VODOSTAJ CETINE RASTE Hrvatske vode: U stalnom smo kontaktu s HEP-om oko ispuštanja vode iz Peruče

"U tijeku je redovito praćenje vodostaja rijeke Cetine na gornjem dijelu sliva, te ostalih vodostaja, kao i razine vode u akumulaciji Peruča" - kažu nam u Hrvatskim vodama

Vodostaj Cetine lagano je nastavio rasti i u utorak navečer. Tako je u Hanu kod Sinja, u 21 sat izmjeren vodostaj od 256 cm. To je desetak centimetara više nego što je izmjereno u 12 sati. Tako nedostaje još 20-ak centimetara da se proglase redovne mjere obrane od poplava. Razina vode u jezeru Peruča u 21:30 iznosila je 2834 centimetra, što znači da se kota trenutno nalazi na 358,3 metara iznad morske razine. Posljednjih pola dana tako je razina vode u Peruči uglavnom stagnirala ili je neznatno porasla. Najviša zakonski dopušten kota za ožujak je 361 metar nad more. Kako smo danas već javili, trenutno se iz Peruče ispušta 120 kubika vode.


VEZANE VIJESTI:

 

Tijekom utorka Hrvatskim vodama smo postavili pitanje o stanju s vodostajima u Cetinskoj krajini.

S obzirom na hidrološke i vremenske prognoze koje su uobičajene kod ovakvih vremenskih prilika (dulji kišni period, te značajno topljenje snijega posljednjih tjedan dana) dovele su do porasta vodostaja rijeke Cetine.

Rijeka Cetina, nizvodno od akumulacije Peruča, pod znatnim je utjecajem voda koje se pojačanim intenzitetom ispuštaju iz akumulacije. Prate se trenutni vodostaji na čitavom slivnom području, kao i prognoza vremena.


Značajno su porasli vodostaji Rumina i Malog Rumina, te ostalih većih i manjih bujica i potoka na desnoj i lijevoj obali rijeke Cetine. Sve navedeno rezultiralo je i porastom vodostaja rijeke Cetine koji je V.P. Han trenutačno iznosi 256 cm” – kazali su nam u Hrvatskim vodama.Napomenuli su da su vodostaji rijeke Cetine u porastu, ali i da su još značajno ispod kota koje su kritične za najugroženije objekte (farma Milardović na Hanu).

“U tijeku je redovito praćenje vodostaja rijeke Cetine na gornjem dijelu sliva, te ostalih vodostaja, kao i razine vode u akumulaciji Peruča.

Osim redovitog praćenja stanja na terenu, djelatnici Hrvatskih voda su u stalnom kontaktu s dispečerskom službom HEP-a glede ispuštanja potrebne količine vode iz akumulacije Peruča. Kolege iz Dispečerske službe HEP – a prate i stanje voda na bosanskom dijelu sliva rijeke Cetine.

Na dionici rijeke Cetine uzvodno od Hana do akumulacije Peruča na snazi je pripremno stanje obrane od poplava, pa će se praćenje stanja nastaviti i u večernjim satima – najavljuju iz Hrvatskoj voda.

Bez problema na poljoprivrednim površinama

Na kraju su istaknuli da je na crpnim stanicama Trilj i Vedrine početkom ožujka uvedeno danonoćno dežurstvo, odnosno da se redovito obavlja crpljenje vode iz hidromelioracijskoga sustava Sinjskog polja, te nema većih problema na poljoprivrednim površinama.

Inače, u razdoblju od 1. do 13. ožujka 2018. godine na kišomjernoj stanici Sinj (DHMZ) ukupno je zabilježeno 110,6 l kiše po kvadratnom metru.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0