Obilne oborine od početka ožujka, ali i topljenje snijega zbog naglog zatopljenja, pridonijeli su da vodostaji rijeka rastu diljem Hrvatske. Trenutno je najgore stanje na području Ogulina, Karlovca i Hrvatske Kostajnice, ali se očekuje daljnje pogoršanje hidrološke situacije na širem području.

Vodostaj Korane u Karlovcu u 8 sati prešao je 780cm, što znači da je na snazi izvanredno stanaje. Rast vodostaja usporava. Po satima raste od 1 do 3 cm. Vodostaj Kupe je na razini izvanrednih mjera zaštite.

Brz rast vodostaja nije zaobišao ni Dalmaciju. O iznimno kišnom početku ožujka svjedoče podaci mreže postaja Pljusak.com. U prvih 10 dana ožujka čak 174 litre po kvadratnom metru paloe su u Kučićima u omiškom zaleđu. 161 litra pala je u Starigradu Paklenici, a slijede Hrvace 156, Zadvarje (HE Kraljevac) 153, Mokošica 139, Seline 138, Gruda 128, Cista Velika 127 itd. Obilne oborine nisu zabišle ni južnu BiH, primjerice preko 170 litara kiše palo je u Blidinju od početka mjeseca.

Oborine u prvih 12 dana ožujka (Pljusak.com)

Prognostički materijali upućuju na to da nam slijedi vrlo kišan drugi dio tjedna. Iako će nešto kiše biti danas i sutra, značajnije količine se ne očekuju. Prvi sljedeći jači oborinski val stiže nam u noći na petak, a drugi tijekom subote. Tako bi do kraja tjedna Dalmatinska zagora mogla primiti novih 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, a oborine bi se mogle nastaviti i sljedeći tjedan.

Američki prognostički model GFS predviđa ove količine oborina sljedećih 10 dana u Hrvatskoj i okolici:Prema informacijama naši čitatelja iz Cetinske krajine, mogla bi se ponoviti situacija iz 2004. godine kada se Peruća prelijevala preko sigurnosnog preljeva. Dogodilo se to uslijed obilnih kiša travnju 2004.

Prema dostupnim podacima Hrvatskih voda, trenutno je kota na Perući 358 metara nad morem. Prema Pravilniku o korištenju akumulacijskog jezera Peruća, maksimalna dozvoljena kota u ožujku je 360 metara nadmorske visine. Iako pravilnik nalaže maksimalnu kotu od 360 metara, poznato je da ona može izdržati kotu 361,5 metar. Pravilnik također definira vremenski rok u kojemu se razina vode mora svesti na spomenutu kotu ako se ona prijeđe, a to je 20 dana. Inače, u slučaju potrebe moguće je ispuštati oko 550 metara kubičnih vode iz jezera.

Doznajemo da su u HEP-u se svjesni situacije i da rade najbolje što mogu u ovakvim okolnostima. Trenutno se rade preventivne radnje za moguće nepovoljne scenarije sljedećih desetak dana. Situacija se pomno prati i zasad je sve pod kontrolom, a hoće li tako i ostati, u prvom redu ovisi o daljnjim oborinama. HEP je lani muku mučio sa sušom i niskim vodostajima, a sada se događa najpovoljnija hidrološka situacija od 2004. Ipak, očita je činjenica da bi stanje moglo postati zabrinjavajuće u Cetinskom kraju ostvare li se prognoze o 100 i više litara kiše sljedećih 10-ak dana jer bi to značilo pojačano ispuštanje vode iz Peruće.

Poplave iz 2004.

Prisjetimo se, ekstremne kiše u slijevu Cetine, što osobito uključuje i bosanski dio, izazvale su pravu dramu za desetke obitelji uz rijeku Cetinu od Otoka do brane Peruća u travnju 2004. Stanje s poplavama najteže je bilo na lokalitetu Mostina, oko 600-700 metara uzvodno od mosta na Hanu, gdje su se u potpunom vodenom okruženju našle obiteljske kuće i farme.

Za područje od Otoka do Peruće proglašeno je tada stanje izvanrednih mjera obrane od poplava, a u isto vrijeme nizvodno do Trilja redovite mjere. Na mjernom mjestu na mostu kod Hana nedostajalo je tek 4-5 centimetara da se proglasi izvanredna situacija.