Završena petodnevna božićna regata u Palamosu: Splitski jedriličar osvojio visoko drugo mjesto

Ova regata je dobar pokazatelj forme hrvatskih jedriličara koji od 2018. godine "hvataju normu" za olimpijske igre

Prošlog vikenda je u španjolskom Palamosu završena tradicionalna 42. ”CHRISTMAS RACE” regata koja se održala od 17.-22. Prosinca 2017.


Od hrvatskih jedriličara u klasi Finn nastupio je Milan Vujasinović, jedriličar J.K. SPLIT koji je u konkurenciji 31. jedriličara osvojio odlično 2. mjesto! Nakon 3 tjedna provedena na pripremama u Valenciji, Milan je nastupom u Palamosu zvanično otvorio novu sezonu.

Osim prvog dana kada se nije jedrilo zbog bonace, sve ostale dane natjecanja obilježio je promjenjiv i vrlo jak sjeverni vjetar sa udarima i preko 30 čvorova praćen velikim valovima, što je regatu učinilo vrlo zahtjevnom.

U utorak, drugoga dana, Milan je pobijedio prvi plov, usprkos pucanju vrha jarbola. Nakon prolaska kroz cilj morao je na kopno kako bi zamijenio jarbole te nije uspio stići na start 2 plova. U trećem plovu toga dana ušao je 4.

U srijedu je bonaca opet testirala strpljenje jedriličara. Nakon višesatnog čekanja flota je pozvana na regatno polje. Ali je zbog kasnog izlaska na more odrađen samo 1 plov u kojem je Milan ušao 6. Vjetar je u vrlo kratkom vremenu dosta pojačao te je najjači izmjereni udar vjetra toga dana iznosio čak 32 čvora.Četvrti dan regate u Palamosu donio je 3 plova i više od 6 sati provedenih na moru. Milan je pobijedio prvi plov dana, ispred Estonca KARPAKA i Španjolca CARDONE (VIDEO –ulazak u cilj.). U preostala 2 plova Milan je upisao 5 i 4 mjesto.Posljednjeg dana regate na rasporedu je bio Medal race u kojem je sudjelovalo 10 najbolje plasiranih jedriličara.

Milan je nakon četiri dana flotnog jedrenja, u finalni plov za medalje krenuo sa 4. pozicije.
Zbog izrazito promjenjivog vjetra finalno jedrenje za medalje bilo je zanimljivo i neizvjesno do samog finiša. Milan na kraju kroz cilj ulazi kao peti te tako u ukupnom zbroju bodova ”preskače” Španjolce Muscata i Cardonu i zauzima 2. mjesto u konačnom poretku natjecanja.

– Ova regata je za mene bila test regata na samom početku nove sezone. Zbog jakog vjetra i velikih valova bila je dosta teška, ali upravo zbog toga i korisna. Zadovoljan sam svojom trenutnom formom. Nakon kratkog odmora u Splitu nastavljam s treninzima i pripremama za nastavak sezone. – rekao je nakon regate Milan Vujasinović.

Milan uskoro putuje u Miami na regatu Svjetskog kupa koja će se održati u drugoj polovini siječnja 2018. godine, kao dio priprema za Evropsko prvenstvo u španjolskom Cadizu početkom ožujka sljedeće godine.

Ova regata je dobar pokazatelj forme hrvatskih jedriličara koji od 2018. godine “hvataju normu” za olimpijske igre, te je svaka regata ujedno i kvalifikacijska.

NET Points I TOTAL Points

1. Deniss KARPAK 24 34
2. Milan VUJASINOVIĆ 31 63
3. Alejandro MUSCAT 32 40

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0