Via Dinarica, međunarodni projekt čiji je cilj unapređivanje i razvoj potencijala Dinarskoga gorja, predstavljen je u srijedu 20. ožujka u Krku, u organizaciji PD Obzova.

Projekt je predstavio Alan Čaplar, planinarski publicist, vodič, instruktor, zaljubljenik u prirodu, suradnik na projektu Via Dinarica… Uvodno je opisao Dinarsko gorje kao  650 km dug planinski masiv koji se proteže od Slovenije do Albanije, koji je razmjerno lako pristupačan, a obiluje raznim fenomenima: to je najveće krško područje na svijetu, u njemu se nalazi Tara – najdublji kanjon u Europi, kao i dvije posljednje europske prašume – Perućica i Biogradska gora. Predavač je, među ostalim, posebno naglasio kako ovaj planinski lanac sačinjava preko 200 planina na čijem se području nalazi 20 nacionalnih parkova, 20 lokaliteta svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, 15 000 speleoloških objekata, 38 000 registriranih biljnih i životinjskih vrsta, te 70 000 srednjovjekovnih spomenika i drugih arheoloških lokaliteta.

Po uzoru na slične planinarske putove rodila se ideja da se trasira put Via Dinarica koji bi povezao sve te prirodne ljepote i bogato kulturno i povijesno nasljeđe, koji bi bio namijenjen planinarima, turistima i izletnicima, ali i pružio mogućnost za razvoj i unapređenje životnih i radnih uvjeta za ljude koji tamo žive.  U pripremi projekta sudjelovali su mnogi vodiči planinarskih saveza koji su ukazali na najljepše točke Dinarskoga gorja, te su na temelju toga nastale tri usporedne trase – bijela, zelena i plava. Bijela linija započinje na najnižoj točci, u Postojnskoj jami, obuhvaća visoke Dinaride i vodi na njihov najviši vrh Maja Jezerce u Albaniji. Zelena linija prolazi kontinentalnom stranom, dok plava prati jadransku obalu.

Središnji dio predavanja bio je posvećen prezentaciji triju trasa u dijelu u kojem one prolaze kroz Hrvatsku. To virtualno putovanje bilo je potkrijepljeno brojnim fotografijama koje su ljepotom pejzaža plijenile pažnju prisutnih. Kao posebnost izdvojena je Ćićarija, visoravan s brojnim zanimljivim vrhovima, Učka, između ostalog posebna i po tome što se proteže okomito na Dinaride, Risnjak – točka na kojoj je crnomorski slijev najbliže Jadranu, Vražji prolaz, koji je, suprotno svom nazivu, najslikovitije, rajsko mjesto, planina Klek za koju se vežu brojne legende, Tulove grede koje su poslužile kao kulisa filma Winnetou, Plitvička jezera, Klis, zatim su tu brojna mjesta značajna na razini Hrvatske: Dinara i njen najviši vrh, Bijele stijene – najzahtjevniji planinarski put, Lukina jama – najdublja jama, Anića kuk – najviša monolitna stijena u Hrvatskoj, Biokovo s vrhom Šćirovac koji slovi za jedan od najteže dostupnih vrhova, te brojne druge zanimljivosti.

Iscrpno izlaganje zaokruženo je prigodnom prezentacijom i pitanjima prisutnih.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime