VILI BEROŠ: “Nismo zadovoljni brojkama, pričat ćemo o mjerama”

"Briga za onkološke pacijente nam je u fokusu. Do jutros je bilo preko 720 upita" - kaže Beroš


Nacionalni stožer civilne zaštite održava redovitu konferenciju za novinare, na kojoj će objaviti najnovije informacije o koronavirusu.


Uoči presice Stožer je objavio da je u posljednja 24 sata zabilježeno 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15699

Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. Preminule su 33 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 85519 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1082 preminulo, ukupno se oporavilo 68738 osoba od toga 2507 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 35071 osoba.

Do danas je ukupno testirano 624 393 osoba, od toga 4861 u posljednja 24 sata.

Beroš o smrtnosti

Ministar Vili Beroš kaže da svjedočimo unatrag par tjedana da se broj zaražemnih udvostručio. “Nakon što smo uveli mjere 26. listopada, broj novozaraženih je pao prvi tjedan. Nismo zadovoljni tim brojevima, razgovarat ćemo o daljnjim akcijama. Broj preminulih bit će sukladan broju novozaraženih”, rekao je Beroš.

“Ako usporedite naše brojke i druge europske zemlje, blage mjere su učinkovite”, dodao je.

“Svi preminuli koji umru od covid infekcije se pribrojavaju službenim brojkama. Ubrajaju se i oni koji nisu umrli u bolnicama”, rekao je Beroš.

O broju hospitaliziranih

“To nije rezultat današnjeg broja novozaraženih, nego broja novozaraženih od prije dva tjedna”, kaže Beroš, javlja Index.

Ciljana masovna testiranja

“Kad biste se prisjetili ovoga što ste danas čuli, svi se previše ponavljamo. Ja bih voljela kad biste vi svojim riječima, kao novo lice, pozvati ljude da se pridržavaju mjera. U jednoj županiji se epidemija nije smirila od devetog mjeseca i širi se, mene to zabrinjava uz to da mi ovu pjesmicu o mjerama ponavljamo od 9. mjeseca. Došli smo do toga da moramo voditi računa o socijalnom distanciranju, moramo smanjiti broj kontakata. Za mlade je to teže, ali nije vrijeme za tako bliske kontakte. Razmišlja se da bi se u nekim županijama provelo brzo antigensko testiranje da se brzo izoliraju oni koji su zarazni”, rekla je Bubaš.

“To ne bi sličilo na Slovačku, nisu to masovna testiranja nego ciljana testiranja”, dodala je.

O call centru

“Briga za onkološke pacijente nam je u fokusu. Do jutros je bilo preko 720 upita. Preko 92 posto se odnosi na problematiku KB Dubrava. Moramo ustrojiti novi poslovni proces i sve bolnice prilagoditi novim uvjetima”, rekao je Beroš i dodao da danas ide novi sastanak s HZZO-om.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime