Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ZINFEST 2023. Završeno 3. izdanje festivala Crljenak i rođaci

Ovogodišnji ZINFEST održavao se na dvije pozornice, gastro i wine, s četiri različita programa tijekom kojih su se predstavili izlagači
D.D. / Foto: Press21. studenoga 2023. 15:22
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Uspješno je završeno 3. izdanje ZINFEST - ATWFF koji se prošli četvrtak i petak održavao u restoranu Nautic Marine Kaštela. Ovaj vrhunski eno gastro događaj okupio je brojne posjetitelje koji su imali priliku kušati preko 30 vrsta Crljenka te brojne tradicionalne delicije. Predstavilo se preko 60 izlagača među njima većinom vinari i vinogradari iz gotovo cijele Dalmacije, ali i brojni OPG-ovi koji su imali bogatu ponudu. Održani su i okrugli stolovi o promociji i brendiranju Crljenka kaštelanskog, ali i kušanje Crljenka iz različitih vinogorja, kako hrvatskih, tako i talijanskih te crnogorskih.

Ovogodišnji ZINFEST održavao se na dvije pozornice, gastro i wine, s četiri različita programa tijekom kojih su se predstavili izlagači. Kušale su se vrhunske vinske kapljice Crljenka kaštelanskog, ali i raznovrsna slatko slana jela, kako poznatih kuhara tako i amatera zaljubljenika u kulinarstvo. Posjećenost je bila odlična što organizatorima daje dodatan vjetar u leđa.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

- Vrlo smo zadovoljni 3. izdanjem ZINFEST-a. Ove godine smo napravili veliki iskorak i drago mi je da smo ga uspjeli organizirati točno onako kako smo i zamislili. Imali smo dvije pozornice i četiri različita programa gdje se predstavilo 60 izlagača s preko stotinu sudionika. Moglo se vidjeti da su vinari, ne samo kaštelanski nego i iz drugih mjesta pohodili ovo događanje. Organizirali smo okrugli stol koji je od vrlo velike važnosti za vinarstvo u Dalmaciji te kušanje 20 vrsta vina Crljenka s različitih lokacija. Sve ove brojke govore o uspješnosti ZINFEST-a, a nama sugeriraju kako trebamo nastaviti i dalje s ovim projektom – kazao je u ime organizatora događanja Srećko Radnić iz Klastera Zora.

Upravo o promociji i brendiranju Crljenka kaštelanskog kao i budućim koracima govorilo se tijekom održavanja okruglog stola „Crljenak kaštelanski i budući brending unutar Zemljopisne oznake izvornosti“ kojeg je vodio dr. Leo Gracin. Zaključak je kako će svi zajedno još upornije raditi na prezentaciji Crljenka, jer sva vina koja dolaze s hrvatskog područja su vrhunska te je šteta da ne dobiju i etiketu svjetski priznatih vinskih kapljica kao što je i Zinfandel.

- Važnost Crljenka za hrvatsko vinogradarstvo je izuzetna, a jedino kroz zajedništvo vinara Dalmacije se može u potpunosti afirmirati – zaključio je dr. Gracin.

zinfest zatvaranje foto press  38
GALERIJA
Kliknite za pregled

Održano je i dvosatno, usporedno kušanje vina od Crljenka kaštelanskog, ali i onih iz različitih vinogorja Hrvatske, Italije i Crne Gore. Stručnjaci dr. Ana Mucalo, dr. Leo Gracin, Davor Šestanović i Danijel Čečavac prezentirali su čak dvadeset vrsta Crljenka i rođaka. Okupila se mnogobrojna publika koja je željela kušati vinske kapljice Crljenka bez obzira je li bio kaštelanski, Pribidrag, Tribidrag, Primitivo, Zinfandel, Kartošija, jer kako su i zaključili svako od njih je vrhunsko savršeno vino.

Manifestacija ZINFEST, kojoj je u fokusu priča o Crljenku, bila je prilika za predstavljanje okupljenih vinara i vinogradara koje je vodio somelijer Ljubo Poštenjak. Predstavile su se vinarije Vinarija Matela, Vina Perišin, Vinarija Milan, Vinarija Marin Milan, Vina Vuina, Vinarija Anton Kovač, Vinarija Krolo, Vinarija Mimica, Vina Ivica Radunić, Kairos vina, Kaštel sikuli, Kraljevski vinogradi Zadar, Markus Wines, OPG Ante Kuzmanić, OPG Anton Kovačev, OPG Mladen Kuzmanić Fradelo, Vina iz HORE, Šoltanska vina. Uz vinare sudjelovali su i Pršutana Jakov Dolac, Riba Dražin, BEK Pušnica, Puđa sir, Microgreens, Pčelarski savez SDŽ, TZ Kaštela, Helle DMC i Eridan.

Uz to, posjetitelji su imali priliku kušati i brojne gastro delicije za koje su bili zaduženi učenici i profesori ugostiteljskih škola i udruga kroz „Priče o jelu“ gdje su iskazali svoja amaterska umijeća koja nisu zaostajala za onim profesionalnim, chefova poznatih restorana iz Trogira i Splita koji su se predstavili kroz program „Gastronomske kreacije s potpisom“.

U ovom eno gastro događaju sudjelovale su srednje škole, Braća Radić iz Kaštela, Turistička škola Split i Srednja škola Hvar ispostava Jelsa te udruga Solinjanke Solin te društvo Kameni cvit. Posjetitelji su tako imali priliku kušati vegetarijansko varivo od jari graha, dolce garbo i tripice s krumpirom uz slatke delicije kifliće, ušećerene bademe, arancine, trogirske rafiole, ali i fritule od boba Keti Lučin koja je dijelila pozornicu sa svjetskim pobjednikom u amaterskom kuhanju sipe i boba Željkom Buotićem Lešom.

U „Gastronomskoj kreaciji s potpisom“ sudjelovao je Robert Predrag Žmire iz trogirskog restorana Mare koji je skuhao svoje remek djelo „rižot sa raštikom, pršutom i pancetom uz varenik od Crljenka i kozjom skutom“ i to prvog dana ZINFEST-a. Dan nakon, jednako tako oduševio je i Stipe Šušnjara, chef splitskog restorana Artičok koji je spremao specifično jelo koje je bilo ne samo ukusno, nego je i njegov tijek pripreme bilo spektakularno gledati obzirom se spremao na živoj vatri: artičok na žaru koji se otvarao u obliku cvijeta uz kremu od selekcije boba i graška.

Od kada kartu restorana Spinnaker u Marini Kaštela potpisuje vrhunski kuhar, chef Petar Božić, vjerujte nam svako jelo priča svoju priču, neodoljivu za nepca!

Kuharski majstor i šef Božić, sa suradnicima kuharom Stjepanom Matasom i voditeljem restorana Spinnaker i Nautica, Mladenom Miškovićem, sve dane ZINFEST-a posjetitelje su oduševljavali jelima s potpisom. Delicija do delicije, samo se izmjenjivala na pladnjevima, stolovima prepunih kuharskih umijeća, na veselje svih gurmana. U „režiji” Spinnakera tako ste mogli kušati i rižot s dimljenim plodovima mora te tartar od plavog raka i kozica s gelom od dimljenog rižinog octa uz wasabi majonezu,...Uz tu paletu jela, njoke i kozice, kao i domaći makaruni s biftekom, ostali su tek „popratno” jelo...

Nije ZINFEST 2023. bilo mjesto sljubljivanja vina i kulinarskih delicija već i destinacija premijernih izlaganja novih proizvoda, pa tako i eko-sireva. Suradnja CEKOM-a 3LJ, odnosno Centra kompetencije Trilj i vrhunskih proizvođača mliječnih prerađevina Puđa, rezultirali su s 15 novih vrsta sireva. A tri sira, jedinstvenog okusa, biologinja Marijana Franičević, predstavila je posjetiteljima našeg festivala, pa su samo pljuštali komplimenti nakon degustacije fantastičnih spojeva – sir s bosiljkom, sir s kaduljom i naravno sir s lavandom. Onom najboljom – hvarskom.

U gotovo svaku gastro priču bila je utkana kapljica Crljenka kojem nisu mogli odoljeti brojni posjetitelji koji su dva dana uživali na 3. izdanju ZINFEST-a kojem je cilj i dalje još snažnije nastaviti pričati priče koje baštine lozu i vina koja su othranila brojne generacije Kaštelana, a danas su vrhunski primamljiv razlog dolaska brojnih gostiju u Kaštela.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Nemanja iz Banje Luke je junak najvećeg hrvatskog kluba u BiH. Ovo je priča o Zrinjskom iz Mostara
3
min
Nemanja iz Banje Luke je junak najvećeg hrvatskog kluba u BiH. Ovo je priča o Zrinjskom iz Mostara
Mali Advent velikog srca oživio Plokite i Pazarić. Pogledajte fotografije
22
min
Mali Advent velikog srca oživio Plokite i Pazarić. Pogledajte fotografije
Rijeka je osigurala europsko proljeće
26
min
Rijeka je osigurala europsko proljeće
ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
45
min
ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
Što se događa? Nova Facebook pravila mogla bi uništiti promet medijima
1
sat
Što se događa? Nova Facebook pravila mogla bi uništiti promet medijima
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    18. prosinca 2025. 10:30
  • Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    18. prosinca 2025. 12:46
  • Preminuo otac Marija Pašalića
    Preminuo otac Marija Pašalića
    18. prosinca 2025. 12:19
  • Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
    Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
    18. prosinca 2025. 02:17
  • U parku u dalmatinskom gradu pronađene grobnice iz rimskog doba. Pogledajte fotografije
    U parku u dalmatinskom gradu pronađene grobnice iz rimskog doba. Pogledajte fotografije
    18. prosinca 2025. 13:01
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.