Maturanti će se uskoro naći na jednom od do sada najvažnijih ispita u životu – državnoj maturi. Za gimnazijalce ti su ispiti potvrda završetka srednjeg školovanja, a za sve kandidate koji im pristupaju i svojevrsna ulaznica na željeni studij.

‘Državna matura: Jučer, danas, sutra’, bila je tema posljednje u nizu tribina koje organizira portal srednja.hr u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Prvi ispiti ljetnog roka državne mature pišu se za malo više od mjesec dana, a maturanti se već naveliko pripremaju za njih. Dobar dio maturanata odlazi na pripreme, točnije njih 56% njih koristi privatne pripreme već niz godina, a upravo to bila je tema kojom je otvorena jučerašnja tribina ‘[KAZALIŠTE I MLADI] Državna matura: Jučer, danas, sutra’.

Polovica maturanata odlazi na plaćene pripreme

Baš kao i on sam, polovica njegova razreda koristi organizirane pripreme, kaže maturant I. gimnazije Zagreb, Dario Topić. Ističe kako se među učenicima ‘bauk’ oko mature podiže na nerealne razine, a njegov je stav da je riječ o ispitu kao što je bilo koji drugi – dobra priprema donosi prolaz, a bez pripreme rezultat će izostati.

– Nije stvar u tome da ne bih mogao sam naučiti sve gradivo. Te vanjske škole koje organiziraju pripreme za maturu više služe kao poticaj. Meni osobno to je više došlo kao nekakav poticaj, da me netko potakne da ja to otvorim i da prođem to gradivo, kazao je Dario.

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ivana Katavić, kaže kako ne voli govoriti o pripremama, nego radije koristi termin ‘ponavljanje’.

– Mislim da je dostatno ponavljanje tijekom čak i zadnjeg, četvrtog razreda, a ovo što se događa što je mladi gospodin rekao da mu vanjske pripreme pružaju dodatnu motivaciju, mislim da je to više postao jedan trend pomodarstva. Zapravo sve te ustanove koriste sve materijale koji se koriste na samoj web stranici Nacionalnog centra te stoga držim da nema potrebe za dodatnim pripremama, da je dostatno ponavljanje koje je se sada zaista u jednom velikom opsegu organizira i unutar samih škola, kazala je Katavić.

NCVVO je učinio sve da do vanjskih priprema ne dođe, ističe Natalija Ćurković, viša stručna savjetnica u Odjelu za promicanje kvalitete obrazovanja i to tako da su svi do sada provedeni ispiti učenicima dostupni putem interneta.

– Svi ispiti su otvoreni, što nije nekakva dobra praksa ako se gledaju prakse drugih zemalja, dakle, druge zemlje ne puštaju tako olako položene ispite jer je razvoj ispita jako skup i jako je teško napraviti nove, kvalitetne zadatke. Druge države, nakon što se provede ispit mature, ne puste ga u javnost kao što mi to činimo.

Mi puštamo i omogućujemo učenicima da se zaista pripreme, učenici koji sada polažu maturu imaju na webu dostupno deset ljetnih i deset jesenskih rokova od prošlih godina. Dakle, ako se zaista želite pripremati imate itekako materijala da se sami pripremate, kaže Ćurković.

Više pročitajte OVDJE.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime