Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

XIX. BISER MORA: Tri dana natjecanja, cooking showova, slastičarskih dvoboja i brojne edukacije u Supetru s rekordnim brojem sudionika

19. - 23. 3. 2024., Svpetrvs Hoteli, Supetar, Brač
D.D. / Foto: Press15. ožujka 2024. 11:35
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Biser mora i ove će godine u Supetru na Braču okupit velika imena iz svijeta kuharstva kao i predavače s HoReCa područja koji će vas na besplatnim master classovima i degustacijama, iznenaditi temama i inovacijama te poslužiti kao inspiracija za ponudu u ugostiteljskim objektima.

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) po 19. put organiziraju Biser mora, najveće kuharsko natjecanja i festival gastronomije u regiji kojim će se poslovično označiti početak turističke sezone na Braču. Ove godine u Supetru od 19. do 23. ožujka očekuje se preko 600 sudionika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Indije, Italije, Makedonije, Mauricijusa, Nizozemske, Rumunjske, Slovačke Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske, kao i preko tisuću posjetitelja, što će ovogodišnje izdanje učiniti jednim od najposjećenijih u povijesti manifestacije.

Osim individualnih i timskih natjecanja kuhara, slastičara i konobara, 19. izdanje donosi i rekordan broj master classova i HoReCa prezentacija, a među voditeljima naći će se i brojna istaknuta imena.

"Biser mora, osim natjecanja, objedinjuje promociju ugostiteljskih zanimanja, praćenje trendova i usavršavanje u znanjima i vještinama. Mjesto je susreta kolega i stručnjaka gdje se odvija iznimno značajna razmjena iskustava. Tu su i gastro specijali iz internacionalnih kuhinja, prezentacije korištenja umjetne inteligencije u gastronomiji, radionice s novim i posebnim proizvodima, degustacije, kao i upoznavanje eno gastronomske baštine i otočke ponude kroz projekt Otključavanje okusa Brača. Manifestacija je važna i za turizam, posebice jer označava početak turističke sezone na Braču uz značajan broj dolazaka i noćenja, promociju destinacije i ostvarenje pozitivnih turističkih pokazatelja" - navela je Alma Harašić Bremec, organizatorica Bisera mora.

Dodajmo, Biser mora krovno je međunarodno natjecanje ŠKMER-a i gastronomski festival, pokrenut u Makarskoj 2006. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i drugih osnivača udruge. Iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe. Iz godine u godine pohode ga stotine natjecatelja iz svijeta, a preko tisuću gostiju prate natjecanja, okrugle stolove, master classove, enološke radionice, cooking showove, gastro izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje (tematske večeri).

Izdvojimo neke goste iz svijeta. Mauricijusa stiže nam chef Alan Payen, renomirani kuhar bogate karijere koji zastupa WCWB-a (World Chef Without Borders) diljem svijeta, licencirani WACS-ov sudac i počasni član mnogih kulinarskih udruga u različitim zemljama. U Supetru kroz master class „Qualities of a chef“ predstavit će 25- godišnje iskustvo vođenja restorana " Le Bon Choix " gdje je, osim pripreme vrhunskih jela goste, oduševljavao i pjevanjem svjetskih uspješnica tijekom kuhanja.

Iz Albanije dolazi kuharski virtuoz Sokol Prenga, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice, posebice kao član žirija na Master chef Albanija. Njegova kulinarske kreacije koje predstavlja na našim festivalima alkemijski su spoj fine dininga, albanske tradicijske kuhinje i njegove kreativnosti koje je gradio radeći u vrhunskim restoranima Tirane, Grčke, Nizozemske i Italije. Ovog puta nam Sokol donosi mediteranski specijal o hobotnici kroz pripremu nekoliko kompleksnih jela.

Dario Grabarić, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate i edukator za žestoka pića s licencom londonskog Wine and Spirit Education Trust (Level 3 Award in Spirits), u Supetru će s publikom se pozabaviti whiskey forenzikom. U središtu će biti whiskeyi iz sherry bačvi, a na drugom master classu Grabarić će predstaviti Ron Barceló, premium rumove iz Dominikanske Republike.

Između ostalih, na Biser mora stiže i indijski chef Anil Grover, ugledni međunarodni kulinarski sudac, a nekada predavač kulinarstva, kao i nizozemski „private chef“ John Wulff s radionicom mariniranja lososa. Karijeru je izgradio vodeći restoran u Francuskoj, a nastavio je na Braču odakle odlazi diljem kuhati za svjetske gurmane.

U Supetru naći će se i poznata domaća imena; tako će Stevo Karapandža održat radionicu o začinima kuhinja svijeta, a ŠKMER-ov suradnik Mario Mandarić demonstrirati će pripremu amuse bouche u fine dinningu. Splitski kuhar Ino Kuvačić, koji je karijeru izgradio u Australiji i proslavio se dalmatinskom kuharicom prodanom diljem svijeta u 20.000 primjeraka, pokazat će pripremi rižota s vrhunskom Margherita rižom iz Pijemonta na sjeverozapadu Italije. Ivana Bradarić, ŠKMER-ova edukatorica slastičarstva, održat će napredne slastičarske radionice u suradnji s tvrtkom QimiQ, austrijskim proizvođačima premium vrhnja, a okušat će se i u slastičarskom dvoboju „Tufahija vs Pâte à choux“ sa sarajevskom legendom slastičarstva Nijazom Hadžiabdićem Slatkim.

Emrah Köksal Sezgin, predsjednik turske kulinarske reprezentacije pripremat će jelo od škampa, slovenski šef Dušan Veršec pokazat će na master classu pripremu tri nacionalna jela s Laškim pivom, a tršćanski chef Pavel Marc stiže s radionicom talijanskih pasta. Kroz tradicijske zalogaje svoje zemlje provest će nas i Nenad Živanović, vlasnik kultnog beogradskog restorana Vodenica, a tom prilikom predstavit će i veliki međunarodni Fish festival Beograd. Crnogorska kuharska reprezentacija predvođena legendama tamošnjeg kuharstva, Milanom Bukaricom i Manojlom Vojvodićem, poslovično striže s delicijama svoje zemlje, a na manifestaciji kušat će se i jela Bjelorusije.

Dragica Lukin, najnagrađivanija hrvatska slastičarka, na Biseru mora vodit će master class o kruhu i pecivima. Pokazat će pripremu kukuruznog, mliječnog, veganskog, dalmatinskog, mediteranskog i bezglutenskog kruha, kao izradu domaćih slanih i slatkih peciva.

"Kako novi alati umjetne inteligencije mogu pomoći u kulinarstvu i gastronomiji?“ saznat ćete na Biseru mora od profesora Darka Stipaničeva s FESB-a te Mirte Stipaničev, nutricionistice i voditeljice softverskih projekata tvrtke Versuni. Tema su danas dostupni alati umjetne inteligencije koji su zaživjeli u zadnjih godinu dana, s naglaskom na posebno popularnu generativnu umjetnu inteligencije,.

„Kuhinja kao pozornica: LIGHTS – CAMERA – ACTION“, naziv je master classa makedonskog chefa Nikola Mishkovski, koji osim što je izniman i međunarodno nagrađivani kuhar, vodi i televizijske kulinarske emisije u Sjevernoj Makedoniji.

Magistra nutricionizma Dragana Olujić, direktorica Centra za dijetoterapiju i sportsku prehranu, s master classom na temu smoothieja i njihovoj primjeni u ugostiteljstvu, a vrhunski osječki sommelier i vinski edukator Damir Zrno donosi nam ponovo priče o najboljim hrvatskim vinima koji će uparivati s vrhunskim pršutima obitelji Lukin iz okolice Zadra, kao i smrznutim slasticama Della Nonna. Radi se o brendu smrznutih slastica temeljenom na 50- godišnjoj tradiciji europskog slastičarstva, koje nude brzi odgovor potrebama profesionalnih kuhinja od hotelskih, pa do manjih tipova ugostiteljskih objekata.

Ovogodišnji Biser mora ugostit će i tursku slastičarsku reprezentaciju, vrhunske majstore u izradi slatkih skulptura od šećerne paste. Smatraju ih jednima od najboljih slastičara svijeta, a njihove kreacije oduševljavaju svojom složenošću i detaljima. Dosad su nas zadivili nevjerojatnim figurama iz filmova, literature, slatkim kućama i dvorcima, nevjerojatno životnim oblicima za koje ne bi nikad pomislili da su slastice. Također, iz Turske i Slovenije stiže i gotovo po 50 natjecatelja koji će se okušati u brojnim natjecateljskim kategorijama.

 

Program Biser mora 2024

19. 3. 2024. UTORAK

20.30 Službeno otvaranje XIX. Bisera mora

20. 3. 2024. SRIJEDA

07:00 – 20:00 Timsko školsko natjecanje kuhara

Natjecanje kuhara

12:00 – 18:00 Natjecanje konobara & Chef’s table

MASTER CLASSOVI, PREZENTACIJE I RADIONICE – SRIJEDA 20. 3. 2024.

10:30 Master class SMOOTHIE AKADEMIJA, Dragana Olujić i Marin Vučković

11:00 Master class STARI VS. NOVI VINSKI SVIJET, Damir Zrno & Roto Dinamic

11:15 Prezentacija slatkog programa Della Nona

12:00 OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA, Restoran Kala by Dino Šeparović i vina Senjković

13:00 Radionica TEA-TIME U OBITELJSKOM I HERITAGE HOTELU, Ronnefeldt

14:00 Master class RIŽOTI, Ino Kuvačić & Riso Margherita

15:00 Master class THE SHRIMP, Emrah Köksal Sezgin

16:00 Slastičarski master class STELLA - DISARONNO – OKUSI I TEKSTURE, Ivana Bradarić

16:00 Radionica JELA S PIVOM, Dušan Veršec

16:00 Whisky Forenzičari WHISKY IZ SHERRY BAČAVA, Dario Grabarić

17:00 Slastičarski master class FUSION DESSERT & GRAVITY CAKE

17:00 Kulinarska prezentacija restorana Vodenica i manifestacije Fish fest Beograd, Nenad Živanović

 

21.3.2024. ČETVRTAK

07:00 – 20:00 Natjecanje kuhara seniori & juniori

12:00 – 18:00 Natjecanje konobara & Chef’s

MASTER CLASSOVI, PREZENTACIJE I RADIONICE – ČETVRTAK 21.3.2024.

10:30 UMJETNA INTELIGENCIJA U KULINARSTVU I GASTRONOMIJI, Mirta & Darko Stipaničev

11:15 Radionica SLJUBLJIVANJE ROSE VINA I SLATKIH MONOPORCIJA, Vina Nuić & Della Nonna

12:00 Master class INTERNACIONALNA KUHINJA, Stevo Karapandža & Kotanyi

12:00 “OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA, Priprema Bračke torte, OPG Cukrov i prvi brački gin S 778 by Larisa Hržić”

13:00 Master class KRUH I PECIVA, Dragica Lukin

13:00 Master class SLJUBLJIVANJE HRANE I PROSECCA, Astoria & Damir Zrno

14:00 Radionica RITUAL KAVE U HOTELU, Hausbrandt

14:30 Master class SLJUBLJIVANJE PRŠUTA I VINA, Mate Lukin i Damir Zrno

14:30 Kulinarska prezentacija specijaliteta Bjelorusije

15:00 Slastičarski dvoboj TUFAHIJA VS. PATE CHOUX, Ivana Bradarić & Nijaz Hadžiabdić Slatki

16:00 QUALITIES OF A CHEF, Alan Payen and friends

16:00 Master class RON BARCELÓ: Premium rumovi iz Dominikanske Republike, Dario Grabarić

17:00 Svečano proglašenje pobjednika i rezultata 1. natjecateljskog dana

 

22. 3. 2024. PETAK

06:00 – 19:00 Natjecanje kuhara junior

10:00 – 12:00 KUP BISER MORA 2024

12:00 – 18:00 Natjecanje konobara & Chef’s table

MASTER CLASSOVI, PREZENTACIJE I RADIONICE – PETAK 22. 3. 2024.

10:30 Master class ART OF COFFEE U OBITELJSKOM I HERITAGE HOTELU, Hausbrandt

11:15 Radionica DELLA NONNA RESTORANSKI DESERTI, Ivana Bradarić & DISA

12:00 Master class OCTOPUS, Sokol Prenga

12:00 OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA

13:00 Radionica MARINIRANJE LOSOSA, John Wullf

14:00 Master class PASTA ITALIANA, Pavel Marc

15:00 Slastičarski master class COFFE O’CLOCK MONOPORCIJA, Ivana Bradarić & QimiQ

15:00 Prezentacija nacionalne kuhinje Crne Gore, Milan Bukarica & Manojlo Vojvodić

16:00 Master class AMUSE BOUCHE U FINE DINNINGU, Mario Mandarić

16:00 Master class CRAFT GIN BATCHING, Jelena Majić Nosić

17:00 Kuhinja kao pozornica: LIGHTS – CAMERA – ACTION, Chef Nikola Mishkovski

21:00 Svečano proglašenje pobjednika (finale)

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
3
Haha
1
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sveti Nikola stigao je u Turjake: Mališani oduševljeni poklonima i blagdanskom čarolijom
8
min
Sveti Nikola stigao je u Turjake: Mališani oduševljeni poklonima i blagdanskom čarolijom
Hrvatska izvukla Englesku u ždrijebu Svjetskog prvenstva
26
min
Hrvatska izvukla Englesku u ždrijebu Svjetskog prvenstva
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
43
min
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
58
min
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
1
sat
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.