ZABRINJAVAJUĆE U BANOVINI Nakon svakog podrhtavanja nastaju nove vrtače

Zasad je na tom području čak 88 rupa


Tlo na Baniji ne prestaje podrhtavati, a gotovo nakon svakog potresa pojave se nove rupe u zemlji. Mjerodavni Stožer razmatra mogućnost zabrane kretanja na poljoprivrednim površinama gdje su se vrtače pojavile. Evakuacija stanovništva za sada nije opcija.


Osam hektara zemlje, a zasad dvije rupe. Obitelj Cvitkušić u Mečenčanima bavi se proizvodnjom povrća, radovi bi se trebali taman zakuhati, uložili su novac – a očekuje ih moguća zabrana kretanja. Zdenka Cvitkušić iz Mečenčana kaže da nisu obaviješteni te planirani raditi i dalje ono čime se bave. A što ako se uvede zabrana poljoprivrednog rada? “A ako budemo prisiljeni da ne smijemo, naravno, sigurnost je na prvom mjestu”, kaže za N1 TV.

Loša komunikacija

Za moguću zabranu doznali su od novinara zbog čega mnogi nisu sretni. Od prvog je dana, kažu, loša komunikacija, pa su neki ljudi i sami počeli zatrpavati rupe što nisu smjeli.

Stjepan Cvitkušić iz Mečenčana kaže da im nitko ništa nije rekao: “Nisu nam ništa rekli, nitko nam ništa nije rekao, ima sad već mjesec dana, nitko žitelje nije skupio na jedno mjesto da im približno nešto kaže, je li stvar pod kontrolom, što se smije, što se ne smije, znači nikad nitko nije skupio narod da im se kaže”, ogorčen je.

U Stožeru tvrde, učinit će to – održat će sastanak i obavijestiti ljude pojedinačno čim u ponedjeljak dobiju izvješće geologa koji ispituju teren već danima. Tek tada će službeno donositi odluke o zabranama, nije još poznato kada će stupiti na snagu.

Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera, pojašnjava što već sada znaju da će se napraviti: “Već sad možemo reći da će biti zabranjeno kretanje na pojedinim površinama, zabrana obrađivanja poljoprivrednog zemljišta, a svim poljoprivrednicima kojima površine budu obuhvaćene tom zabranom osigurat će se putem agencije za plaćanje redovite naknade za poticaje i hrana za životinje koju bi dobili s tim površinama”, kazao je za N1 TV.Evakuacija se zasad ne planira

Evakuacija se zasad ne planira. Ona je preporučena pojedinačnim slučajevima, priprema se kontejnersko naselje barem za spavanje- no većina ne želi ići.

Ipak dvije su gospođe morale, jedna od njih i Anđa Jelečević. Odmah nakon potresa preselili su se jer su im kuće bile doslovno na rupi. Ona je sada u kontejneru u dvorištu susjeda.Boji se da se neće moći vratiti, kazala je. “Bojim se da se neću moći vratiti, morat ću duže vrijeme ostati u kontejneru.”

Geolozi kažu da će cijeli teren pregledavati najmanje šest tjedana, a kada će sanacija tla početi nitko ne zna, struka kažu u Stožeru će odlučiti.

Mladen Pavić pojašnjava: “Njihova preporuka je da se šest mjeseci ne poduzimaju nikakve aktivnosti, niti poljoprivredne niti kretanja, niti sanacija terena, tih rupa. Onoliko koliko oni daju preporuku da se tamo ništa ne događa, toliko će vrijediti zabrane koje će tamo vrijediti, to je jedno šest mjeseci, a do tada će se pratiti situacija”, kazao je.

Geolozi su dosad prošli igralište kod škole gdje će vjerojatno biti malo kontejnersko naselje i pregledavaju ceste.

Geofizičar Bruno Tomljenović kaže da nakon toga imaju “nužnost ispitivanja geofizički vodocrpilišta, pasivno vrelo, magistralni vod, voda i onda preostaje samo selo, kuća po kuća.”

Jedna je urušna vrtača nekoliko metara blizu cjevovoda, ali opasnosti zasad nema. No, rade se planovi koji bi se aktivirali u slučaju da rupe ugroze cjevovod.

Stjepan Kostrić, iz poduzeća JP Komunalac iz Hrvatske Kostajnice smatra da nema opasnosti za cjevovod. “U slučaju da dođe do puknuća vodovoda, a ja vjerujem da neće doći, napravit ćemo taj isti dan radove, u slučaju da dođe do puknuća, voda će biti uspostavljena taj isti dan.”

Zasad je na tom području 88 rupa, a sva ispitivanja se rade kako bi se mogle predvidjeti lokacije na kojima b se mogle otvoriti nove, prenosi N1 TV.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
7
Grrr
6
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime