U Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji ukupni gubitak vode zbog dotrajalosti mreže iznosi 61 posto, a rješenje tog problema je obnova sustava kroz projekte aglomeracija, rečeno je u utorak u Šibeniku na radnom sastanku o problematici vodoopskrbe i odvodnje na kojem su sudjelovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, Šibensko-kninski župan Goran Pauk, Splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, kao i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić te predstavnici komunalnih tvrtki triju dalmatinskih županija u čijoj su nadležnosti vodoopskrba i odvodnja, piše ŠibenikIn.

Ministar Čorić istakao je kako ćemo u narednom razdoblju svjedočiti pripremi dokumentacije i realizaciji 18 aglomeracija na području Šibensko-kninske, Splitsko- dalmatinske i Zadarske Županije u vrijednosti od 7,6 milijardi kuna.

– Neki od ovih projekata već su u fazi u kojoj možemo potpisati dodjelu sredstava. Riječ je o aglomeraciji Nin – Vrsi, Šibenik i Murter- Betina. Potpisi će uslijediti u narednim tjednima, a veseli činjenica da su župani i predstavnici poduzeća vodovodnih društava koji su danas bili na sastanku, svjesni činjenice da trebamo značajno povećati aktivnosti u kontekstu značajnih gubitaka vode – kazao je ministar te pojasnio da trenutno su ukupni gubici vode u ovim županijama zbog dotrajalosti mreže oko 61 posto što je iznad prosjeka Republike Hrvatske.

Paralelno će se realizirati projekti aglomeracija, a s druge strane realizacija sanacije vodoopskrbne mreže. U 2018. godini Ministarstvo zaštite okoliša pripremilo je 100 plus 20 milijuna kuna za projekte sanacije vodoopskrbne mreže.

– Želim naglasiti činjenicu da dalmatinske županije u svojim aktivnostima danas su se usuglasile da u ovim procesima trebaju surađivati i vezivati sustave i u tom smjeru smo dogovorili pristup projektu Miljacka, koji nosi povećanu vodoopskrbu za ugrožena područja. Hrvatske vode su uvijek koordinator tih projekata – zaključio je ministar.

Generalni direktor Hrvatskih voda Đureković istakao je kako su vidljive rastuće potrebe zbog razvitka turizma, a Šibensko-kninska županija je na rubu svojih kapaciteta.– Iznašli smo dogovor da županije moraju međusobno surađivati i biti partneri i razmjenjivati dostupne količine kako bi pokrili vršnu potrošnju. Važnije je gledati dugoročno, zato je nužno pristupiti projektu crpilištu Miljacka. Osim istražnih radova, treba izgraditi gotovo 40 kilometara magistralne mreže, a vrijednost je više od 150 milijuna kuna – kazao je generalni direktor Hrvatskih voda te dodao da će zajedno pronaći model kako dio sredstava povući iz EU fondova.

Domaćin sastanka, Šibensko-kninski župan Goran Pauk naglasio je kako je Miljacka projekt od velik značaja jer ima kapacitet veći od cijelog šibenskog vodovodnog sustava u ovom trenutku.

– U razdoblju od 4 ili 5 godina, cilj je da taj sustav bude izgrađen u najgrubljem smislu. Krucijalan je u opskrbi vode sve tri dalmatinske županije, važno je spomenuti i projekte Supljak – Kanica prema Trogiru i Drvenik veliki i mali. Vodoopskrbni sustavi koji vežu dvije županije pred realizacijom su, a vrijednost je oko 15 milijuna kuna – kazao je župan Pauk.

U Šibensko-kninskoj županiji spremni su projekti aglomeracije Šibenik i Murter – Betina, a vrijednost je preko 500 milijuna kuna. Kroz 2018. godinu očekuje se početak radova na drugoj fazi sustava Vodice – Tribunj vrijednosti oko 300 milijuna kuna, Pirovac – Tisno – Jezera u vrijednosti oko 250 milijuna kuna te druga faza aglomeracije Rogoznica u vrijednosti 60 milijuna kuna.

Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, naglasio je kako će e u sljedećoj godini potpisati četiri aglomeracije,m a tendencija je da se u što kraćem roku pripremi dokumentacija za aglomeraciju Dugi otok i za zadarsko zaleđe.

– U 21. stoljeću svi ljudi zaslužuju imati vodu, a iz ministarstva i Hrvatskih voda smo dobili obećanje da će nam u tome i pomoći – kazao je zadarski dožupan.

Splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić izrazio je zadovoljstvo iznosom od 2,89 milijardi kuna za projekte aglomeracija. Iduću godinu potpisat će se još četiri ugovora, a spremna su i dodatna ulaganja u sustav vodovoda i odvodnje od 95 milijuna kuna.

Tako će se povezati tri dalmatinske županije, a problem nedostatka vode trebao bi se na ovaj način riješiti u priobalnim i zaobalnim mjestima, piše ŠibenikIn.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0