Sinoć su u prostoru Zadruge u Kaštel Starom održani ”Kaštelanski žmuli i pjati ”- wine and food festival.

Festival se održava u sklopu Kreativnog proljeća, koji je inovativan projekt za predsezonu koji gostima i domaćinima nudi neku drugu sliku Kaštela.

Festival počinje u travnju, a traje sve do lipnja. Dijeli se na sedam kreativnih tjedana, sa zasebnom tematikom. Gastro tjedan, Tjedan cvijeća, Filmski tjedan, Tjedan kreativnih i kulturnih industrija, Tjedan kaštelanskih kaštili , Tjedan po kaštelanskim putima te Glazbeni tjedan.

Ovo je drugi, gastro tjedan, u kojem se pripremaju tradicijska kaštelanska jela i kaštelanska vina. Sinoć je za sve prisutne kuhao chef Slovenac Joža Oseli te svjetski prvak u pripremanju jela od sipe i boba Boško Ivković. Na samom početku večeri ponuđena je rogačuša te kaštelanski kolač. Nakon toga se mogli kušati pašticada s domaćim njokima, bob i sipa, polpete sa špagetima, riba u savuri te teleća jetra s palentom.

Sva ta ukusna kaštelanska, stara jela mogla su se zaliti vrhunskom kapljicom kaštelanskih vinara. Posjetitelji su kušali kaštelanski crljenak, pošip, babić te mnoge druge koja se savršeno sljubljuju s ponuđenom spizom.

Gastro tjedan završava proglašenjem pobjednika u natjecanju u pripremanju kaštelanskih jela.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime