Nakon jučerašnje sjednice Vlade RH u Hvaru i Brač je dobio nekoliko vrijednih ugovora. Ministarstvo državne imovine potpisalo je Ugovor o davanju na uporabu poslovne zgrade u k.o. Postira Općini Postira u svrhu smještaja Doma za starije i nemoćne, a vezano uz Supetar potpisana su dva ugovora.

Detalje nam je otkrila supetarska gradonačelnica Ivana Marković.

– Grad Supetar je u petak potpisao dva ugovora; jedan s Ministarstvom uprave, drugi s Ministarstvom graditeljstva gdje smo dobili sredstva za energetsku obnovu dječjeg vrtića “Mrvica”. Radi se o projektu u koji smo već krenuli, a vrijednost mu je preko 7 milijuna kuna. To je za naš grad vrlo značajno.

Gradonačelnica je komentirala nadolazeći novi Zakon o otocima.

– Prvo čitanje je dosta dobro ocijenjeno. Ono što nam je najvažnije je da se u obzir uzme razvijenost otoka i da se popravi nanesena nepravda jedinicama lokalne samouprave otocima. Svi su uglavnom svrstani u najrazvijenije kategorije razvijenosti i to nas je onemogućilo da privučemo sredstva iz EU za izgradnju cesta i infrastrukture. Velik je pritisak na jedinice lokalne samouprave na otocima i imamo situaciju da veći di godine nema toliko ljudi, a u ljetnom periodu cijeli jedan sustav mora biti spreman kao da je tri put više ljudi. Mi to iz svojih sredstava ne možemo isfinancirati.

Sam zakon predviđa donošenje strategije na razini otoka. Smatram da je to pozitivna stvar budući da na Braču imamo 8 jedinica lokalne samouprave i svatko na neki način gura svoju politiku. Mislim da je došao trenutak da počnemo zajednički razmišljati jer je Brač jedna cjelina, a vjerujem da je tako i na drugim otocima – kazala nam je Marković.

Jedna od novosti novog zakona je pojava koordinatora za otoka. Gradonačelnica smatra da bi ta osoba trebala biti dobro upućena u probleme otoka.

– Ta bi osoba trebala koordinirati između jedinica lokalne samouprave i europskih projekata u budućnosti. Naravno da ću se zalagati da to bude osoba s iskustvom i koja je upoznata sa svim problemima koje imamo na otocima – zaključila je Marković.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime