Šira javnost malo zna da je skladatelj, aranžer, dirigent i dobitnik Porina za životno djelo Miljenko Prohaska violinu kao dječak zvao ‘biolina’.

Došla mu je u ruke kad je imao osam godina i time dobio priliku ostvariti svoje dječačke snove o tome da postane violinist. To nisu bili jedini snovi ovog poznatog hrvatskog skladatelja.

Želio je biti i svećenik, agronom, a čak i detektiv. Ovo su samo neke od zanimljivosti karaktera koje je u sebi čuvao Miljenko Prohaska.

Kroz dokumentarni film o njemu, koji će biti prikazan ovu nedjelju u 20:00h na HTV1 imamo priliku saznati jako puno detalja iz njegovog života koje iznose, između ostalih i njegova kći Miljenka Prohaska Kragović, glazbeni novinar Davor Hrvoj, ali i njegova unuka Darka Kragović.

U dokumentarcu možemo vidjeti i neke stare Prohaskine snimke, ali i čuti kako je Gabi Novak istovremeno upoznala upravo Miljenka i Arsena, kako su najpoznatiji svjetski jazz ansambli izvodili njegova djela u kalifornijskom Montereyu 1967. te kako je napravio aranžman za prvu hrvatsku rock operu ‘Gubec-beg’.Podsjetimo, serijal ‘A Porina dobiva…’ krenuo je s prikazivanjem prošlu nedjelju kada smo mogli barem pokušati doživjeti unutarnji svijet Vice Vukova. Isto to pokušat će se ovu nedjelju saznajući detalje, pregledavajući stare fotografije i slušajući sudionike Prohaskinog bogatog života. Dokumentarnih filmova u serijalu je ukupno 12, a osim onih o Vici i Prohaski, snimljeni su i filmovi o ovim umjetnicima: Arsen Dedić, Boško Petrović, Dino Dvornik, Dunja Vejzović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani i Zdenko Runjić.

Autorski tim dokumentarnog filma koji gledamo ovu nedjelju 04.10. u 20:00h na HTV1 čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina i tonski snimatelj Silvio Mojaš. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), a urednica Lejdi Oreb (HTV).


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime