrtke Izvođač-Niskogradnja, i ostalim kooperantima Georad, Tarac, AS Floor, koji su također odmah krenuli prema Petrinji. Dogovorili smo se da i oni obavijeste ostale kolege, a da ja koordiniram sa Stožerom. U međuvremenu se javio ministar Darko Horvat s kojim sam sve dogovorio, povezao me sa članom nacionalnog Stožera civilne zaštite koji je bio stacioniran u Petrinji. Odmah smo se dogovorili gdje ćemo istovariti strojeve koji su već bili na putu prema Petrinji i što ćemo raditi.

Prema vašem iskustvu, je li sve bilo koordinirano ili više kaotično?

Pokazalo se ogromno hrvatsko srce, u koloni tisuća ljudi, strojeva, namirnica i ostalog sve se sjatilo na Banovinu. U takvom trenutku teško da bi se moglo sve idealno organizirati. U kratkom vremenu odmah je organizirana vojska koja je odradila najpotrebnije, HGSS je požrtvovno i vrlo organizirano odradio posao, sve su službe dale sve od sebe. U takvom trenutku ljudi u današnje vrijeme Facebooka i mobitela imaju i paralelne sustave, ali moramo priznati da je svatko organizirano prihvatio neki djelić mozaika velikog hrvatskog srca. Sada će u cijeloj 2021. biti potrebno dobro organizirati obnovu, a ne sumnjam da će ova Vlada i profesionalne službe to dobro odraditi.

Više o ovoj temi pročitajte na portalu Večernjeg lista.Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime