Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske u Mimari organizirala večer “Zaštićeni lokaliteti”

Uz sjajnu fotografiju Ive Pervana, živu scenu povijesnih postrojbi, KUD Vedar osmijeh i preslatku djecu iz Oš Gračani i HKUD Braća Radić, vodiči su goste večeri proveli kroz Korčulu, Split, Trogir, Šibenik i druge hrvatske gradove

Sinoć je u Muzeju Mimara u organizaciji Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske održana tematska večer “Zaštićeni lokaliteti” na kojoj se predstavilo deset lokalnih društava turističkih vodiča.


Uz sjajnu fotografiju Ive Pervana, živu scenu povijesnih postrojbi, KUD Vedar osmijeh i preslatku djecu iz Oš Gračani i HKUD Braća Radić, vodiči su goste večeri proveli kroz Korčulu, Split, Trogir, Šibenik, Zadar, Kvarner, Pulu, Rovinj, Karlovac, Zagreb, Varaždin i Vukovar.

 

Zajednica okuplja 15 od 19 društava turističkih vodiča u Hrvatskoj, te aktivno skrbi o zaštiti njihovih prava, promiče identitet, kulturnu baštinu i ugled Republike Hrvatske. Predsjednica Zajednice Kristina Nuić Prka je kao razlog organizacije ove tematske večeri istaknula obvezu koju nameće Europska komisija.

– Europska komisija nameće obavezu omogućavanje stranim vodičima bez edukacije da govore o našoj zemlji, izuzev zaštićenih lokaliteta. Što je područje zaštićenog lokaliteta, na kojemu predstavljanje naše zemlje mogu obavljati samo educirani licencirani turistički vodiči, nije jasno definirano kao ni kriteriji za određivanje, već isto ovisi isključivo o interpretaciji Europske Komisije koja želi navedena područja smanjiti. Obzirom su to područja od nacionalnog interesa, ZDTVH je pokrenula više akcija koje ukazuju na osobitost rada turističkih vodiča, kao i koliko je važno primjereno prikazati zaštićene lokalitete, naše gradove, kulturnu baštinu, ispričati istinu o Domovinskom ratu, objasniti tradiciju, običaje i pritom prenijeti emocije i duh, ponos i prkos naroda koji žive na tim područjima. To mogu samo oni koji taj kraj osjećaju, doživljavaju i poznaju te su primjereno educirani za posao vodiča. – rekla je Nuić Prka.

Posebno je istaknula prijedlog da se u područje zaštićenih lokaliteta uvrsti čitavo područje grada Vukovara kao mjesto posebnog pijeteta.


Večer kojoj su prisustvovali državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić, predstavnici Ministarstva kulture i Hrvatskog sabora, Matice iseljenika i umirovljenika te brojni ugledni turistički, kulturni djelatnici i predstavnici akademske zajednice organizirana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i uz potporu Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te podršku Hrvatske turističke zajedniceMoja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0