U mnogim osnovnim splitskim školama postoji produženi ili cjelodnevni boravak kao organizacija rada u razrednoj nastavi jer roditelji su na poslu, nema baka servisa, ali problem je i financijske prirode jer mnogim roditeljima je veliki udar na budžet naći 'tetu čuvalicu' koja će biti s njihovim školarcem nakon ili do škole, obzirom da su oni u to vrijeme na poslu. Stoga ne čudi činjenica da je sve više djece za koju roditelji traže produženi boravak jer podsjetimo, učenici nakon 'odrađena' četiri sata ne idu svojim kućama već ostaju u školi i s učiteljicama imaju brojne aktivnosti, pišu zadaće, ali imaju i vrijeme za odmor. Uz sve to, ti učenici u školi imaju i organiziranu prehranu, doručak, ručak i užinu.
Tri splitske osnovne škole Brda, Lučac i Blatine-Škrape koje imaju produženi boravak, nažalost, nemaju svoju kuhinju, ali kako bi zadovoljile prostorno-tehničke uvjete potrebne za organiziranje ovog oblika nastave, 'snašle su se' na način da za njihove školarce kuhaju zaposlenice DES-a.
- Grad Split je od početka ove školske godine počeo sufinancirati produženi boravak i cjelodnevnu nastavu u školama Lučac, Brda i Blatine-Škrape koje nemaju vlastitu kuhinju koja je tehnički opremljena na način da se mogu pripremati topli obroci. Upravo od te tri škole ustanova DES je dobila poziv za prijavu, te je nakon toga naša ponuda bila prihvaćena. U pozivu smo imali ponuđene jelovnike koje su sastavili stručnjaci, a kako bi zadovoljili sve dnevne potrebe unosa hranjivih tvari za djecu školske dobi - kazala nam je ravnateljica DES-a, Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, Edita Maretić Dimlić.
75 obroka za malene školarce
Grad Split sufinancira program produženog boravka u osam osnovnih škola koje imaju kuhinje opremljene za pripremu toplih obroka. Ukupan broj učenika u tom programu je 1015 čiji roditelji plaćaju 250 kuna, a grad Split sufinancira program u iznosu od 450 kuna.
Grad Split ima namjeru i dalje širiti program produženog boravka i cjelodnevne nastave na osnovne škole, a u tom slučaju ustanova DES će imati prigodu prijaviti se na poziv i razvijati uslugu pripreme toplih obroka za učenike u ostalim osnovnim školama.
Sektor prehrane priprema obroke za korisnike pučke kuhinje (njih 500), priprema i dostavlja hranu za gradsko vijeće, gradske kotare, mnoge tvrtke gradske i županijske pa je priprema toplih obroka i dostava za učenike nova usluga koju žele razvijati, a u dogovoru su i s gradom Splitom i za pripremu suhih obroka za beskućnike o kojima skrbi udruga MoSt.
- Naša kuhinja je tehnički vrhunski opremljena prema zahtjevima svih standarda. Sektorom prehrane rukovodi Vedrana Balić, a za pripremu toplih obroka učenika izdvojili smo poseban tim koji vodi glavna kuharica Lidija Kelam i pomoćna kuharica Julijana Barač, a jela se pripremaju u zasebnoj kuhinji koja se koristi za kulinarske radionice.
Trenutno se priprema 75 obroka, a dostava hrane se vrši u termoambalaži - rekla nam je Maretić Dimlić.
Na kraju ono što je ustanovi DES najbitnije jest da je kupac zadovoljan proizvodom, a u ovom slučaju su to djeca koja jedu pripremljene obroke, njihovi roditelji i rukovodstvo škole koje je zajedno s gradom nositelj cijelog programa.
Primjer jelovnika
- Juha od rajčice
- Pečena piletina
- Restani krumpir
- Sezonsko voće
Žele razvijati nove usluge, povećati proizvodnju,...
Istaknimo kako ustanova DES zapošljava 220 radnika; od toga je 53% osoba s invaliditetom, a njih je 48% na zaštićenim radnim mjestima što znači da ne mogu raditi na otvorenom tržištu rada, a njihova radna učinkovitost je 30%- 70%.
- Iako Ustanova DES ima financijsku podršku od svojih osnivača (grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije) te državne institucije Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, velikim dijelom mora od vlastitih prihoda financirati plaće i troškove poslovanja. Stoga želimo razvijati nove usluge, povećati svoju proizvodnju i zadržati kupce koji će biti zadovoljni kvalitetom proizvoda na obostrano zadovoljstvo - naglasila je ravnateljica Edita.