U nastavku suđenja Filipu Zavadlavu (25), optuženom za teško trostruko ubojstvo, saslušano je pred Županijskim sudom u Splitu ukupno šest svjedoka.

Redom su u pitanju bili (dobri) prijatelji optuženog, koji su uglavnom svjedočili o rastrojstvu Filipa Zavadlava u danima pred strašan zločin, lošoj obiteljskoj situaciji u kojoj je odrastao, kao i o njegovom karakteru. Nisu imali posebnih informacija tko bi njemu te obitelji prijetio, ali su znali da je nabavio Kalašnjikov, “za obranu”. Tako je zapravo najzanimljivije bilo na početku postupka, kada su pristupili Ante te potom Stanislav Zavadlav, otac i brat optuženog.

Obojica su, očigledno upućeni u terminologiju, iskoristili blagodat svog statusa “privilegiranog svjedoka”, najbližeg roda optuženom, pa nisu željeli govoriti pred sudom. Ante Zavadlav je doslovno kazao “u ovom trenutku ne želim svjedočiti”, dok je Stanislav bio nešto teatralniji.

– Srednja stručna sprema, za sada! Sada ću uzeti, tu, jeli, blagodat a u svakom trenutku, jeli, mogu svjedočiti… – kazao je mlađi brat Filipa Zavadlava, dok je puno interesantnija bila njihova interakcija koju sekundu kasnije. Pitao je Stane može li popričati s bratom, a sutkinja Višnja Strinić ga je uputila da će kratki razgovor moći obaviti po završetku ročišta.

U tih nekoliko sekundi je ipak Stanislav bratu digao palac gore u znak podrške, dok mu je Filip uzvratio “moga sam te čuvat dok sam bija vanka, sad sam pod ključem”. Nije se sve najbolje razumjelo zbog maskica, Stanislav je potom samo uzvratio “razgovarat ćemo” te otišao iz sudnice. Njihov otac Ante je pak nakon iskaza ostao među publikom pratiti daljnji tijek postupka.Razgovori s Filipom Zavadlavom na dan zločina

– Aaaaaaaaaaaaaaaa! Ne znam di sam! Aaaaaaaaaaaaaaaa!

– Smiri se, šta ti je?! Duboko diši, ajde odspavaj….

– Nitko mi ne može pomoć!

– Reci molim te šta ti je?

Tako su se odvijala dva “razgovora” između svjedoka te Filipa Zavadlava samo koji sat prije nego li je optuženi uzeo Kalašnjikov u ruke te krenuo u krvavi pohod.

– To je bilo bolesno, histerija, deračina, neartikulirani zvukovi. – opisao je svjedok što se događalo tijekom dva poziva (jedan je trajao dulje od pola sata, drugi 15-ak minuta) koja mu je uputio Filip. Na koncu su prekinuli vezu, otišao je kući računajući da će se njegov prijatelj smiriti. Kada je par sati kasnije s obitelji sjeo u kafić te vidio snimku na društvenim mrežama, obuzela ga je nelagoda, strava…

“Prepoznao sam ga po tipičnom hodu, kad sam shvatio što se događa, bio sam potresen da nisam mogao naručiti piće, a uskoro sam otišao s obitelji kući. U međuvremenu mi je tri puta zazvonio mobitel, pisalo je Fićo (nadimak optuženog, op.a.), ali nisam imao snage javiti se, mislio sam da me zove jer se namjerava ubiti…” – kazao je svjedok koji i danas ne može vjerovati da se sve to dogodilo. Inače su se posljednji put vidjeli pred Božić, proćakulali bez veze, dok ga je par dana ranije nazvao pitati je li ikad koristio normabel te je li mu pomoglo za spavanje. Također je, kao školski kolega, svjedočio kako je Filip Zavadlav znao odrijemati u klupi jer mu kući nisu dali spavati.

“Nikad nije spominjao oružje”

Sjećanje ostalih svjedoka se trebalo malo potaknuti. Jedan od najboljih prijatelja Filipa Zavadlava naime na početku je kazao kako optuženi “nikad nije spominjao oružje”, e da bi se nešto kasnije ispostavilo da su zajedno išli pucati iz Kalašnjikova!

– Ne znam gdje ga je nabavio, za to mi je rekao u studenom ili prosincu. Otišli smo njegovim autom na osamljeno mjestu iza Trogira i ispalili šaržer i po možda, gađajući neku bačvu. Filip nas je tada snimio svojim mobitelom. – kazao je svjedok koji poznaje Filipa Zavadlava od rođenja, za kojeg kaže sve najbolje, da je uvijek bio spreman pomoći drugima te da je živio u disfunkcionalnoj obitelji, od koje je bio puno bolji.

Nitko od svjedoka nije potvrdio da je optuženi imenovao osobe koje su njega i obitelj zlostavljale, uglavnom su znali “da ima probleme s nekim momcima”, tek je jedan svjedok kazao “da misli da je Filip spomenuo Juru i Bobana”.

Također su potvrdili kako Filip nikad nije pio niti se drogirao, za razliku od brata Stanislava. Posebno su upečatljive bile riječi prijatelja optuženog kojem je Zavadlav poslao poruku niti 12 sati prije zločina, oko 3 sata ujutro, sadržaja “Moli za moju dušu, ti si dobar momak.” Tog dana je Filip Zavadlav uzeo Kalašnjikov te u Velom Varošu s najmanje 36 metaka likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime