Filip Zavadlav bio je zakonski ubrojiv 11. siječnja ove godine u popodnevnim satima, dok je šetao Varošem i pucao iz Kalašnjikova, likvidiravši trojicu. To je nedvosmisleni, vrlo čvrsti zaključak forenzičkog tima Klinike za psihijatriju s Vrapča, ekipe stručnjaka (psihijatara te psihologa) koji su više od mjesec dana vještačili (dakle razgovarali) s optuženim.

Istina, utvrdili su kako ima “kombinirani poremećaj ličnosti” te je imao “akutnu reakciju na stres”. Dr. Goran Arbanas je govorio u ime tima. Njihov zaključak je kako je Filip Zavadlav “tempore criminis imao smanjene sposobnosti značenja svog postupanja”, a tek je kasnije razvio neke simptome kao psihološku obranu od suočavanja s posljedicama svog čina.

“Pitanje motiva je za sud”

Mora se priznati, pokušao je sve odvjetnik Branko Šerić kako bi “navukao” vještake na zaključak o neubrojivosti, pri kraju ročišta je čak malo izgubio živce, uskliknuo je više retorički: “Pravo je pitanje, ključno pitanje, šta je njemu bilo u glavi, tko na to pitanje može odgovoriti?!” Međutim, vještaci nisu reagirali na tu “provokaciju”, koju sekundu ranije je psiholog iz tima dr. Romel Krajačić zaključio kako je “pitanje motiva za sud”.

– Nakon provedenog vještačenja potpuno smo isključili mogućnost da je ispitanik bio neubrojiv. Procijenili smo kako je bio smanjeno ubrojiv, postajala je dilema tek oko stupnja smanjene ubrojivosti, ali temeljem medicinske dokumentacije, izjava svjedoka koji su nam također bili dostupni te razgovora i promatranja ispitanika, zaključili smo da se radi o smanjenoj ubrojivosti u bitnom. – posvjedočio je dr. Arbanas.

To zapravo znači da se Filipu Zavadlavu može nastaviti suđenje te da mu se može izreći bilo koja sankcija (za tri kaznena djela teškog ubojstva prijeti mu do 50 godina zatvora), no pri odmjeravanju kazne ta smanjena ubrojivost ima bitnu ulogu jer mu se može izreći i puno niža kazna zatvora od zakonom predviđene…

Mogućnost iznošenja obrane

Ostavio je mogućnost branitelj Filipa Zavadlava da na idućem ročištu (koncem studenog) optuženi ipak iznese svoju obranu, a ako bi se tako razvio postupak, onda bi odvjetnik Šerić zatražio i nadopunu vještačenja.

Kako su liječnici dolazili iz Zagreba, ročište je započelo čitanjem iskaza (nisu ispitivani u sudnici) nekolicine svjedoka u istrazi. Pa tako i Jerka Malvasije, koji je mogao postati četvrta žrtva jer je Zavadlav došao na njegova kućna vrata… Nije ga pronašao te je nastavio dalje, a Malvasiju su kasnije pronašli policajci koji su mu ponudili zaštitu. Dok se gradom širila vijest o “Varoškom masakru”, Jerko Malvasija je spavao pa se otišao tuširati, a za to vrijeme mu je mobitel stalno zvonio, čak je dobio poruke poput “počivaj u miru, brate”. Ništa mu nije bilo jasno, kazao je u istrazi Malvasija. O navodnim motivima ubojice je istražiteljima rekao: “Nema veze sa životom, nikad nisam vidio Filipa Zavadlava, samo znam da su trojica braće, a jedino poznajem Stanislava, onako usput.”

POVEZANI SADRŽAJ:

Toni Dobrošević, vozač Hyundai Matrixa, svjedočio je likvidaciji trećeg muškarca, Marina Ožića Paića.

– Iz automobila u kojem smo bili sestra, majka i ja, vidjeli smo kako je jedan mladić pao s motora. Jedno 50 metara dalje je bila jedna osoba, udaljavala se, vidjeli smo neku kao šipku. Izašao sam vidjeti što je s tim momkom, neko je rekao “upucalo ga je!”, drugi su mu pokušavali pomoći. Onda je netko viknuo da se može vratiti, a shvatio sam da je motor auta pogođen metkom pa smo se svi sklonili po portunima… Kasnije sam postao svjestan da su ta streljiva išla malo više, mogli smo nastradati svi u automobilu.

Zanimljivo je bilo i svjedočenje autora videa koji se proširio društvenim mrežama, jednog od najvažnijih dokaza (a u tim momentima najbitnijeg za identifikaciju napadača) u ovom slučaju.

– Imao sam neke radove u dvoru, trebao mi je alat pa sam krenuo kod susjeda. Čuo sam rafale, a onda sam se na ulici susreo s momkom u crnoj jakni, nosio je torbu te u lijevoj ruci Kalašnjikov. Bili smo na metar udaljenosti, pogledali smo se, a onda je nastavio dalje. U prvi mah sam pomislio da je Stanislav Zavadlav, jer njega poznajem, toliko su slični, no shvatio dam da nije Stane. Produžio je ulicom, a ja sam ga snimio mobitelom. Nešto kasnije, kad sam od susjeda uzeo alat, taj momak se vratio ulicom, prošao niz Kamenitu pored nas. Pomislio sam ga udariti, ali nisam bio siguran hoće li uspjeti reagirati s oružjem kojeg je i dalje imao u rukama… – svjedočio je Marin Pavić.

Pročitani su također iskazi časne sestre te jedne Filipove prijateljice. Časna sestra je govorila o okolnostima teškog odrastanja Filipa Zavadlava u disfunkcionalnoj obitelji, dok je prijateljica bila svjedok njegovog rastrojstva danima prije zločina, kao i tog dana kad joj je govorio “sve je gotovo, sve je propalo, nemam zašto živjeti, objesit ću se na Marjanu” te kako ga je ostavila cura. Međutim, niti jedna nije znala ništa o prijetnjama ili ucjenama kojima bi Filip bio izložen.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime