ZABRINJAVAJUĆE Sve više je mlađih bez značajnih komorbiditeta, a imaju težu kliničku sliku

Važno je naglasiti da osoblje ulaže enormni trud i napor da se omogući što kvalitetnije liječenje bolesnika


Iako smo, za sada, zaustavili nagli rast broja novozaraženih, on je i dalje sve veći, a time je i veći broj oboljelih kojima je potrebna liječnička pomoć. Trenutačno je u našim bolnicama nešto više od 1800 pacijenata oboljelih od Covida.


Koliko ih je od toga u Dubravi, kakvo je trenutačno stanje, u Dnevniku HTV-a odgovorio je Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrava.

U KB Dubrava imamo kontinuirani priljev bolesnika, jutros ih je bilo 340. Ukupni kapacitet bolnice je 625 kreveta. Od 71 intenzivnog kreveta 60 je popunjeno, rekao je Lukšić.

– Ono što vidimo u posljednjim danima je da je veći broj bolesnika s težom kliničkom slikom. I to je važno naglasiti da COVID bolest nije rezervirana samo za starije i za one s komorbiditetima. Zadnjih dana i tjedana imamo sve veći priljev osoba mlađe dobi, nemaju značajnih komorbiditeta, a razvili su teže kliničke slike.

S obzirom na to da nema ni dva tjedna da je preuzeo vođenje bolnice u vrlo napetim odnosima, gdje je bilo prosvjeda osoblja, nasilnog prekida opskrbe električnom energijom i je li to “ratni način” rada Lukšić kaže, puno je izazova.

– Da nisam vjerovao u ljude koji tamo rade i da nisam vjerovao da mi to možemo zajedno iznijeti ne bih prihvatio ovu dužnost ili obavezu. Mislim da je situacija bolja, da je komunikacija izravnija među našim osobljem, da su se stvari složile na mjesto i na dobrom smo putu. Važno je naglasiti da osoblje ulaže enormni trud i napor da se omogući što kvalitetnije liječenje bolesnika.

Trenutno se događa velika dinamika koju koordinira Ministarstvo zdravstva.

– Dolazi ne samo do okrupnjavanja timova, nama je priskočio u pomoć i tim liječnika s KBC-a Zagreb, od danas su s nama i iz Sestara milosrdnica. Sv. Duha i Merkura. Pokušava se organizirati rad za liječenje COVID bolesnika u svim prostorima KB-a Dubrava.

Što je s ne-COVID bolesnicima koji su do sada “gravitirali” bolnici u Dubravi, kako su zbrinuti i gdje obavljaju preglede i liječenje, Lukšić kaže da se paralelno odvija velika akcija zbrinjavanja ostalih bolesnika koji su bili naslonjeni na Dubravu u druge zagrebačke bolnice.

– U tijeku je koordinacija u Ministarstvu zdravstva da će liječnici koji nisu direktno vezani za liječenje COVID bolesnika, svoje usluge moći davati u drugim zagrebačkim bolnicama. Aktiviran je call centar, dostavljaju se popisi. Nije to tako jednostavan proces, vjerujem da će do kraja tjedna biti naznačeno koje specijalnosti, koji liječnici će ordinirati i u kojim zagrebačkim bolnicama, rekao je.

U KB Dubravi obavljaju se operacije na svim COVID bolesnicima, a do sada ih je obavljeno 80, kaže Lukšić.

– Zbrinjavamo sve kirurške bolesnike, dakle one koji imaju COVID, ali trebaju neko kirurško liječenje. Imamo dvije operacijske dvorane koje su posebno opremljene za takve zahtjeve.

Koliko dugo ćemo nakon pandemije osjećati posljedice pandemije, Lukšić kaže da je definitivno cijeli sustav reorganiziran i čini se sve da i ostali bolesnici dođu do svog liječnika i do adekvatnog liječenja.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime