U slučaju tragedije koja se u utorak ujutro dogodila na otoku Hvaru, gdje je jedan muškarac smrtno stradao, a četiri osobe su prevezene u splitsku bolnicu, sve su nadležne službe odreagirale u najkraćem mogućem vremenu.

Iz višestruko provjerenih izvora s više strana, doznajemo da je vezano uz ovaj slučaj “dignuta” sva struka u Hrvatskoj; od Zagreba do Hvara. Toksikolozi, forenzičari, kriminalisti, policija, liječnici… svi u najjačem mogućem sastavu rade na slučaju koji je šokirao domaću, ali i stranu javnost.

Povezani sadržaj

U ovom trenutku ne postoji niti jedna službena informacija zašto je jedan muškarac izgubio život i zašto su preostale osobe hospitalizirane, od čega su djeca u kritičnom stanju. Iako su se u nekim medijima pojavile špekulacije o tome što bi mogao biti razlog ove tragedije, zasad ne postoji nijedan javno izneseni dokaz o čemu se zaista radi. Nije teško pretpostaviti da nagađanja trenutno nikome ne koriste i da bi struku trebalo “ostaviti na miru” da u ovim zahtjevnim trenucima odradi svoj posao bez nepotrebnih pritisaka.

Podsjetimo, jutros je čovjek preminuo na Hvaru prije dolaska hitnih službi i nije mu bilo pomoći, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na odjel pedijatrije splitske bolnice. Naknadno su hitne službe pozvane zbog još dvije osobe koje su se osjećale loše, pa se helikopter vratio i po njih i prebacio ih na odjel Zarazne bolesti splitske bolnice.

Novinarima se u Splitu vezano uz ovaj slučaj obratio infektolog dr. Dragan Ledina.

– Na Infektologiji su zaprimljeni muškarac od 64 godine i dvije žene, 56 i 44 godine. Klinička slika im je lagana. Jedna bolesnica će biti zadržana na bolničkom liječenju, a dvoje pacijenata će biti zbrinuti u dnevnoj bolnici. Nismo sigurni da se radi o zaraznoj bolesti, ali možemo reći da se radi o nekoj vrsti intoksikacije, zasad je teško reći. Obrada je u tijeku – kazao je i najavio daljnje pretrage.

– Nalazi djece su nažalost lošiji i nalaze se na Intenzivnom liječenju Klinike za dječje bolesti – kazao je. Na pitanje može li po iskustvu reći o čemu se radi, kazao je da ne može biti siguran. Najavio je da treba nekoliko sati za sve nalaze. Napravit će se toksikološka i infektivna analiza.

Nije htio komentirati vijest koju su prenijeli neki portali, kako su pacijenti jeli školjke u jednom hvarskom restoranu. Kazao je tek da je prerano govoriti, ali čini mu se da školjke nisu razlog jer su jeli dvije porcije školjaka, a šest osoba je pretrpjelo simptome. Na pitanje je li se ikada sreo s ovako teškim simptomima uslijed trovanja hranom, kazao je da nije nemoguće, bilo je slučajeva, ali sumnja da je riječ o tome.