Vježba HGSS-a se u trenutku pretvorila u pravu akciju spašavanja

U trenutku simuliranja akcije spašavanja unesrećenog iz jame u ponoru Punar, jedan od spašavatelja se poskliznuo i pao

U razdoblju od 7. do 9. srpnja 2017. godine, održana je državna vježba speleospašavanja u jami Punar u Luci na lokaciji Pusto polje, Gračac u organizaciji Komisije za speleospašavanje HGSS-a.


Za lokaciju vježbe izabran je ponor Punar u Luci pokraj Gračaca te je planirano simulirano izvlačenje unesrećenog speleologa sa 120 m dubine. Najveći problem u ovoj jami predstavljala je opasnost od oborina s obzirom da se radi o aktivnom ponoru. Srećom, vremenska prognoza je bila izrazito povoljna pa se vježba mogla odraditi bez imalo straha od naglog nailaska vode, piše HGSS.

Vježba je započela u petak 7.7. pripremnim radnjama: okupljanjem spašavatelja u večernjim satima, formiranjem baznog logora, izradom plana spašavanja, podjelom na grupe i pripremanjem opreme.

Prva ekipa spašavatelja uputila se prema ulazu u jamu u subotu 8.7. u 6.00 sati. U slijedećih nekoliko sati na dubini -120 m izrađen je bivak u kome je „unesrećeni“ speleolog trebao biti medicinski zbrinut, utopljen i zaklonjen od vode. No, prilikom samog opremanja posljednje dionice jame, došlo je do poskliznuća i lakše ozljede spašavatelja te je simulirana vježba akcije prešla u stvarnu akciju jer spašavatelj nije mogao samostalno izaći iz jame.

Unesrećeni je zbrinut u nosila i hitno transportiran na površinu. Transport je trajao 5 sati i 20 minuta, a od ulaska prvog i izlaska zadnjeg spašavatelja u jamu proteklo je 14 sati i 50 minuta. Ponovnim pregledom unesrećenog koji se dobro osjećao, utvrđeno je da nema potrebe za daljnjom medicinskom pomoći čime su svi sudionici akcije odahnuli, piše HGSS.

Nekoliko spašavatelja van jame je odradilo zapisničke poslove, dežurstva uz vezu u baznom logoru i na ulazu u jamu, te pomagalo u pripremi obroka. U kasnim večernjim satima subote je izvršena iscrpna analiza akcije dok se u nedjelju u rijeci Otuči oprala i složila sva korištena oprema čime je slijedio povratak spašavatelja u svoje stanice.


Na vježbi/akciji je sudjelovalo 37 spašavatelja iz 12 stanica HGSS-a, 4 spašavatelja iz BiH i 3 spašavatelja iz Bugarske, te je vježba/akcija bila međunarodnog karaktera, piše HGSS.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0